Festivalul Internațional Temps d’Images ajunge la cea de-a X-a ediţie. Evenimentul se va desfășura la Cluj-Napoca, între 5 şi 12 noiembrie. Tema acestei ediții este Discurs și Realitate, iar artistul asociat este regizorul Radu Jude.
Festivalul Temps d’Images din România a avut prima ediție în 2008 și de atunci a evoluat constant, dezvoltându-se ca o platformă interdisciplinară care susține forme artistice inovatoare, reunind teatru, dans și artă video.
Cea de-a zecea ediție analizează Discursul și Realitatea prin intermediul a peste 20 de evenimente care cuprind: teatru, dans, dezbateri, instalații performative și proiecții de filme.
“Întotdeauna ne-am inspirat din realitatea imediată pentru a alege temele edițiilor festivalului. Am încercat să surprindem ce ni se parea relevant pentru anul în curs, am dorit să fim conectați cu ce trăiește publicul și să reflectăm asupra acestor lucruri pe care le simțim cu toții dar poate nu le numim la fel sau le exprimăm în moduri diferite. De ce discurs și realitate? Pentru că foarte des vedem un lucru și ni se spune că e altceva, pentru că realității i se anexează un surplus informațional care uneori o infrumusețează artificial sau o face catastrofală. Pentru că extremele sunt tot mai prezente și înțelegerea realității devine tot mai greu de cuprins.” – a subliniat Miki Braniște, directorul Temps d’Images.
Festivalul va fi deschis duminică, 5 noiembrie, de proiecția Film pentru prieteni, în regia lui Radu Jude.
Prin intermediul evenimentelor, organizatorii atrag atenția asupra unor subiecte variate și importante pentru societatea actuală. Spectacolul Uneducated prezintă o radiografie a sistemului educațional moldovenesc, în timp ce Miracolul de la Cluj, în regia lui David Schwartz, aduce în scenă povestea jocului piramidal Caritas și a fenomenului care a luat amploare în jurul acestuia în anii ’90. Reacting Cernobyl, un spectacol puternic încărcat simbolic, arată proporțiile dezastrului de la Cernobîl. Familia Fără Zahăr, o coproducție Teatru Mic și Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, vorbește despre familia la români. Spectacolul Țuhaus este o invitație la reflecție asupra felului în care criminalizarea, vina și pedepsirea sunt înțelese și operate de către societatea contemporană, iar piesa de teatru Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?, de Mihai Lukacs, spune povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita.
Printre spectacolele propuse se mai numără coproducțiile Asociației Colectiv A: S.ocietate cu R.ăspundere L.imitată, concept și regie de Florin Caracala și Sclavi, în regia lui Theodor-Cristian Popescu.
Festivalul prezintă și în acest an spectacole internaționale precum Oregayo, în regia lui Yuta Hagiwara și Forbidden Books, scris și regizat de Szymon Adamczak și prezentat în premieră internațională.
Bilanțul celor 10 ani în care festivalul a produs, susținut și prezentat în fața publicului producții de teatru, dans sau performance care au provocat cu fiecare ediție imaginarul colectiv prin teme sociale și politice acute și relevante se va face prin lansarea catalogului 10 ani de Temps d’Images. Independență. Experiment. Producție, în data de 11 noiembrie, la Galeria Plan B.