De Vazut, Important

Cluj-Napoca | Piața Muzeului, poarta către alte veacuri

mai multi turisti decat locuitori in cluj

Aflată în centrul orașului, Piața Muzeului este unul dintre cele mai animate zone din oraș, un loc unde trecătorii se pot relaxa oricând, în orice anotimp.

Piața Mică, așa cum era numită în trecut, este cea mai veche piață din Cluj unde localnicii și turiștii pot resimți atmosfera medievală.

Încă de cum pășești pe străduța medievală pătrunzi în altă lume, ești întâmpinat de tarabele meșterilor populari unde găsim mereu obiecte de artă unice de la bijuterii, genți de piele până la instrumente muzicale și jucării pentru copii.

Pe timpul verii terasele din piață sunt cele mai frecventate de către locuitori și turiști care se pot delecta cu cele mai savuroase cocktail-uri și gustări culinare. În ultimii ani tot mai multe reprezentații artistice, expoziții, concerte au avut loc în mica piață cum sunt concertele de la Zilele Clujului sau momentele artistice din cadrul Seri de vară clujene. Până acum cele mai multe evenimente aveau loc vara, dar de anul trecut unul dintre cele mai ”yummy” evenimente are loc și iarna: Street Food Festival – Winter edition care a adunat sute de gurmanzi la prima ediție din 2017.

Piața este înconjurată de bijuterii arhitecturale pe care le admiri de fiecare dată când treci pe lângă ele: Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei (de unde și denumirea actuală a pieței), Biserica Franciscană, Obeliscul Carolina, Palatul Mikes sau Casa Matei.

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei se află în în clădirea cunoscută și drept Casa Petrechevich-Horvath și este continuatorul primei asociații muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înființată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecții bogate de de antichități, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecție etnografică și zoologie. Muzeul are și una dintre cele mai apreciate școli arheologice având șantiere la nivel național și european.

Biserica Franciscană a fost construită pe locul unei vechi biserici romano-catolice, prima din oraș, care a fost distrusă în urma invaziei tătarilor din 1241. Mănăstirea a fost ridicată lângă biserică de către dominicani a cărei clădire a fost folosită ca locuință pentru regina Izabella a Ungariei, iar mai târziu a fost transformată în școală unitariană. În prezent, clădirea mănăstirii adăpostește Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”.

Obeliscul Carolina a fost ridicat în urma vizitei cuplului imperial, împăratul Francisc I și Carolina Augusta, din 1817. Monumentul este un omagiu adus împărătăsei care a făcut mai multe donații și acte de caritate. Inițial, obeliscul a fost amplasat în Piața Unirii, dar în 1898 a fost mutat în Piața Muzeului, în locul lui fiind ridicată statuia lui Matei Corvin.

Palatul Mikes a fost construit după modelul Palatului Bánffy și este una dintre cele mai reprezentative clădiri în stil baroc din Cluj. În secolul al XIX-lea palatul era cunoscut ca fiind ”Casa pentru nașteri” deoarece familia Mikes închiria camerele maternității din vecinătate.

Casa Matei este unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist, construită în secolul al XV-lea. În această casă s-a născut Matei Corvin, fiul voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara, care a devenit rege al Ungariei, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. După cel de-al Doilea Război Mondial clădirea a adăpostit o perioadă un colegiu, iar în prezent Casa Matei este galerie de artă unde studenții Universitătii de Artă și Design își expun lucrările.

Pe lângă aceste clădiri și monumente, mărturii ale istoriei, zonele pietonale din jur ascund multe atracții turistice care așteaptă să fie (re)descoperite.

Ne vedem pe străduța medievală!

ISTORIE. Piața Unirii – punctul 0 al orașului Cluj-Napoca (Galerie FOTO)

 



Lasă un răspuns

Site creat de