Studentie, Important

Colegiul Studențesc de Performanță Academică din cadrul UBB Cluj (FOTO)

Colegiul Studențesc de Performanță Academică

Este cunoscut faptul că orașul Cluj-Napoca reprezintă un centru universitar de renume recunoscut nu doar la nivel național, ci și internațional, având în vedere cã numărul  strudenților străini care optează să studieze aici este din ce în ce mai mare.

Cu toate acestea, probabil că nu toată lumea știe că în cadrul Universitãții Babeș-Bolyai există o structură unică în România,  dacă se poate spune așa, care a fost înființată cu scopul de a oferi un mediu propice dezvoltării academice și profesionale a studenților cu rezultate deosebite.

Colegiul Studențesc de Performanță Academică, căci despre el este vorba, este format din maxim 40 de studenți din cadrul facultăților UBB, studenți admiși pe baza unui concurs, care parcurg o etapa de  evaluare la nivel de facultate, urmată de un interviu.

Misiunea Colegiului fiind aceea de a implica membri prin forme specifice, complementare celor din facultăți, în creșterea calității actului de învățământ și de cercetare.

Colegiul amintit mai sus, prin activitățile prin care se identifică încearcă să stimuleze valențele excelenței în cercetarea științifică aplicativă inter- și transdisciplinară și susține în același timp și disponibilitatea implicării studenților în acțiuni de voluntariat.

Mai exact CSPA, acronimul folosit pentru Colegiu, întrunește în același loc studenții de la facultățile din cadrul Universității Babeș-Bolyay care au ocazia de a colabora pentru anumite proiecte de cercetare, evenimente reprezentative și workshopuri tematice.

Inițiativa de a crea acest Colegiu a avut loc în vara anului 2013 din dorința de a crea un cadru adecvat, complementar diferit de formele deja existente, de perfecționare și valorificare a  pregătirii profesionale și academice a studenților, de a le stimula implicarea în activități de cercetare științifică și voluntariat.

Acitivitățile Colegiului sunt pe atât de multe, pe cât de diviersificate, toate acestea având ca și obiective:

  • crearea cadrului instituțional complementar de perfecționare și valorificare a pregătirii profesional-ştiintifice și academice;
  • stimularea relațiilor de colaborare academică și de cercetare;
  • implicarea membrilor colegiului, prin forme specifice, complementare celor din facultăți, în creșterea calității actului de învățământ și de cercetare;

Pe lângă sprijinul și susținerea excelenței, CSPA organizează o serie de evenimente și activități care ajută studenții să devină experți în domeniul ales și în acelsași timp să cunoască alți studenți pasionați de domeniile studiate din cadrul UBB.

Evenimentele organizate de-a lungul anului universitar sunt numeroase și din domenii diversificate.

Printre evenimente se numără următoarele:

  • „Transdisciplinaritatea, între știință și teologie”

O prelegere susținuta de Drd. Vlad-Alexandru Toma și Drd. Pr. Maxim Morariu, alumni CSPA.

În cadrul acestei conferințe au fost abordate subiecte precum conflictul și concordanța dintre teologie și știință.

  • ”Excelență și performanță în mediul academic”

O altă prelegere marca CSPA de data aceasta susținută de către Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competivitate-excelență și publicații științifice.

  • ”Imagistica de Rezonanță Magnetică. Utilizarea tehnicii IRM în cercetarea preclinică” susținuta de Drd. Alexandru Farcasanu, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Pe lângă aceste evenimente care se încadreaza în sfera academică, CSPA organizează și participă la evenimente culturale precum:

  • ”O viață pentru o idee”

O conferință susținută de actorul și poetul Dorel Vișan. După cum bine se cunoaște, activitatea domnului Dorel Vișan, actor, director și poet român este una remarcantă.  A interpretat  peste 40 de roluri în teatru, iar în film a avut peste 50 de roluri în producții românești și internaționale.

Momentan, perioada înscrierilor este închisă, însă de pe www.cluju.ro veţi afla când vă veţi putea înscrie în Colegiul Studențesc de Performanță Academică.

Articol realizat de Gabriela Țepuș


Lasă un răspuns

Site creat de