Primul concert de muzică de cameră marca SoNoRo Conac din luna septembrie va avea loc luni, pe 7 septembrie, de la ora 20:00, la Casa Boema din Cluj-Napoca (str. Iuliu Maniu nr. 34).
Programul serii va cuprinde piese de Ludwig van Beethoven (Duet pentru vioară și violă și Trio de coarde în sol major, Op. 9, Nr. 1), Jean Sibelius (Trio de coarde în sol major, JS 210), George Enescu (Lăutarul pentru violă solo) și Frank Bridge (Lament pentru două viole, H.117), în interpretarea muzicienilor Vlad Stănculeasa (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Valentin Răduțiu (violoncel).
Concertul va avea loc în mansarda Casei Boema și va fi urmat de un cocktail.
Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face numai pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: mariaclara@sonoro.ro sau 0741.190.470. Pentru mai multe informații vă rugăm să vizitați: conac.sonoro.ro.
Seria de concerte de muzică de cameră SoNoRo Conac va continua până în octombrie, în clădiri de patrimoniu precum :
- Castelul Károlyi–Sala Cavalerilor din Carei (9 septembrie 2015)
- Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (10 septembrie 2015)
- Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad (11 septembrie 2015)
- Primăria Sectorului 1 Banu Manta din București (13 septembrie 2015)
- Muzeul de Artă Timișoara – Palatul Baroc (octombrie 2015)
Casa Boema din Cluj-Napoca
Construită cu peste 180 de ani în urmă, clădirea de pe strada Iuliu Maniu numărul 34 a trăit vremuri aristocratice ca reședință a contesei Krisztina Bethlen (Kendeffy) și, mai apoi, a altor familii influente și bogate ale orașului. Mai mult decât istoria unei cladiri, povestea Boemei este povestea mușteriilor fideli și ale lor serate încântătoare, a ospețelor cu băuturi fine și cofeturi delicioase și a artiștilor care i-au fermecat. Este povestea unei atmosfere unice, aerul de neuitat al Clujului cu joie de vivre, iubitor de frumos și plin de eleganță.
În prezent, Boema este un binecunoscut local cu gradină de vară, înflorind din nou, în toată splendoarea ei de odinioară, o Casă a bunului gust și a gusturilor bune, locul preferat de întâlnire al clujenilor de atunci și de acum.
***
Despre SoNoRo Conac
În 2013, Asociația Sonoro a pus bazele unui nou proiect – SoNoRo Conac– , care își dorește, prin asocierea muzicii cu opere arhitecturale emblematice din România, să sugereze nevoia de respect, atenție și sprijinire a patrimoniului și a resurselor culturale extraordinare ale României. În 2014, SoNoRo Conac a desfășurat o serie de 11 concerte în clădiri de patrimoniu din toată țara, printre care Vila Dobrușa din Drăgășani, Casa Avramide din Tulcea, Conacul Bellu din Urlați, Conacul Cuza de la Ruginoasa, Conacul Hagianoff – Manasia, Sinagoga din Bistrița, Castelul Corvinilor din Hunedoara și Conacul Hodoni de lângă Timișoara.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de natură intimă, propice dialogului cultural și ascultării active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
SoNoNo Conac este un proiect inițiat de Asociația Sonoro, cu sprijinul partenerului principal – BRD – Groupe Société Générale și al Ordinului Arhitecților din România.
SoNoRo este un proiect cultural aflat sub Înaltul Patronaj al Președinției României.