Asociaţia Nutriţie şi Sănătate, împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, vă invită să participaţi la Conferinţa Naţională cu participare internaţională “Nutriţia – Medicina viitorului”, ediţia a VI-a, Cluj-Napoca, ce se va desfăşura în perioada 24-25 noiembrie.
Evenimentul se adresează studenţilor, absolvenţilor şi practicienilor în Nutriţie şi Dietetică, Medicină, Farmacie, Asistenţă Medicală, Biologie, Chimie, Medicină Alternativă. Temele atinse în acest an sunt: nutrigenetica şi nutrigenomica, nutriţia sportivă, rolul dieteticianului în îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei.
Evenimentul se va desfăşura în cadrul programului Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi va reuni specialişti din universităţi clujene şi instituţii partenere din țară și străinătate, din domeniul ştiinţelor pentru sănătate: nutriţie, dietetică, nutrigenetică, nutrigenomică, dietoterapie şi educaţia populaţiei.
În acest sens, ne vor onora cu prezența în cadrul evenimentului ca și Keynote Speakers:
- Prof. Dr. John Ionescu – Director Ştiinţific Spezialklinik Neukirchen, Germania
- Prof. Dr. Rosita Gabbianelli – Universitatea din Camerino, Italia
- Biol. Nutr. Dr. Marie Vrânceanu – Specialist în Nutrigenetică şi liposucţie alimentară
- Dr. Horaţiu Albu –Specialist in Nutriție ortomoleculară
- Dr. Şerban Damian – Specialist in Nutriție sportivă
Alături de aceștia vor fi prezenti dieteticieni integraţi în echipe medicale pluridisciplinare, alături de reprezentanţi ai sponsorilor şi partenerilor noștrii (Nestle, Eurodiet, A&A Naturomedica, Naturspot, Plant Extrakt, Aromaarmony, Webasig, La Colline, Budureasca).
PROGRAM ŞTIINŢIFIC
24 noiembrie: Workshop-uri
Facultatea de Farmacie, Amfiteatrul E. Popper (Str. L.Pasteur, nr. 4)
12.00-13.00
Înregistrarea participanţilor
13.00-15.00
WORKSHOP 1: Aspecte ale nutriţiei personalizate: Adaptarea dietei la profilul genetic
Biol. Nutr. Dr. Marie Vrânceanu – KetoNutrigenetics MaV method Bucureşti (RO)
15.00-15.30
Pauză de cafea
15.30-17.30
WORKSHOP 2: Aplicaţiile nutriţiei ortomoleculare în dietoterapia diverselor patologii
Dr. Horaţiu Albu – Societatea Română de Medicină Ortomoleculară Bucureşti (RO)
17.30-18.00
Pauză de cafea
18.00-20.00
WORKSHOP 3: Utilizarea uleiurilor esenţiale definite biologic în nutriţie şi gastronomie
Psihoterap. Cornelia Decu-Chaumont – Şcoala de Aromaterapie Ştiinţifică AROMAARMONY Bucureşti (RO)
25 noiembrie: Conferinţe şi comunicări orale
Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca
(Str. Gh. Marinescu, nr. 23)
8.00-9.00
Înregistrarea participanţilor
Deschiderea lucrărilor conferinţei
9.00-9.10
Prof. Dr. Gianina Crişan – Decan Facultatea de Farmacie, UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca
Prof. Dr. Doina Miere – Preşedinte Comitet Ştiinţific al Conferinţei
SESIUNEA 1: Nutriţia personalizată: viitorul nutriţiei? (I)
Moderator: Dr. Horaţiu Albu
CONFERINŢĂ
9.10-10.10
Nutriţia anti-inflamatorie personalizată pentru pacienţii cu patologie alergică, cardiovasculară sau
canceroasă
Prof. Dr. John Ionescu – Director Ştiinţific Spezialklinik Neukirchen (DE)
COMUNICARE ORALĂ
10.10-10.40
Genetica în patofiziologia obezităţii umane: forme monogenice, poligenice şi sindromice de obezitate
Dr. Adrian Copcea – Centrul Medical Asteco Cluj-Napoca (RO)
Prezentare sponsor – EURODIET
10.40-11.00
Secretele dietei mediteraneene
Vlachos Fotios – EURODIET Coordinator în România
11.00-11.30
Pauză de cafea
SESIUNEA 2: Nutriţia personalizată: viitorul nutriţiei? (II)
Moderator: Conf. Dr. Ramona Suharoschi
CONFERINŢĂ
11.30-12.00 Nutriţia timpurie şi programarea sănătăţii adultului
Prof. Dr. Rosita Gabbianelli – Universitatea din Camerino (IT)
COMUNICARE ORALĂ
12.00-12.20 Aplicarea nutrigenomicii în industria alimentară
Conf. Dr. Ramona Suharoschi – USAMV Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
12.20-12.40 Prezentare generală asupra terapiei dietetice în bolile genetice de metabolism – boli diferite, abordări diferite; Fenilcetonuria ca o paradigmă
Şef lcr. Dr. Romana Vulturar – UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
12.40-13.00 Managementul deficienţei de folat
Dr. Ruxandra Plesea – Regina Maria Ponderas Academic Hospital Bucureşti (RO)
Prezentare sponsor – NESTLE
13.00-13.20 Anemia feriprivă şi obiceiurile alimentare ale şcolarilor în România lui 2016
Diet. Nicoleta Tupiţă – reprezentant Nestlé
Prezentare sponsor – PlantExtrakt
13.20-13.30 Creşterea imunităţii prin gemoterapie
Farm. Patricia Tarcea – reprezentant PlantExtrakt
13.30-14.30 Pauză de prânz
SESIUNEA 3: Dieta şi stilul de viaţă în relaţie cu sănătatea umană
Moderator: Asist. Dr. Sebastian Armean
CONFERINŢĂ
14.30-15.00 Cafeina – de la o plăcere cotidiană la un supliment alimentar pentru creşterea performanţei
Dr. Şerban Damian – Centrul de Nutriţie Superfit Bucureşti (RO)
COMUNICARE ORALĂ
15.00-15.20 Măsuri de igienă în producerea, comercializarea şi prepararea alimentelor în judeţul Cluj de-a lungul secolelor XVI-XVII
Lect. Dr. Lukács József – UBB Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
15.20-15.40 Tulburările alimentare – încotro ne îndreptăm?
Asist. Dr. Sebastian Armean – UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
15.40-16.00 Suprasolicitarea vizuală ocupaţională: prevenţia primară – recomandări nutriţionale
Dr. Doina Albert-Ani – Clinica de Medicina Muncii Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
16.00-16.15 Utilizarea reziduurilor alimentare ca şi sursă de ingrediente funcţionale
Şef lcr. Dr. Sonia Socaci – USAMV Cluj-Napoca (RO)
COMUNICARE ORALĂ
16.15-16.30 Oportunităţi pentru profesioniştii europeni din domeniul alimentar, nutriţiei şi dieteticii: O viziune asupra Asociaţiei ISEKI
Asist. Drd. Oana Stanciu – UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (RO)
Prezentare sponsor – Ropharma
16.30-16.40 Nutradose – Soluţii inovatoare pentru o viaţă sănătoasă!
Dr. Florența Crețu – reprezentant medical Ropharma
Prezentare sponsor – Naturspot
16.40-16.50 Naturspot – educaţie pentru sănătate!
Diet. Diana Crișan – reprezentant Naturspot
Prezentare sponsor – Budureasca
16.50-17.00 Budureasca Organic – vinuri ce poartă amprenta sufletului
Şef lcr. Dr. Roxana Banc – UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (RO)
17.00-17.30 Pauză de cafea
SESIUNEA 4: Dieteticianul şi domeniile practicării nutriţiei şi dieteticii
Moderator: Diet. Raluca Topan
CONFERINŢĂ
17.30-18.15 Dincolo de calitatea proteică a alimentelor
Diet. Dr. Liviu Deacu
COMUNICARE ORALĂ
18.15-18.30 O abordare multidisciplinară a unui caz de adenocarcinom endometrial
Diet. Anca Ignat
COMUNICARE ORALĂ 18.30-18.45 Nutriţia practică
Diet. Sigina Pop
COMUNICARE ORALĂ
18.45-19.00 Activitatea ca dietetician într-un spital de recuperare privat
Diet. Raluca Topan
COMUNICARE ORALĂ
19.00-19.15 Workshop-uri de nutriţie: promovarea unui stil de viaţă sănătos pentru prevenirea obezităţii
Diet. Ioana Popa
COMUNICARE ORALĂ
19.15-19.30 Importanţa educaţiei alimentare pentru atleţi
Diet. Cătălin Aron
25 noiembrie: Sesiune poster
Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (Str. Gh. Marinescu, nr. 23, et. 1)
ANALIZA SIMULTANĂ A 13 MICOTOXINE ÎN PROBE DE PÂINE COMERCIALIZATĂ ÎN CLUJ-NAPOCA, ROMANIA
OANA STANCIU, CRISTINA JUAN, DOINA MIERE, FELICIA LOGHIN, JORDI MAÑES
EVALUAREA APORTULUI ENERGETIC ŞI NUTRIŢIONAL PRIN INTERMEDIUL ALIMENTELOR CONSUMATE DE MAME DIN ROMÂNIA ÎN PERIOADA LACTAŢIEI
LAURA GAVRILAŞ, SIMONA CODRUŢA HEGHEŞ, DAN ISTRATE, LORENA FILIP, ANAMARIA COZMA-PETRUŢ,
DOINA MIERE
DEMENŢA ŞI NUTRIŢIA
TATIANA CHIRU, VALERIA GRIGORIEV
GERMENII CA ŞI RESURSĂ ALIMENTARĂ DE ANTIOXIDANŢI
VALERIA GRIGORIEV, TATIANA CHIRU
DETERMINAREA SPECTROFOTOMETRICĂ A NITRAŢILOR ŞI NITRIŢILOR CONŢINUŢI ÎN APE SUBTERANE DIN JUDEŢUL CLUJ
ANETT NAGY, IOANA PRALEA, CRISTINA IUGA, DOINA MIERE, LORENA FILIP
NECESARUL APORTULUI CRESCUT DE PROTEINE ŞI AMINOACIZI LA ADULŢI
MARIUS EMIL RUSU, DANIELA-SAVETA POPA, LAURIAN VLASE
10.00-13.00
PARTICULARITATILE NUTRITIONALE SI DE COMPORTAMENT ALE POPULATIEI IN GENEZA BOLILOR
APARATULUI DIGESTIV
DAVID SABĂU, GRIGORE FRIPTULEAC
INVESTIGAREA EFECTULUI EXTRACTELOR DE STRUGURI DIN SOIUL FETEASCĂ NEAGRĂ PE UN MODEL
EXPERIMENTAL INFLAMATOR
ŞTEFANIA SILVIA BALEA, ALINA ELENA PÂRVU, NASTASIA POP, FERNANDO ZAMORA, ANA UIFĂLEAN
EFECTUL INTERVENŢIEI NUTRIŢIONALE PERSONALIZATE LA UN PACIENT CU OBEZITATE DE CLASĂ II
ALEXANDRA CORNELIA VLAD
CORELAREA ÎNTRE METABOLISMUL GLUCIDIC ŞI OSOS ŞI STATUSUL NUTRIŢIONAL LA PACIENŢII DIABETICI
SIMONE ALFIERI
IDENTIFICAREA SURSELOR PRINCIPALE DE POLIFENOLI ŞI EVALUAREA FRECVENŢEI CONSUMULUI DE ALIMENTE ŞI BĂUTURI BOGATE ÎN POLIFENOLI LA UN GRUP TIPIC DE ADULŢI DIN ROMÂNIA
IRIS-LISBETH MÜLLER, ELENA RAKOSY-TICAN
DINŢII TEMPORARI: ÎN GRIJA CUI? RESTAURAREA ESTETICĂ A DINŢILOR FRONTALI TEMPORARI ÎN STOMATOLOGIA PEDIATRICĂ
NICOLETA VAN GELDER, ALEXANDRA MAN, MELINDA KOVACH