Departamentul de Psihopedagogie Specială, din cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a UBB, organizează cea de-a X-a manifestare științifică pe domeniul terapiei tulburărilor de limbaj și a dizabilităților auditive.
Lucrările Conferinţei Naţionale din acest an „Vocea şi tulburările de voce. Abordări interdisciplinare” se vor desfăşura sâmbătă, 09 aprilie, în intervalul 09.00-16.30, la sediul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, în sala „Alexandru Roşca”. Manifestarea se înscrie în tematica şi preocupările organizate sub egida Zilei Internaţionale a Vocii.
În prima parte a evenimentului, respectiv în intervalul 09.00-11.30, deschiderea activităţii va fi realizată prin lansarea volumului „Logopedia-Terapia tulburărilor de limbaj. Structuri deschise” elaborat de conf. univ. dr. Carolina Bodea Haţegan, volum publicat la Editura Trei. Prefaţa volumului este scrisă de conf. univ. dr. Adrian Roşan, Director de Departament, Psihopedagogie specială. Prezentarea lucrărilor se va desfășura în intervalul 12.00-16.00. La eveniment va fi prezentă doamna medic foniatru dr. Rodica Mureşan, un nume reprezentativ al domeniului tulburărilor de voce, colaborator susţinut al Departamentului de Psihopedagogie Specială şi al ASTTLR, membru fondator al Societăţii Române de Foniatrie (partener în organizarea acestuzi eveniment).
Prezentările din această parte a conferinţei vor fi realizate de cadre didactice universitare din România, de la Departamentul de Psihopedagogie Specială, Facultatatea de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Facultatea de Medicină de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, dar şi medici foniatrii, specializaţi în domeniul tulburărilor de voce şi vorbire din cadrul Spitalului ORL, Cluj. Subliniem caracterul interdisciplinar-integrator al lucrărilor, ceea ce asigură participanţilor o experienţă de învăţare diversă, cu implicaţii imediate în practica lor profesională.
Ultimele şase evenimente, din şirul celor zece, au fost organizate în colaborare cu Asociaţia Specialiştilor în Terapia Tulburărilor de Limbaj din România (A.S.T.T.L.R.). Constanţa, periodicitatea şi publicarea lucrărilor relevante în volumele manifestărilor au contribuit la creşterea interesului faţă de această manifestare, fapt demonstrat de numărul mare al participanţilor.
În acest an s-au înscris la această manifestare un număr de aproximativ 400 participanţi, provenind din nouă judeţe ale ţării: Cluj, Maramureş, Sălaj, Timiş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Arad, Sibiu, Alba şi Bucureşti. Componenţa grupului de participanţi este omogenă, aceştia fiind cu precădere specialişti în terapia tulburărilor de limbaj şi comunicare şi profesori de sprijin, studenţi ai specializării Psihopedagogie specială sau masteranzi la specializarea Terapia limbajului şi audiologie educaţională, care se pregătesc pentru aceste profesii.