Brigitta Dachmann, Ana-Maria Lucan și Raluca Vaida, studente ale Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), îndrumate de către prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș și susținute de către Teatru de păpuși „Spiriduș” și „Titan”- Orășelul copiilor au realizat o campanie de sănătate public ce a avut ca scop ajutorul în procesul de vindecare a copiilor internați în Spitalul de Pediatrie 1 din Cluj-Napoca.
Campania s-a desfășurat în luna mai, mai exact în 2 zile. În prima zi, micuții s-au bucurat de un spectacol oferit de Teatrul de Păpuși „Spiriduș”. În cea de a doua zi, studentele au mers pregătite cu jocuri, cărți și creioane colorate pentru a petrece timp cu copii.
„Din experiență proprie, știm ce înseamnă să fii copil și să fii nevoit să dai piept cu realitatea crudă din spitale. În funcție de copil, această experiență este traumatizantă din diferite puncte de vedere. La bază, internarea reprezintă un beneficiu, deoarece se dorește însănătoșirea fizică, însă aceasta nu poate avea loc dacă nu este susținută de sănătatea psihică. Cu această campanie am dorit să schimbăm puțin atmosfera apăsătoare și să aducem zâmbete pe fețele copiilor internați, să le schimbăm starea emoțională și să uite, fie și pentru câteva clipe de durere, injecții și tratamente.
În prima zi, copii au fost fascinați de spectacol, însă aceștia nu s-au exteriorizat, fiindu-le greu din cauza mediului în care se aflau. În următoarea zi am observat schimbări destul de majore la nivel comportamental. Micuții au fost mult mai deschiși față de noi și chiar ne așteptau nerăbdători.
Am realizat cât de multă bucurie poți face cu fapte atât de mici. Am dori, dacă este posibil să nu ne oprim aici și să continuăm și pe viitor. Din acest punct de vedere avem susținerea și Mirelei Retegan, creatoarea „Gașca Zurli”, cea care ne-a îndrumat în privința comunicării cu cei mici și a jocurilor care le-am desfășurat în incita spitalului.” , au declarat cele 3 studente.