De mai bine de o săptămână sunt proteste în București și în marile orașe împotriva măsurilor de protecție în contextul pandemiei Covid19.
Oamenii sunt revoltați, s-au săturat, unii și-au pierdut locul de muncă așa că pentru ei soluția e să își strige oful în stradă. Dar hai să scoatem un pic capul din cutie și să ne uităm și în jurul nostru. Circulă pe internet imagini cu tineri care își ard măștile de protecție în timp ce la geamul unui spital privește un pacient care are mască de oxigen. Cum să cataloghezi imaginea? Ce nume să îi dai? Ce concluzii să tragi din asta? Că cei din stradă sunt ”cefe-late”, mafioți, needucați, hoți, asistați sociali etc? Sunt convinsă că printre ei se numără oameni care au probleme grave cum ar fi pierderea unui loc de muncă.
1 an de pandemie COVID-19 la Cluj: câți dintre pacienții internaţi s-au vindecat
Dar cei din spitale ce să zică? Unii nu apucă să își ia rămas bun de la cei dragi, ultimele cuvinte sunt la telefon. Unii sunt internați azi, mâine sunt intubați, iar apoi rudele primesc acel telefon nenorocit. Cine iese în stradă pentru durerea miilor de familii care au pierdut pe cineva? Unde e suferința mai mare? Cu toții avem pe cineva care fie a fost bolnav, fie a murit din cauza virusului. Și la simpla suspiciune că cineva drag ar avea boala treci prin o grămadă de stări pentru că nu știi ce se poate întâmpla cu cel drag.
Și totuși strada strigă să se renunțe la restricții. Chiar așa de rău e la noi? Aici găsiți o listă cu restricțiile de la noi din Cluj-Napoca.
Scoatem mai mult capul din cutie și ne uităm în restul țărilor europene ce măsuri au aplicat. Ne bucurăm să oferim mai multe informații de la români plecați în Italia, Cehia sau de la români care au rude în alte țări cum ar fi Germania.
Italia
”Până în data de 30 aprilie Italia e împărțită în zona roșie și zona portocalie. Eu locuiesc în regiunea Emilia-Romagna care este o zonă roșie. Sunt câteva măsuri de protecție asemănătoare. În ambele zone nu se poate circula între orele 22 și 5 dimineața doar dacă ai declarație pentru motive foarte bune.
Restaurantele și barurile sunt deschise, dar consumația în interior este interzisă ceea ce înseamnă ca este permis doar luatul la pachet sau delivery până la ora 22. Teatrele, cinema-urile, muzeele, bazinele de înot, sălile de sport sunt închise. În zona portocalie se poate circula fără declarație între orele 5 și 22, adică pe timpul zilei, dar în zona roșie e nevoie de declarație și în acest interval de timp. Poți să circuli în propria zonă administrativă, iar pentru a circula în alte comune e nevoie de declarație.
Magazinele sunt deschise doar în cursul săptămânii, iar în weekend doar cele de strictă necesitate cum ar fi farmaciile, magazinele alimentare sau saloanele de înfrumusețare. Activitățile în aer liber sunt permise și este posibil să mergi în altă comună dacă în zona unde locuiești nu există anumite facilități cum ar fi de exemplu, teren de tenis, dar trebuie să fie în aceeași regiune și în același județ.
În zona roșie situația e altfel. Orice ieșire din casă trebuie să aibă la bază motive bine întemeiate. Singurele magazine deschise sunt cele alimentare, farmaciile, librăriile, saloanele de înfrumusețare sau barber’s shops. Activitățile în aer liber se pot face individual și în apropierea locuinței. Evident că Indiferent de zona în care te afli este obligatorie păstrarea distanței de siguranță și purtarea măștii.”, ne spune una dintre cititoarele noastre, Alexandra M.
Germania
”Acum aproximativ 3 săptămâni am fost în Germania unde poți merge cu un test PCR negativ, iar magazinele erau deschise, te puteai plimba. Dar în anumite zone unde numărul cazurilor era mai mare nu puteai merge la anumite magazine cum ar fi cele de haine fără programare. Acum s-au închis de tot, iar masca de tip FFP2 este obligatorie în zonele roșii. Dacă te afli într-un land unde numărul persoanelor infectate e mare nu te poți deplasa mai departe de 15 km de casă.”, ne spune Oana S.
Cehia
”De la sfârșitul anului trecut sunt închise magazine, restaurante, saloane de înfrumusețare. Este interzisă circulația în intervalul 21:00 – 5:00 dimineața, iar de la începutul lunii martie până pe 12 aprilie sunt interzise activitățile recreative în afara zonei de rezidență. Companiile care au nevoie de prezența fizică a angajaților la locul de muncă sunt obligate să facă test anti-Covid19 o dată pe săptămână. Standardul minim de protecție a măștii este cel de tip FFP2 și trebuie să spun că uneori, e foarte greu de respirat cu acest tip de mască. ”, ne declară Ximena M.
Așadar, măsurile de protecție din țara noastră se numără printre cele mai lejere din Uniunea Europeană.
Dragi cititori, vă dorim multă sănătate, aveți grijă de voi și de cei dragi!