Noul an școlar a venit cu provocări majore atât pentru elevi cât și pentru profesori. Pandemia a modificat substanțial ritmul și maniera în care funcționează învățământul, ceea ce solicită o mai mare capacitate de adaptare la noile condiții susținute prin lege. Schimbările survin tot mai des în ceea ce privește maniera de gestionare a spațiilor din instituțiile de învățământ, fapt care afectează și modul în care se desfășoară orele sau cursurile.
O parte din instituții au ales varianta online, raportându-se la media de infectare, dar majoritatea instituțiilor au recurs la o abordare hibridă sau la regimul fizic pentru noul an școlar. Întoarcerea la o oarecare normalitate în acest domeniu este binevenită, dar importante sunt măsurile de protecție.
Iată o parte din măsurile de prevenție solicitate și aplicate în școli în această perioadă, dar care ar trebui aplicate și în viitor pentru siguranța cadrelor didactice și a elevilor:
- Unul din cele mai importante aspecte este păstrarea distanțării sociale, motiv pentru care sălile de clasă ar trebui amenajate astfel încât normele de protecție să fie respectate. Reamenajarea poate include alegerea unui alt mobilier școlar de la Mobman.ro, care să permită elevilor un spațiu suficient de desfășurare și siguranță, punând, de asemenea, preț pe aspectul modern și atractiv pentru școlari, în funcție de vârsta lor. Regândirea programului, astfel încât sălile de clasă să nu fie supraaglomerate este, de asemenea, recomandată.
Este necesară înțelegerea acestui aspect, deoarece o sală de clasă amenajată corespunzător sugerează din prima clipă regulile și codul comportamental ce trebuie adoptat în acea încăpere. Prin urmare, un mobilier adecvat, cu spațiu suficient de desfășurare, care să permită elevilor o poziție corectă, este extrem de benefic.
- Testarea frecventă este necesară, mai ales pentru persoanele care nu sunt încă vaccinate, din varii motive. În mare măsură, instituțiile au decis ca orele să se desfășoare în format fizic, punând accent pe numărul de persoane vaccinate. Din fericire, există multe farmacii în Cluj unde se poate realiza testarea gratuită antigen și cu multă ușurință.
În urma episodului pandemic, testarea și utilizarea măștilor de protecție sunt soluții care vor fi funcționale o lungă perioadă de acum încolo. În interiorul școlilor este foarte importantă respectarea acestor reguli și metodele prin care sunt introduse în codul comportamental al elevilor.
- Aerisirea și dezinfectarea sunt obligatorii în toate școlile. Aerisirea trebuie făcută, de regulă, în fiecare pauză, iar în timpul orelor este indicat ca cel puțin un geam să fie deschis pentru a asigura o bună circulație a aerului.
În fiecare dimineață sau după încheierea cursurilor, ori în pauze, toate suprafețele necesită dezinfectare. Este ideală utilizarea unor soluții cu capacitate foarte mare de igienizare atât în cazul băncilor și catedrelor, cât și în cazul podelelor sălilor de clasă și a holurilor.
- Pe lângă utilizarea măștilor, a dezinfectantelor și păstrarea unei distanțe corespunzătoare, este indicat ca elevii să își petreacă pauzele în spațiu deschis, pe cât este posibil. De asemenea, toate persoanele trebuie să se dezinfecteze la intrarea în școală și cu frecvență pe perioada desfășurării programului.
Se speculează tot mai frecvent necesitatea de a regândi felul în care se desfășoară activitatea sistemului de învățământ, iar aspecte precum alegerea unui mobilier care să încurajeze protecția prin păstrarea unei distanțe optime, dezinfectarea și aerisirea frecventă sunt considerate criterii care vor fi puse în aplicare mult timp de acum încolo. Așadar, stabilirea unor noi metode de gestionare a spațiului și timpului sunt esențiale pentru evoluția sistemului de învățământ și pentru buna lui funcționare pe termen lung.
Sursa foto: Pexels.com