Timp liber, Important

Cum a fost la aniversarea de 20 de ani a festivalului Delahoya (VIDEO)

delahoya

Primul festival de muzică electronică din România, Delahoya, a sărbătorit, în acest weekend, aniversarea cu numărul 20, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Festivalul a început vineri, la ora 18, când pe Main Stage a urcat DJ Wicked, urmat de Macanache, Golan și Șuie Paparude. Punctul culminant al serii a aparţinut trupei sud-africane Die Antwoord, al cărei show a început în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a strâns cel mai numeros public. La Main Stage, noaptea a continuat cu legendarul Andy C și s-a încheiat pe vibrații drum & bass cu Madliquid.

Tot vineri, Higholler a deschis Scena House, la ora 19:00, iar de la ora 21:30 a avut loc finala pe România a concursului BURN Residency! Câștigătorul va petrece trei săptămâni în Bootcamp Ibiza, unde îi va avea ca mentori pe unii dintre cei mai mari DJ ai lumii, și unde va avea șansa de a câștiga marele premiu de 100.000 de euro. Burn Residency este cea mai mare competiție pentru DJ, dedicată în întregime descoperirii și creșterii tinerelor talente în materie de muzică electronică.

După concursul BURN Residency a venit rândul DJ-ilor, Bog, Simina Grigoriu, Nic Fanciulli, Black Asteroid și Addo să stabilească noi recorduri de anduranţă! Petrecerea s-a încheiat sâmbătă dimineaţa după ora 08.

Ziua de sâmbătă a început la Main Stage, de la ora 17, cu Dodo, urmat de inedita colaborare dintre Blănilla și formația de muzică clasică Solartis Quartet. De la ora 21, a urcat pe scenă Silent Strike, urmat de CTC, iar la miezul nopții Shiver şi-a făcut apariţia în faţa publicului Delahoya. De la ora 1, a urmat ca unele din cele mai așteptate nume ale acestei ediții Modestep, Calyx & Teebee și Dudawles să îi pună în mişcare pe festivalieri.

A treia scenă importantă pe harta festivalului a fost Silent Corner, dedicată artiștilor români. Trei DJ au mixa simultan, iar publicul a avut posibilitatea să îşi aleagă ritmul pe care vrea să îl asculte în căști, folosind una din cele trei frecvențe diferite.

Delahoya a propus în acest an și un workshop pentru pasionații de muzică electronică. Tinerii care au dorit să afle secretele mixajului, să facă show-uri vizuale sau scratching, au primit sfaturi de la DJ SHIVER, DJ WICKED, IV IN și Manu, în ambele zile de festival.

Horaţiu Dumitraş, fondatorul Delahoya, a vorbit despre începuturile festivalului pe dealul Hoia și evoluția acestuia în cei 20 de ani de existență:

În 1997, în pădurea Hoia, am început cu scena care în ziua de astăzi ar fi considerată foarte mică, dar la vremea respectivă ne-am bucurat de un interes uriaş. Circa 4500 de oameni, veniţi din toată ţara, la primul festival de acest gen. Lumea care ştia de muzică electronică şi de rave se bucura că exista aşa ceva în România, un loc unde putea să vină mascată, aranjată ca la Love Parade, vopsită pe păr şi cu ţepi, cum era la vremea respectivă mişcarea rave. Am dus festivalul 9 ani de zile acolo, la Hoia, după care, la un moment dat, şi din cauza vremii, fiindcă am „beneficiat” de mulţi ani de ploaie, ne-am mutat pe aeroport, unde au fost nişte ediţii interesante. Eram pe pista de rezervă, acolo instalasem scena, toţi artiştii erau fermecaţi că există aşa ceva, nici măcar în Ibiza nu există o scenă lângă pistă de aterizare. Am stat trei ani acolo, până când aeroportul a trebuit să se dezvolte. Ne-am mutat în Floreşti, la centrul comercial, am avut ediţii bune, apoi pe Valea Gârbăului, încă o dată în Hoia, dar acum începem un alt nivel al festivalului, atât ca organizare, cât şi ca invitaţi. În ziua de astăzi, lumea are pretenţii, partenerii noştri au pretenţii, publicul la fel, aşa că era normal să venim în întâmpinarea lor. Evenimentele încep astăzi la ora 6 seara şi pot dura până la ora 12 a doua zi„.

Citeşte şi: INTERVIU Horatiu Dumitras, fondatorul Delahoya: Clujul era deja in anii `90 epicentrul muzicii electronice in Romania

Festivalul Delahoya a fost fondat în 1997 și a fost primul eveniment de gen din România, reunind tânăra comunitate a fanilor muzicii electronice. Numele Delahoya a fost dat de pădurea şi dealul Hoia, care au găzduit primii nouă ani ai festivalului.

Este o ediție aniversară, pentru care am încercat să găsim cel mai bun loc de desfășurare. Îl avem acum. Sala Polivalentă o să rămână casa Delahoya și în anii care urmează pentru că e locația perfectă pentru amploarea acestui eveniment. Se află într-o zonă accesibilă, sigură și cu o acustică de calitate”, spune Teodor Negrea, managing partner Delahoya.

Pe lângă line-up, un mare plus al ediţiei din acest an a festivalului Delahoya l-a reprezentat mutarea acestuia în Sala Polivalentă. Anunţat iniţial pe Valea Gârbăului, unde a avut loc şi ediţia cu numărul XIX, organizatorii au hotărât să nu rişte şi să evite unele probleme privind vremea. În plus, aşa cum zicea şi Teodor Negrea, managing partner Delahoya, Sala Polivalentă este o zonă accesibilă, sigură şi cu o acustică de calitate.

Odată cu ediţia cu numărul XX, pot zice că festivalul Delahoya a renăscut. Colaborarea fondatorului Delahoya, Horaţiu Dumitraş, cu o parte din organizatorii Electric Castle a adus un suflu nou festivalului, iar acum ne putem aştepta ca cel mai longeviv festival să ne surprindă plăcut şi de acum încolo.

Ediția 2016 beneficiază de sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj. Delahoya sprijină candidatura municipiului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

photo credit: Marius Maris

Mai multe imagini FOTO găsiţi aici.AFTERMOVIE DELAHOYA – Cum a fost la a XIX-a editie a celui mai longeviv festival de muzica din Romania2 Comments

  1. Ma bucur ca am participat de la primele editii in Hoia si am participat si dupa XX ani!!!! Succes in continuare!!!!

Lasă un răspuns

Site creat de