Social & Cultura

Cum poate afecta supraîncărcarea senzorială persoanele cu boli cronice?

Cum poate afecta supraîncărcarea senzorială persoanele cu boli cronice?

Mai mult de jumătate dintre români suferă de boli cronice, chiar și adolescenții, nu doar adulții. Unii dintre ei cred că sunt sănătoși și nu-și dau seama că unele boli se dezvoltă în secret în corpul lor, până ce nu simt acel simptom clar, care este durerea.

Când ai anumite probleme de sănătate (boli cronice) este posibil să te confrunți în mod frecvent cu așa numita supraîncărcare senzorială, respectiv să te simți copleșit sau obosit, deoarece creierul tău a primit mai multe informații decât poate procesa.

Oamenii care suferă de tulburări de sănătate mentală sau boli cronice (ca de exemplu autism, ADHD, PTSD, fibromialgie, sindrom de oboseală cronică, scleroză multiplă și altele) sunt mai susceptibili de a experimenta o supraîncărcare senzorială.

Unele boli (cum sunt și anumite tipuri de cancer) nu dau niciun simptom în faza inițială, care să-i determine pe oameni să meargă la medic. Specialiștii în diabet spun că foarte mulți oameni au un nivel ridicat de zahăr în sânge și nu știu asta, iar unii dintre ei pot suferi chiar și de diabet, însă nu au aflat încă de boala lor. De asemenea, nici hipertensiunea arterială nu produce durere și deci, este posibil să fie oameni care suferă de această afecțiune, fără să fie conștienți de asta și pot avea un risc crescut de accident vascular cerebral.

Simptomele supraîncărcării senzoriale sunt:

  • Stări de depresie, anxietate, stres, iritabilitate, neliniște
  • Incapacitate de a ignora sunetele și mirosurile puternice
  • Dificultăți de concentrare, sensibilitate excesivă
  • Nevoia de a închide ochii sau de a așeza mâinile la urechi
  • Neliniște, stres, disconfort general
  • Anxietate, plâns, frică, îngrijorare.

Cum se reduce supraîncărcarea senzorială?

Cum poate afecta supraîncărcarea senzorială persoanele cu boli cronice? 3

În primul rând este important de aflat care sunt factorii declanșatori, pentru a-i putea evita.

Aplicarea unor tehnici de calmare și relaxare poate ajuta în situația când simți că ești obosit, epuizat, surmenat. Folosirea unor uleiuri esențiale (cum sunt cele de lavandă, tei și mușețel) pot ajuta în relaxarea corpului și îmbunătățirea somnului. Aromaterapia cu parfumuri de mentă și citrice cresc nivelul de energie și induc o stare de bine și fericire.

Rutina de auto-îngrijire poate avea efect foarte bun și asupra stării psihice, nu doar asupra corpului. De exemplu, auto-masajul este o experiență relaxantă, în plus poate îmbunătăți circulația sanguină și limfatică. Uneori, toată lumea este prost dispusă și are nevoie de o baie caldă și un somn bun pentru a se elibera de stările de stres și tensiune nervoasă. Prin urmare, trebuie efectuate zilnic activitățile de relaxare.

Reducerea nivelului de stres ar putea ajuta în restabilirea stării normale, asta se face prin activități liniștitoare. Cele mai simple tehnici sau activități de a face față stresului sunt: cititul, meditația, rugăciunea, exercițiile fizice, o baie caldă, distragerea atenției cu filme distractive și altele. Ascultarea muzicii ajută în reglarea senzațiilor dureroase, elimină stresul și anxietatea, reduce ritmul cardiac, tensiunea arterială, îmbunătățește calitatea somnului.

Și anumite activități practice, cum sunt grădinăritul și pictura pot ameliora depresia și anxietatea. Gătitul are un efect benefic pentru minte, pentru că sunt implicate toate simțurile. Numeroase condimente și plante aromatice au proprietăți benefice terapeutice în combaterea bolilor și afecțiunilor.

Odihna este foarte importantă pentru a putea face mai bine față momentelor de supraîncărcare senzorială. Experții confirmă faptul că experiența în sânul naturii ajută în stimularea bunăstării fizice și emoționale. Plimbarea în pădure și aerul curat stimulează imunitatea și oferă o stare de bine și de relaxare. Oamenii trebuie să-și petreacă în mod frecvent timpul liber în natură, deoarece asta le îmbunătățește starea de sănătate.

Persoanele care fac mișcare zilnic se simt mai puternice și mai rezistente. În plus, ele devin mai curajoase, au o mai mare încredere în sine și se descurcă mai bine în situații stresante, când se confruntă cu diferite probleme.

Există studii ale cercetătorilor care arată că tratamentul cu CBD poate îmbunătăți capacitatea creierului de a bloca stimularea inutilă și poate ameliora simptomele multor boli cronice și afecțiuni mentale. Poți afla mai multe lucruri despre rolul medicamentelor canabinoide ca potențiale strategii terapeutice pe blogul celor de la Ulei-CBD.ro.



Lasă un răspuns

Site creat de