De Vazut

Cum să fii candidatul ideal la interviul de angajare

Cum să fii candidatul ideal la interviul de angajare

Pentru a fi candidatul ideal la un interviu de angajare trebuie să demonstrezi că ești mai bun decât restul persoanelor care au aplicat. Poți face asta asigurându-te că ai toate calificările și experiența cerută dar contează foarte mult și modul în care te prezinți. Ai o șansă să obții jobul chiar dacă nu ai foarte multă experiență. 

Iată ce trebuie să faci pentru ca intervievatorul să te aleagă pe tine:

1. Fă-ți o strategie pentru interviu

Imediat după ce aflat că ai fost chemat la interviu, gândește-te ce te-ar interesa la o persoană care aplică pentru aceeași poziție: la ce se pricepe, a mai lucrat în domeniu, ce tip de experiență are.

Pregătește-ți răspunsuri pentru toate întrebările la care te poți gândi, îți va fi mai ușor să răspunzi elocvent pe loc. Prin formulările tale trebuie să evidențiezi ce poți face tu pentru companie, ce calități aduci în plus.

2. Aparențele contează

Ți se spune de mic să nu judeci după aparențe, dar știi că toată lumea o face. Acest lucru este valabil și la un interviu de angajare, intervievatorul va analiza ce porți. Este important să fii îmbrăcat elegant ca să dai de înțeles că ești o persoană serioasă, în care se poate avea încredere.

Cât de elegant depinde de tipul jobului. Spre exemplu, ca angajat la bancă trebuie să arăți formal dar dacă lucrezi în publicitate te poți îmbrăca mai casual. Pentru toate situațiile sunt potrivite sacourile pentru barbati modele slim, cât și costumele cu aceeași croială. Alege textura și culoarea în funcție de gustul tău, ca să îți exprimi și o parte din personalitate prin haine.

3. Pune întrebări

Un interviu este în esență o discuție, nu te afli la un interogatoriu. Deci, poți să pui și tu întrebări intervievatorului și chiar este recomandat să faci asta. Exemple de întrebări potrivite:

  • Cum ar arăta o zi obișnuită de lucru pentru poziția mea?
  • Ce probleme întâmpinați cel mai des și ce soluții ați găsit?
  • Care ar fi mai exact responsabilitățile mele?

Citește toate informațiile disponibile despre compania la care aplici și despre poziția ta. Astfel, vei arăta că ești un candidat pregătit și că îți dorești foarte mult să lucrezi la respectivul angajator.

4. Pune accentul pe calitățile tale

Fii pregătit să te vinzi. Și nu doar enumerând toate calitățile și calificările tale, ci oferind exemple. În loc să spui că te pricepi la rezolvarea problemei, povestește o situație în care ai rezolvat o anumită problemă.

E important să spui mereu adevărul. Dacă nu ai experiență într-un anumit domeniu, recunoaște asta și spune că ești dispus să înveți. Poți descrie situații în care ți-ai transformat slăbiciunile în puncte forte.

5. Limbajul nonverbal contează

Chiar dacă te pregătești foarte bine și spui doar lucrurile potrivite, trebuie să fii atent și cum comunici non-verbal. Intervievatorul va observa dacă eviți să faci contact vizual sau dacă stai crispat și trist tot timpul.

Încearcă să menții o postură dreaptă și să nu ai ticuri: să te joci cu mâinile sub masă sau să îți pocnești degetele. Discută pe un ton pozitiv, vei da de înțeles că ești o persoană plăcută, care se poate integra ușor într-un colectiv.

Să fii candidatul ideal nu ține de noroc, ci de pregătire. Adună cât mai multe informații despre firma la care vrei să lucrezi, gândește-te la toate întrebările posibile și alege hainele potrivite pentru a impresiona.



Lasă un răspuns

Site creat de