De Vazut

Cum să te simți acasă într-o locuință închiriată: 4 sfaturi practice

Cum să te simți acasă într-o locuință închiriată: 4 sfaturi practice

Atunci când încă nu îți permiți o locuință proprie sau stai pentru o perioadă într-o localitate în care nu vrei să te stabilești definitiv ești obligat să locuiești cu chirie. Adică să plătești pentru a putea folosi un anumit spațiu. Din păcate, lipsa titlului de proprietate înseamnă, adesea, că nu vei putea aduce mari modificări spațiului cu pricina. Mai concret, nu vei putea amenaja spațiul conform dorințelor tale. Totuși, există câteva trucuri prin care te vei putea simți ca acasă și într-o locuință închiriată. Iată câteva dintre acestea:

Stabilește cu proprietarul locuinței care sunt limitele

De cele mai multe ori, proprietarii locuințelor oferite spre închiriere încearcă, adesea, să ofere tot confortul. Uneori, însă, există loc de îmbunătățiri. Dacă tu, ca și chiriaș, vrei să aduci un plus de confort și frumusețe casei în care locuiești, mai bine propune îmbunătățirile proprietarului. Spre exemplu, dacă vrei să scapi de vopseaua de pe pereții bucătăriei, propune-i o soluție de placare cu faianță. Ș, ca un aspect modern de îmbunătățire, îi poți sugera să aplice și un brau pentru faianta de pe Mathaus, care să ofere camerei un aer unic.

Legat de cheltuieli, ar trebui să știi că, în general, aceste îmbunătățiri sunt suportate de către proprietar, însă, uneori, se ajunge la o înțelegere ce poate include și contribuția financiară a chiriașului. Este foarte important să vezi care sunt clauzele contractuale, pentru ca, mai apoi, să iei decizia corectă. 

Mobilează cu articole care nu influențează spațiul

Proprietarii de apartamente îți vor sugera să nu faci schimbări care ar putea influența aspectul casei. Este lesne de înțeles de ce. Cuiele bătute în pereți, zgârieturile făcute pe parchet de obiectele de mobilier masive sau orice alt tip de daună voită sai nevoită nu sunt permise, tocmai pentru că, la final, chiriașul nu poate fi tras la răspundere. Proprietarii își asumă uzura normală a lucrurilor din casă, dar nu e în regulă ca un chiriaș să facă modificări de anvergură și să dea totul peste cap. Pentru că unii chiriași refuză cu desăvârșire să înțeleagă aceste aspecte, mulți proprietari nu mai acceptă niciun fel de modificare adusă casei. 

Amenajează spațiul minimalist

Înconjoară-te de lucruri cât mai simple, ca să-ți fie mai ușor să te organizezi. Este important să nu aglomerezi spațiul și să te orientezi către a folosi totul cât mai eficient. La nevoie, îți poți achiziționa spații de depozitare portabile, pe care să le poți lua cu tine când te muți. Te va ajuta și pe tine și vei respecta și regulile impuse de către proprietar. 

Utilizează rațional locuința

Este foarte important să ai grijă de casa în care locuiești, și, din când în când, să-i aduci și tu îmbunătățiri. În acest fel, te vei simți ca acasă și te vei responsabiliza destul de mult. Vei învăța să schimbi singur becurile, să repornești tabloul electric sau să înlocuiești o țeavă, dacă aceasta prezintă semne de uzură. Amintește-ți că locuința pentru care plătești chirie nu înseamnă că tu folosești doar zidurile, ci toate lucrurile care se află în ea, inclusiv articolele de uz casnic. 

 

Cum să te simți acasă într-o casă cu chirie? E foarte simplu. Îngrijește-o, curăț-o, iubește-o de parcă ar fi a ta, respect-o și vei vedea că, în acest fel, vei câștiga mai mult decât îți vei putea imagina. Vei învăța să manageriezi o casă cu tot ceea ce înseamnă aceasta și vei învăța să te simți în ea ca acasă. 

Photo by Aaron Huber on Unsplash



Lasă un răspuns

Site creat de