Elevatoarele sunt niște utilaje speciale care se folosesc pentru elevarea unor obiecte cu mase foarte mari precum autoturismele. În funcție de structura lor există mai multe tipuri de elevatoare auto. Dintre toate acestea, cele mai comune sunt elevatoarele auto cu 2 coloane. Așa cum poți intui și după numele lor, elevatoarele auto cu 2 coloane sunt prevăzute cu doi stâlpi acționați mecanic sau electric, cu rol de elevare.
Modul de utilizare al elevatoarelor auto este foarte simplu. Majoritatea lor pot fi acționate manual, dar există și elevatoare auto cu sisteme automate care simplifică și mai mult modul de utilizare. Cu toate acestea, pentru a opera un elevator sigur și eficient și pentru a obține o autorizație de utilizare, instalarea sa joacă un rol foarte important.
Autoritățile competente în domeniu eliberează autorizația de folosire doar cu condiția ca instalarea să aibă loc conform instrucțiunilor producătorului. În acest sens, este mult mai simplu să instalezi un elevator cu 2 coloane, sau orice alt tip de elevator nou, cu manual de utilizare și toate celelalte documente la zi, decât unul vechi. Elevatoare noi se pot achiziționa în România de pe site-ul eqp.ro, exclusiv utilaje de cea mai bună calitate, la prețuri extraordinare.
Cum se instalează un elevator auto cu 2 coloane?
Primul pas în instalarea unui elevator auto este studiul manualului său. Este vital să se țină cont de toate instrucțiunile de montaj impuse de producător deoarece, în caz contrar, autorizația este imposibil de obținut.
Al doilea pas pentru instalare constă în găsirea celei mai bune poziții din garaj. Elevatorul auto cu 2 coloane trebuie să aibă suficient spațiu nu doar în momentul montajului, ci și atunci când este pus în funcțiune pentru a se evita riscul de accident.
Locul ideal pentru instalarea unui elevator auto poate fi identificat după mai mulți factori. În primul rând, contează înălțimea atelierului și apoi se ține cont de locul unde urmează să stea operatorul care se va ocupa de punerea în funcțiune a elevatorului.
În cazul în care elevatorul pentru care s-a optat are brațe asimetrice, centrul coloanelor trebuie să fie montat la minim 5 metri față de zid, iar dacă brațele sunt simetrice, la minim 7 metri față de zid.
Există și elevatoare cu 2 coloane și brațe speciale, versametrice. În cazul lor, centrul spațiului dintre coloane trebuie să se afle la minim 5 metri față de zid. Astfel, în timpul utilizării elevatorului în cauză, mecanicii auto se vor putea deplasa liber în jurul vehiculului suspendat, în funcție de cea mai bună poziție.
Când autoturismele elevate sunt poziționate asimetric, atunci un procent de 30% din mașină se va afla în fața coloanelor și restul în spatele acestora. Pe de altă parte, atunci când se poziționează simetric, jumătate din vehicul se află în fața coloanelor și restul în spate.
Dacă elevatorul are o sarcină maximă de ridicare suficientă încât să poată ridica și mașini mari precum SUV-urile, atunci, în momentul montajului, trebuie să se țină cont și de punctul cel mai înalt la care ajunge mașina când este elevată. Spațiul dintre caroseria mașinii și tavan trebuie respectat și el cu strictețe deoarece în cazul în care există un sistem de ventilație sau încălzire pe tavanul atelierului, ori aerul nu circulă eficient, există riscul de producere a unui incendiu.
De ce să investești într-un elevator auto cu 2 coloane?
Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, există și elevatoare auto cu 4 coloane sau de tip platformă, ori foarfecă. Dar în general, dacă se urmărește investiția într-un elevator auto competent și ieftin, cea mai bună alegere o reprezintă elevatoarele auto cu 2 coloane.
Când vine vorba de un elevator auto cu 2 coloane, la prețuri de aproximativ 10.000 de lei, poți achiziționa utilaje cu sarcini maxime de ridicare de până la 4-5 tone, mai mult decât suficient pentru elevarea majorității automobilelor mici.
Cum elevatoarele nu pot ridica greutăți care depășesc sarcina lor maximă de ridicare, la achiziția unui elevator, un criteriu important de selecție îl reprezintă greutatea majorității automobilelor clienților. De aceea, mai ales atunci când dispui de un buget limitat, elevatoarele cu 2 coloane reprezintă o formidabilă alegere de investiție.