Studentie, Important

Cum va arăta complexul de inovare Cluj Science Camp în valoare de 45 de milioane de euro

Cum va arăta complexul de inovare Cluj Science Camp în valoare de 45 de milioane de euro

Concursul internațional de soluții pentru Cluj Science Camp și-a stabilit joi, 23 iunie 2022, câștigătorul, și anume echipa de arhitecți de la KXL Studio.

Au participat în competiție 17 proiecte, din mai multe țări (ex. Belgia, Franța, Olanda, România, Spania, UK etc.).

În cadrul complexului urban de tip ecosistem de inovare Cluj Science Camp, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Primăria municipiului Cluj-Napoca au încheiat un parteneriat, partea care îi revine UBB – identificabilă în fotografiile atașate – urmând să cuprindă un miniCampus UBB – InfoBioNano4Health, format dintr-o componentă educațională (pentru specializarea de informatică – cea mai mare din țară), una de cercetare-dezvoltare-inovare (în forma Institutului InfoBioNano4Health – dedicat mai ales cercetării de tip ”challenged-based” în ecosisteme antreprenoriale) și locuri de cazare/recreere pentru studenți.

Componenta aferentă primăriei completează acest miniCampus UBB, aducând și educația preuniversitară și, foarte important, partea de “citizen science”.

Cluj Science Camp
Cum va arăta complexul de inovare Cluj Science Camp în valoare de 45 de milioane de euro 4

În acest context, rectorul UBB, prof. univ. Dr. Daniel David, declară că InfoBioNano4Health adună cele mai puternice puncte ale cunoașterii din UBB, organizate în paradigma STEM (Science/Technology/Engineering/Mathematics), paradigmă care poate susține nu doar inovații incrementale, ca paradigma mai tehnică de ”applied research”, ci și inovații disruptive.

Într-adevăr, partea de ”computer science” (AI/Quantum/Big Data – Data Science/Cybersecurity etc.) și de „bio-nano sciences/technologies” va fi utilizată pentru dezvoltări inovative în sănătate, atât în sănătatea oamenilor (UBB este deja un actor de referință internațională în sănătatea mintală și publică, dar aplicațiile vor ținti domenii mult mai diverse), cât și a mediului.

În acest proces științele socio-umane joacă rolul de garanți și de mediatori ai siguranței și acceptării tehnologiei de către oameni și societate, în final STEM, devenind STEAM (A – art & social-humanities). În acest fel, această specializare inteligentă a orașului – InfoBioNano4Health – va sta la baza competitivității orașului și Transilvaniei în țară, și a țării la nivel internațional”.

InfoBioNano4Health
Cum va arăta complexul de inovare Cluj Science Camp în valoare de 45 de milioane de euro 5


Lasă un răspuns

Site creat de