Social & Cultura, Important

Curiozităţi despre cartierul Zorilor din Cluj care purta, în trecut, numele de Sinuța (FOTO)

cartierul zorilor 2018

Situat în jurul a trei artere principale ale Clujului, strada Observatorului, Calea Turzii și strada Frunzișului (fosta variantă Zorilor-Mănăștur), cartierul Zorilor care îi întâmpină pe toți vizitatorii încă de la coborârea de pe Feleac are o poveste interesantă.

Cartierul Zorilor din Cluj purta în trecut numele de Sinuța iar autobuzul care lega zona centrală de acest cartier era numărul 6.

Numele străzii Observatorului amintește de vechiul observator astronomic ce se afla la intersecția cu strada Republicii. În prezent, numai numele străzii mai amintește de acesta. În locul cunoscutei clădiri Sigma Center se afla înainte de anul 1989, Institutul de Calcul.

Imaginea actuală este diferită în totalitate de ceea ce înseamna în urmă cu jumătate de veac cartierul Sinuța. Pe atunci, locuitorii trăiau în case cochete înconjurate de grădini cu flori și pomi fructiferi iar străzile nepavate ce le uneau erau liniștite și evident, nu foarte circulate.

 

 

Ioan Ciorca, unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III” povestește despre găștile ce se impuneau în localurile și la balurile din oraș, „bătăușii din cartierul Sinuța” și „cuțitarii din Mănăștur”. Însă, odată cu trecerea timpului, casele și grădinile au fost înlocuite cu blocurile comuniste iar aceste găști au dispărut.

Istoria cartierului Mănăștur. Lucruri pe care nu le ştiai despre cel mai mare cartier din Cluj-Napoca (FOTO)

Înconjurat de „simboluri” clujene precum Grădina Botanică, căminele studențești din complexul Hașdeu, Grădina Agrobotanică, cimitirul Mănăștur și cimitirul evreiesc, cartierul Zorilor este și astăzi unul dintre cele mai frumoase zone ale orașului, intens circulat și populat de studenți iar din punct de vedere imobiliar, acesta este într-o continuă dezvoltare încă de mulți ani. De asemenea, există aici și importante centre medicale.

Cea mai mare parte a populației cartierului locuiește în blocuri de locuințe de 4-10 etaje. În ultimii ani s-a dezvoltat intens din punct de vedere imobiliar partea sudică a cartierului (zona denumită și cartierul „Europa”) sau la sud de cartierul „Andrei Mureșanu” (cartierul Bună Ziua).

Populația redusă a acestor zone are un nivel de trai ridicat, ea locuind atât în vile individuale, familiale, modulare, cât și în vile commune sau blocuri de locuințe cu 2, 3 sau mai multe apartamente, construite la comun.

photo credit: Asociaţia Minerva /  instagram.com/alexandrudangatea

Curiorizități despre unul dintre cele mai frumoase cartiere ale Clujului: Grigorescu (Galerie FOTO)



Site creat de