Liceu, Important

Cursul de educație media predat de doi doctoranzi din Cluj liceenilor din Suceava are primii 50 de elevi absolvenți

Cursul de educație media predat de doi doctoranzi din Cluj liceenilor din Suceava are primii 50 de elevi absolvenți

Asociația ArtViitor, fondată în Cluj-Napoca de doi doctoranzi în Științe ale Comunicării, a încheiat cele 12 activități din cadrul cursului „cuROST: educație media” dedicat elevilor de liceu din Suceava. Peste 50 de liceeni de la Colegiul de Arte „Ciprian Porumbescu” au absolvit programul care a presupus atât participarea la prezentările celor doi traineri, cât și implicarea activă în activități practice.

Concret, cursul de educație media a mers pe un fir roșu de formare: activitățile au pornit de la explicarea conceptelor generale legate de mass-media și obiceiuri de consum, descoperirea dreptului constituțional la liberă exprimare, dar și procesul de autocunoaștere conștientă a felului propriu de accesare a informației în mediul online și au continuat cu explicarea strategiilor de verificare a informației, diferențierea faptelor de opinii și cunoașterea strategiilor de identificare a fotografiilor sau materialelor video manipulate.

Elevii au fost provocați constant să identifice practic ceea ce au învățat la nivel teoretic și s-au implicat activ în exerciții individuale și de echipă. La finalul cursului aceștia au afirmat, între altele:

  • „Un curs foarte interesant, un subiect despre care nu vorbește foarte multă lume. Conceptele acestea ar trebui discutate mai des, mai ales în școli”.
  • „Consider că acest curs a fost foarte interesant, au fost multe activități și sper că voi putea da mai departe ce am învățat și să-i ajut și pe alții să înțeleagă”.
  • „Pentru mine cursul de educație media a fost unul care m-a ajutat foarte mult și cred că va contribui la parcursul meu profesional”.
  • „O experiență foarte frumoasă, am învățat lucruri pe care nu le știam. Activitățile au fost foarte frumoase și interactive”.
  • „Consider că am învățat foarte multe lucruri și voi împărtăși și cu alte persoane ce am învățat despre identificarea articolelor cu informații trunchiate sau neadevărate”.

Doamna profesor Gabriela Hisem a fost coordonatorul responsabil din partea liceului pentru acest proiect. Aceasta a declarat: „Am ales să mă implic pentru că mi s-a părut interesant și benefic pentru tineri. Am vrut să fim chiar primii care se implică în acest proiect. Îi așteptăm pe traineri și cu alte proiecte și îi felicit pentru tot efortul depus. Consider că este important pentru noi și pentru Suceava să aducem astfel de proiecte în prim plan”.

Cursul a fost organizat și predat de Saul Pop și Loredana Bertișan-Pop, ambii doctoranzi în Științe ale Comunicării la Universitatea „Babeș-Bolyai”, cu o experiență în presă de peste zece ani și aproape opt ani de experiență în dezvoltarea de proiecte comunitare.

Absolvenții cursului vor fi aplaudați la scenă deschisă în toamna acestui an, pe 5 octombrie de Ziua Educației, când Asociația ArtViitor va organiza la Suceava un panel cu jurnaliști și experți în Educație pe tema importanței educației media pentru copii și adolescenți.

Proiectul „cuROST: educație media” este derulat de Asociația ArtViitor și finanțat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Despre ONG – Asociația ArtViitor

Asociația ArtViitor este continuarea firească a unui proiect comunitar început de Saul Pop și Loredana Bertișan-Pop încă din studenție, prin care cei doi au implementat mai multe campanii dedicate copiilor din mediul rural din județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș și Satu Mare. Fondată în 2022, asociația vrea să pună umărul la construirea unui sistem de educație coerent, orientat spre dezvoltarea copiilor și adolescenților.

Despre programul Efectiv Civic

Efectiv Civic este un program de educație civică și dialog intercultural pentru tineri dezvoltat de FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation și cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Inițiativa are ca focus:

·       creșterea capacității a 15 ONG-uri în fiecare an pentru a oferi intervenții în două domenii importante pentru o democrație funcțională: educația media și dialogul intercultural

·       dezvoltarea capacității organizaționale a ONG-urilor finanțate în vederea creșterii sustenabiliății acestora și a îmbunătățirii abilităților lor de a implementa proiecte

Bugetul total al programului este de 1.707.000 lei anual.

Despre FDSC – Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Despre RAF – Romanian American Foundation

Romanian-American Foundation (RAF) a fost înființată în 2009. Misiunea RAF este să promoveze şi să consolideze condițiile necesare unei economii de piață sustenabile și unei societăți democratice, care să asigure accesul la oportunități pentru toate segmentele populației din România. Intervențiile RAF acoperă trei priorități strategice: economie rurală, tehnologie și inovație, implicare civică. Programele educaționale sunt o componentă transversală pe parcursul tuturor intervențiilor noastre, oferind elevilor acces la educație de calitate și contribuind la sustenabilitatea programelor.



Site creat de