Social & Cultura, Important

CYBER-BULLYING | Cum să faci față insultelor pe internet

Cyber-bullying

Cyber-bullying este o formă de agresiune tot mai des întâlnită în mediul online, fie că e vorba despre hărțuirea prin intermediul rețelelor de socializare, insulte primite pe forumuri sau excluderea din grupuri.

Majoritatea celor care sunt afectați de cyber-bullying sunt copii sau tineri, dar nu sunt excluși nici oamenii din alte categorii de vârstă care interacționează cu alți membri din mediul online.

Efectele sunt destul de îngrijorătoare întrucât pe termen lung cyber-bullying poate duce la schimbări de comportament cum ar fi depresie, anxietate, stări de nervozitate etc.

Există câteva semne pe care le putem identifica la cei din jurul nostru:

  • nivel scăzut al stimei de sine
  • dorința de a petrece cât mai mult timp departe de familie și prieteni
  • refuzul de a lăsa alte persoane în apropierea telefonului mobil sau a laptopului
  • găsirea unor scuze pentru a nu merge la școală sau la locul de muncă
  • nivel scăzut al comunicării cu cercul de prieteni sau excluderea de la anumite evenimente
  • scăderea în greutate sau schimbarea bruscă a stilului de vestimentație, hair-styling etc. pentru a se integra

Cum să eviți insultele sau alte tipuri de cyber-bullying?

În viața de zi cu zi întâlnim oameni cu mentalități și comportamente diferite. La fel este și în lumea virtuală. Astfel ,trebuie să acceptăm și să ne asumăm că mediul online este un mediu foarte divers care reacționează rapid, impulsiv tocmai din cauză că nu ne aflăm în fața celui cu care vorbim. Cel mai sănătos lucru este să evităm discuțiile contradictorii, polemicile atâta timp cât insultele iau locul argumentelor.

Avem reguli, conduite, sfaturi despre cum să ne comportăm în societate, dar nu avem o cultură a internetului. Indiferent de generația din care facem parte avem nevoie de o educație și să fim avertizați de consecințele expunerii online. Primul pas ar fi introducerea unei materii sau abordarea acestui subiect la diferite materii în școli. Copiii trebuie să învețe de ce nu e bine să își pună datele personale și să fie încurajați să fie deschiși și să apeleze la adulți pentru orice problemă.

Rețelele de socializare încurajează raportarea persoanelor care nu au un comportament adecvat. Site-uri precum Facebook, Twitter, Youtube sau Instagram pun la dispoziția utilizatorilor metode pentru a identifica cazurile de cyber-bullying. Cele mai utilizate sunt Block, Ignore, Report (Facebook, Twitter etc), ștergerea comentariilor, click pe steguleț (flag) pentru a avertiza Youtube că un anumit video are un conținut nepotrivit. Pentru a avea o dovadă a comportamentului este necesar să facem o poză a comentariului astfel administratorii site-urilor vor idetifica mai repede persoana în cauză.

Recomandări pentru părinți

Părinții sunt sfătuiți de către organizațiile care luptă împotriva cyber-bullying să folosească programele de control parental și să încerce să îi introducă pe copii pas cu pas în lumea internetului. În plus, cei 7 ani de acasă se aplică și în mediul online, mai ales pe platformele de socializare.

Unii furnizori de internet pot urmări adresa celor care nu respectă termenii și condițiile cu care au fost de acord atunci când și-au creat un cont pe un anumit site. În funcție de gradul agresiunii victimele sunt încurajate să apeleze și la autorități care pot lua măsurile cuvenite pentru pedepsirea atacatorilor.

Cei mici au nevoie de grija și atenția noastră de aceea educația începe în sânul familiei unde se simt cel mai în siguranță.


Articol realizat de Daiana Moldovan


Lasă un răspuns

Site creat de