Studentie, Important

De câţi bani are nevoie un student în Cluj-Napoca? Buget pentru chirie, masă şi timp liber

student

Studenția este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoae perioade ale vieții. Ești la granița dintre adolescență și maturitate, când încă primești ajutor din partea familiei, dar când ești liber să iei propriile decizii.

Dacă una dintre decizii a fost să faci facultatea în unul dintre cel mai mari centre universitare de la noi din țară, Cluj Napoca, poate vei regăsi informațiile din acest articol relevante. Deci, oare câți bani strici ca student în Cluj?

Este greu de aproximat o sumă exactă, deoarece bugetul pe care ar trebui să ți-l aloci pentru facultate diferă în funcție de nevoile tale, dacă stai în cămin sau chirie, dacă faci o facultate la buget sau la taxă. Noi vom încercă să îți dăm câteva repere în ceea ce privește prețul cazărilor, al mâncării și al distracțiilor.

  • Cazare

            În cazul în care vei sta în cămin de stat, vei avea de plătit între 100-200 lei pe lună, în funcție de gradul de confort pe care ți-l oferă căminul. În prețul acesta sunt incluse toate utilitățile, inclusiv internet. Trebuie să știi că viața în cămin nu este atât de înfricoșătoare precum auzi în legendele urbane. Ba chiar, s-ar putea să îți placă și să ai șansa de a întâlni o grămadă de oameni noi, care poate din vecini de palier, o să-ți devină prieteni.

O altă sugestie de cazare ar fi căminele private. Sunt puțin mai scumpe decât cele de stat, dar mai accesibile decât să stai în chirie. Prețul acestora, din nou variază în funcție de cât de nouă este construcția, cât de mare este camera, cu câte persoane trebuie să o împarți, etc. De exemplu, pentru o cameră de patru persoane cu baie în cameră, taxa este în jur de 350-400 lei/ persoană.

Ultima alternativă este să stai în chirie. Fie că vrei să stai singur într-o garsonieră, sau dorești să împarți un apartament cu încă câtiva prieteni, dar să ai camera ta, trebuie să știi că prețul chiriilor în Cluj-Napoca este destul de piperat. Dar  (pentru că mereu există și un dar) dacă te interesezi din timp de ofertele disponibile pe piață, și ai răbdare să cauți ceva care să se plieze pe nevoile tale, ai toate șansele să găsești o chirie la un preț mai mic. În mod evident, prețul este influențat de cartierul în care se află locuința.

Chiriile din centru vor fi mereu mai scumpe decât cele care sunt puțin mai departe de ”buricul târgului”. Oricum, asta nu este o regulă generală. Conteaza mult și dimensiunea apartamentului/ garsonierei, dacă a fost renovat, dacă este bine utilat, etc. De exemplu, pentru un apartament de 3 camere, în zona Gheorgheni, prețul chiriei este în jur de 400-450 de euro.

  • Masa

            Cel mai bine și mai ieftin se mănâncă la cantinele studențești, lucru de care ar trebui să profiți. Pentru o ciorba, un fel principal și un desert plătești în jur de 10-12 lei ( been there, done that). Deși prețurile sunt foarte mici, mâncarea este bună și atent gătită.

Dacă preferi să mânânci în oraș, vei avea foarte multe opțiuni din care să alegi. În Cluj este o varietate de restaurante cu bucate alese, cu specific românesc, asiatic, italian, sau orice alt specific la care te mai poți gândi. Orientativ, prețul unei pizza este în jur de 20 lei, o ciorba în jur de 10-12 lei.

  • Timp Liber

Ei bine, aici cred că bugetul variază cel mai mul în funcție de genul de persoană care ești. Pentru o cafea vei plăti în jur de 7-10 lei, iar berea o vei găsi și la 3 lei, dar si la 15 lei. Pentru intrări la party-uri în club va trebui să îți pui deoparte în jur de minim 15-20 lei, iar dacă ești fată ai șanse mari să beneficiezi de intrare gratuită.

În cazul în care nu ești genul care să petreacă foarte mult și definiția ta de distracție se rezumă la a vedea un film bun sau o piesă de teatru, trebuie să știi că prețul biletelor la cinema variază între 15-20 lei. Cât despre biletele la teatru, prețul acestora depinde de piesă și sala în care se joacă sau de locul pe care ți-l dorești. Oricum, ca student ai o reducere de 10 lei din prețul oricărui bilet.

  • Transport în comun

Studenţii bugetari, având vârsta de maxim 26 ani, posesori de carduri StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS sau „A card/A Kártya” beneficiază de gratuitate pe două linii pe mijloacele de transport în comun din oraş.

Studenţii zi – taxă ai Universităţii Babes-Bolyai, având vârsta de maxim 26 ani, orfani sau proveniţi de la casele de copii, posesori de carduri StudCard, ISIC Student, Euro<26 Student, OMNIPASS sau „A card/A Kártya”, beneficiază de gratuitate pe două linii.

Studenţii de la zi – buget care nu deţin unul din cardurile enumerate mai sus (cu vârsta de maxim 26 ani) vor avea reducere de 50% pe o linie.

Studenţii de la zi-taxă si studentii de la zi- buget (cu varsta mai mare de 26 ani), care nu deţin unul din cardurile enumerate mai sus   vor avea reducere de 50% pe o linie.

Nu în cele din urmă, în cazul în care rămâi fără bani într-o lună, nu dispera! Face parte din experiențele studenției.

 

 

 

 



Lasă un răspuns

Site creat de