Social & Cultura

De unde poti obtine cel mai usor un certificat medical A5?

certificat medical A5

Certificatul medical A5 este un document tipizat, eliberat cu scopul obtinerii unei autorizatii de libera practica, atat pentru medici cat si pentru asistentii medicali.

Astfel, depunerea acestui document la dosar este obligatorie, pentru a putea practica legal meseria aleasa.

Profesiile pentru care este necesar un certificat medical A5 sunt si cele de economist, avocat, asistent social, dar si cele de arhitect, psiholog sau traducator. Fata de meseriile prestate de Persoane Fizice Autorizate (PFA), acestea sunt inscrise in categoria de meserii liberale, care trebuie inregistrate la registrul comertului, conform legislatiei in vigoare.

Ce examene medicale sunt necesare pentru eliberarea unui certificat medical A5?

Pentru obtinerea acestui document va trebui sa sustineti doua examene: unul psihiatric si unul medical – boli interne. Dupa finalizarea acestora, in functie de rezultate, vi se va elibera un certificat medical A5, la care se adauga si timbrul fiscal. Pe acest document tipizat se va specifica daca o persoana este sau nu apta din punct de vedere psihic si fizic pentru a exercita profesia de medic sau de asistent medical.

Daca este determinat ca persoana care solicita un certificat medical A5 este sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic, se completeaza cu „Clinic sanatos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic.”

De unde puteti obtine un certificat medical A5?

Acesta se elibereaza la cerere, intr-un exemplar, de catre medicii din unitatile publice sau private, in a caror evidenta se afla solicitantul. Deoarece este un atestat al starii de sanatate a pacientului, se va trece in acest document diagnosticul complet – boala principala, afectiunile asociate dar si alte afectiuni. In acest fel, in functie de problema de sanatate, evaluarea medicala se va face de catre medicul specializat in acel tip de afectiune.

In cazul in care solicitantul este trecut in evidenta unitatii medicale cu mai multe diagnostice, unitatea medicala va emite un singur document. Daca persoana are mai multe diagnosticeaflate in evidenta mai multor unitati medicale diferite, fiecare dintre acestea va emite cate un certificat medical A5, pentru fiecare diagnostic in parte.

La finalul evaluarii, certificatul va fi semnat de catre conducatorul unitatii sanitare unde s-a facut evaluarea, purtand astfel stampila rotunda si antetul unitatii care emite actul.

Care sunt categoriile de persoane pentru care este obligatoriu un certificat medical A5?

Atat personalul medical cu pregatire superioara de scurta durata, postliceala si medie precum si cei care practica profesiunea in unitati sanitare publice sau private, sunt obligati prin lege sa se inscrie in Registrul unic al asistentilor medicali dar si sa posede o autorizatie de libera practica medicala, care sa contina avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

Care este valabilitatea certificatului?

Valabilitatea unui certificat medical A5 este de 3 luni.

Ce acte iti trebuie pentru eliberarea unei autorizatii de libera practica medicala?

Fiind eliberata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei prin directiile de sanatate publica, pentru a obtine aceasta autorizatie vei avea nevoie de urmatoarele documente:

– Diploma de absolvire a unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata in conditiile de lege;

– Cerere tip;

– Certificat medical tip A5;

– Avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de