Social & Cultura, Important

Despre Blue Monday cu psihologul Denisa Niță

Despre Blue Monday cu psihologul Denisa Niță

În fiecare an în luna ianuarie este marcată ziua ”Blue Monday” cunoscută și ca cea mai deprimantă zi a anului. În 2021 Blue Monday a căzut pe data de 18 ianuarie.

Scopul acestei zile este de a crește nivelul de informare și conștientizare despre depresie numită și boala secolului XXI.

Din păcate, numărul oamenilor care suferă de depresie este tot mai mare și se manifestă la toate categoriile de vârstă, inclusiv la copii. Dacă e să luăm în calcul și provocările anului 2020 poate pentru mulți a fost picătura care a umplut paharul. Nu știu câți dintre noi avem norocul de a avea alături oameni cărora le putem vorbi deschis despre problemele noastre fără teama de a fi judecați sau criticați.

Uneori, nu îndrăznim să le vorbim despre problemele noastre nici măcar celor dragi, familiei pentru că nu dorim să îi întristăm. Așa că avem nevoie de cineva care să ne asculte, să ne înțeleagă, să nu ne judece și să ne ajute să ne regăsim echilibrul.

Dar ca să înțelegem mai bine ce este depresia și cum să o combatem stăm de vorbă cu Denisa Niță, psiholog și psihoterapeut pentru adulți și copii atipici. Denisa a absolvit Facultatea de Psihologie și Științele Educației Cluj și este specializată în Terapie Cognitiv-Comportamentală, Terapie ABA, Consiliere. Denisa este unul dintre coordonatorii campaniei Blue Monday Romania, un proiect Daisler Asociația.

  • Salut, Denisa! Mulțumesc că ai acceptat invitația noastră! Campania Blue Monday Romania a ajuns deja la a patra ediție. Ce se desfășoară mai exact în cadrul proiectului și cât durează?

Blue Monday este o campanie de conștientizare a depresiei și de încurajare a mersului la psiholog. Astfel în cadrul a două săptămâni de Blue Monday oferim ședințe de psihoterapie cu titlu gratuit persoanelor care au nevoie să discute cu un specialist. Anul acesta avem alături de noi peste 40 de psihologi.

  • Ce înseamnă depresia? Cum putem să ne dăm seama că suferim de depresie? Sunt simptome specifice?

Depresia este o stare, dacă putem să-i spunem așa. O stare negativă, constantă care este însoțită de gânduri și emoții negative, uneori și de stări fiziologice concrete: dureri de cap, vărsături, dureri de stomac. Acestea se numesc somatizări. Ne putem da seama că suferim de depresie atunci când lucrurile care ne aduceau plăcere înainte, acum nu mai fac asta, suntem lipsiți de energie și nu pentru că am făcut ceva în acest sens, avem o dispoziție tristă mai mereu, ne simțim lipsiți de valoare și fără speranță în ceea ce privește viitorul, poate ne simțim vinovați, ne vine să plângem des și suntem irascibili. Toate aceste simptome trebuie să fie prezente pentru o perioadă de minim două săptămâni, în fiecare zi.”

  • Cum putem trata depresia?

În primul rând putem să încercăm să evităm depresia prin a discuta despre ce ne macină, fie cu o persoană apropiată, fie cu un psiholog. Să încercăm să fim flexibili cu noi, să nu ne autocriticăm, să fim empatici și să ne privim cu compasiune. Contactul cu prietenii și familia este de asemenea foarte important și activitățile fizice și sociale pe lângă serviciu sau școală.”

  • Ce se întâmplă pe termen lung dacă refuzăm să apelăm la specialiști?

Putem să ajungem să suferim de depresie, iar dacă nu apelăm în timp util la un specialist pot apărea consecințe precum: înstrăinarea de cei din jur, de noi, pierderea locului de muncă și pot chiar să apară gânduri mai sumbre legate de viață.

  • Știm că o mare parte dintre români încă au acele idei preconcepute despre mersul la psiholog fie că e vorba despre rușine sau pentru că efectiv refuză să accepte că au o problemă și nu o pot depăși singuri. Care sunt cauzele acestor prejudecăți și cum le putem dărâma?

„Cauzele acestor prejudecăți sunt multiple, depinde de fiecare om. Fie le-a învățat acasă, fie este o fire introvertă sau poate narcisică, cert este că în ultimii ani s-a observat o creștere a obiceiului de a merge la psiholog și o schimbare pozitivă în ceea ce privește atitudinea față de psihologi.

Schimbarea o putem aduce împreună, exact prin campanii de genul acesta cum este Blue Monday și prin “a da sfoară-n țară” despre acestea.”

Mai multe detalii despre Blue Monday găsiţi aici.



Lasă un răspuns

Site creat de