Începutul anului 2023 a fost unul solicitant pentru studenții departamentelor de robotică din cadrul a patru universități tehnice românești, respectiv Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care au participat la cursuri și probe de preselecție în vederea calificării la prima ediție a Olimpiadei Naționale FANUC WorldSkills de Integrare de Roboți Industriali, organizată în România în această primăvară, la sediul FANUC România de lângă Cluj-Napoca.
Cele patru echipe finaliste, alcătuite fiecare din câte doi studenți și un cadru didactic îndrumător s-au întrecut timp de 2 zile în patru probe de concurs, desfășurate exclusiv în limba engleză, în a-și demonstra abilitățile și cunoștințele de programare și utilizare a roboților industriali.
Concursul, organizat în parteneriat de către FANUC România și Fundația WorldSkills România, are ca obiectiv pe termen lung aprofundarea cunoștințelor, abilităților și experienței practice a studenților din universitățile tehnice românești în programarea și integrarea roboților industriali în perspectiva dezvoltării unei cariere profesionale într-un domeniu de foarte mare actualitate. Echipa câștigătoare va fi înscrisă oficial ca reprezentantă din partea României la proba de Integrare de Sisteme de Roboți în cadrul EuroSkills Gdánsk 2023.
Kántor și Attila, membrii echipei câștigătoare, sunt studenți în anul IV la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Facultatea de Inginerie Industrială, Robotică și Managmentul Producției.
„Sarcina principală de lucru din cadrul competiției era un proces preluat din industrie. Așadar, a implicat toate detaliile tehnice precum electronică, modelare layout în RoboGuide, programare, instalarea echipamentelor și altele. A fost o experiență foarte bună, fiindcă am avut ocazia să punem în practică ceea ce am studiat la facultate. Fiindcă exercițiul principal al competiției a fost unul realist și ne-am aflat permanent sub presiunea timpului, consider că ne va ajuta enorm de mult în cariera noastră de roboticieni„, a declarat Kántor Józsué, membru al echipei câștigătoare.
„Din punctul nostru de vedere, cel mai dificil a fost să lucrăm după standardele europene care sunt foarte de stricte din toate punctele de vedere. Pe de altă parte, multitudinea de cerințe a generat o colaborare bună între noi. Fără lucrul în echipă nu am fi reușit o asemenea performanță„, a transmis Krasznai Györk Attila, membru al echipei câștigătoare.
Aflându-se la prima ediție, experții români și organizatorii au primit sprijinul Expertului European în Integrare de Sisteme de Roboți, doamna Karla Kosch, expert britanic de origine română. Doamna Kosch a participat la Olimpiadă în calitate de președinte al juriului.
Prima Olimpiada Națională de Integrare de Roboți Industriali desfășurată la Cluj-Napoca a dezvăluit talente din patru mari universități. Munca depusă cu dedicație de echipele de studenți din Cluj, București, Sibiu și Iași a fost cu atât mai evidentă în timpul concursului susținut în limba engleză, un pas îndrăzneț și lăudabil, care aduce România cu un pas mai aproape de competițiile internaționale. Felicitări organizatorilor – FANUC România și WorldSkills România – pentru această inițiativă unica și mult succes la EuroSkills Gdansk în septembrie 2023.
Karla Kosch, Lector în Inginerie, Northen Regional College, Irlanda de Nord”
„În timp ce automatizarea industrială și robotizarea au devenit soluții preferate de producătorii industriali pentru sporirea competitivității și a performanței, multe companii se confruntă cu o criză a lucrătorilor calificați. Prin astfel de parteneriate și implicarea în proiecte educaționale, FANUC își dorește să ofere oportunități noilor generații în a învăța tot mai mult și a se specializa în domeniile de interes.„