Timp liber, Important

Două tinere companii de teatru își lansează primele producții la Reactor

reactor cluj
  • 30 septembrie, 1 octombrie, ora 20 – „Cum să-ți zic?”, Compania Amalgam
  • 8 octombrie, ora 20 – „Cu Marte pe Marte călcând”, Compania Kit Comun

Cele două proaspete companii de teatru create în cadrul proiectului #EMERGENT, organizat de Reactor, sunt gata să iasă în lume cu primele lor producții.

Proiectul #EMERGENT urmărește oferirea unui cadru de lucru pentru tineri artiști absolvenți de artele spectacolului care își doresc să lucreze în mediul teatral independent, precum și sprijin pentru înființarea unei companii proprii și crearea unei prime producții de teatru. Artiștii selectați în proiect au participat la ateliere de management cultural și la un laborator de cercetare artistică în cadrul căruia au creat două spectacole prin metode de teatru devised.

Compania AMALGAM este prima care va ieși la public, în 30 septembrie și 1 octombrie, cu spectacolul „Cum să-ți zic?”. Echipa s-a format din nevoia de a construi o punte între societate și artă prin testarea unor noi mecanisme teatrale. Misiunea lor este de a aduce în vizorul spectatorilor lipsurile cu care se confruntă comunitatea în care trăim și de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor sociale, educaționale și politice. Producțiile companiei de teatru AMALGAM vor să experimenteze moduri de ieșire din mediul convențional al teatrului și intervenția în spații alternative, neexplorate din punct de vedere artistic. 

Spectacolul „Cum să-ți zic?” urmărește parcursul a trei voci feminine, ajunse la maturitatea necesară pentru a conștientiza traumele și problemele conținute în viețile lor încă de la vârsta pubertății. Conceptul spectacolului ne pune din nou față în față cu alegerea unei confesiuni timide sau a unei tăceri tardive. Dimensiunea semi-documentară arată tristul adevăr în ceea ce privește consecințele grave pe care le poate avea lipsa educației sexuale într-o țară precum România, unde în continuare există o reținere la nivel social de a deschide subiecte pe această temă. Textele din spectacol sunt create de întreaga echipă, pe o dramaturgie de Irina Sabău. Regia este semnată de Anda Drăgan, universul sonor de Octavian Șaramet, iar din distribuție fac parte Ioana Cojocărescu, Sorana Eșanu și Cătălina Nichitin.

Compania Kit Comun se prezintă ca o gașcă de artiste și artiști cu diplome și dorința de a practica ce scrie pe ele. Membrii companiei cred în instrumentele lor creative și în faptul că sunt o echipă de prețioase și prețioși, care râd mult și sunt pregătiți să împartă buna dispoziție cu publicul.

Spectacolul „Cu Marte pe Marte călcând”, care va avea premiera în 8 octombrie, este un colaj din care se scurge substanța unei capsule a timpului. Plecări. Compromisuri. Dor. Nostalgie. Colecție de spasme nocturne. Materializarea unor procese despre care nu vorbim suficient. Încercarea de a trata prezentul transformându-l în viitor. Nevoia de a crede că „altceva”, „altundeva” există cu adevărat. Că 1alternativă” stă scris pe un colac de salvare. Ce facem cu tot spațiul de care dispunem? Cum umplem timpul dinaintea plecării? Ce luăm cu noi? Cât strângem? Cât din ce am acumulat mai are sens?

Textele spectacolului sunt realizate de întreaga echipă, iar dramaturgia de Roxana Țentea. Regia, scenografia și muzica sunt semnate de Robert Kocsis, coregrafia de Andrei Boariu, elementele video de Andrei Pop, iar din distribuție fac parte Sabina Lazăr, Andrei Boariu și Denisa Tudora. Managerul companiei este Adriana Creangă.

Spectacolele fac parte din proiectul #EMERGENT co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect cultural realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.

Evenimente în cadrul proiectului „Reactor 2022. Viitoruri posibile”, co-finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Parteneri: Centrul de Teatru Educațional Replika, Facultatea de Teatru și Film Cluj Napoca.



Lasă un răspuns

Site creat de