Sport

A doua zi de FedCup la Cluj-Napoca. România a învins Canada (FOTO)

romania a invins canada la fed cup

Duminică au avut loc ultimele meciuri din cadrul întâlnirii de Fed Cup România-Canada. Înainte să începem cu totul, Sylvain Bruneau- capitanul nejucător al celor din Canada, a decis să efectueze o schimbare de ultim moment.

Acesta a hotărât să schimbe jucătoarea din primul meci –  cea  mai bună jucătoare care a venit să reprezinte Canada, pe Carol Zhao – locul 138 Wta la simplu şi care pierduse în prima zi, primul meci al partidei, 6/2. 6/2 vs Sorana Cîrstea-locul 38 Wta. Bruneau a observat evoluţia elevei sale din prima zi, faptul că nu s-a descurcat foarte bine în înfruntarea contra Soranei şi a decis înlocuirea acesteia cu o jucătoare de 19 ani, Katherine Sebov-locul 319 la simplu dar care era experimentată pentru naţionala Canadei, unde la simplu avea trei victorii şi nici o înfrângere, iar la dublu avea o victorie şi o înfrângere, deci patru victorii din cinci meciuri, iar de la ea se spera la o evoluţie mult mai bună. Schimbarea încercată nu prea a avut sorţi de izbândă nici de această dată.

Dar până să ne axăm pe meci, pe evoluţia jucătoarelor, pe statistici, pe cifre, să vorbim puţin despre atmosferă, despre fani şi despre ceea ce le-a împins pe fetele noastre de la spate spre nişte meciuri spectaculoase, spre nişte puncte frumoase şi spre nişte evoluţii care să îţi rămână în minte.

După ce în prima zi, publicul a fost de nota 20, nici în ziua de duminică, aceştia nu s-au lăsat mai prejos şi au fost la înălţimea evenimentului. Au fost în tribune oameni care au avut steaguri şi nişte obiecte pentru făcut zgomot şi pentru a ajuta la încurajarea echipei, materiale oferite de fiecare dată de cei de la Fed Cup. Dar pe lângă asta, puteai vedea oameni îmbrăcaţi în tricolor, pictaţi pe faţă cu însemnele naţionale, au fost oameni cu tobe, practic, cum au declarat şi fetele în cele două zile competiţionale, au fost împinse de la spate de acest public fanstastic şi s-au simţit extraordinar iar dacă este să se mai joace Fed Cup-ul în România, vor să se joace la Cluj.

DSC 0522

Acum să vorbim despre meciuri, despre statistici, despre tenis şi despre cifre. Irina a intrat pe teren cu o adversară pe care nu o cunoştea aproape deloc, şi pe care a aflat că o va înfrunta doar cu puţin timp înainte de începerea meciului. Duel în premieră pentru cele două şi aproape 300 de locuri între ele. Da, 300 de locuri, dar Irina venea după patru turnee jucate faţă de un singur al lui Sebov, după trei meciuri de trei seturi. Irina are în 2018 patru victorii şi  patru înfrângeri faţă de Katerine Sebov care are două meciuri, o victorie şi o înfrângere. Început furibund al Irinei, două game-uri cu doar un singur punct pierdut, două break-uri câştigate la mare luptă şi scorul devenea 4-0 într-un timp foarte scurt. Mai apoi au urmat o serie de două game-uri pentru ambele sportive, iar setul s-a terminat rapid şi cu victoria Irinei cu scorul de 6-2.

În acest prim set, Irina a avut patru aşi faţă de Sebov care a avut numai trei, Irina a avut două duble greşeli faţă de zero ale lui Sebov. Pe primul serviciu, Irina a avut un procentaj mai slab faţă de adversară, 59% faţă de 67%. Irina a câştigat pe primul serviciu, 20 de puncte din 27 iar Sebov 25 din 45. Românca a avut 20 de winner-uri iar Sebov-9, Irina a avut 24 de greşeli neforţate iar Sebov-28. Setul 2 a început la fel ca şi primu, cu Irina obţinând un break. S-a mers cu game-uri câştigate pe propriul serviciu până la 3-2 pentru Irina. Sebov a avut o tresărire de orgoliu şi a obţinut un break la zero şi se făcea 3-3. Irina s-a regăsit, s-a remontat, a făcut un nou break, iar apoi şi-a câştigat game-ul la zero. Canadianca a câştigat şi ea pe propriul serviciu, iar Irina servea pentru meci, pentru a 2-a ei victorie în această confruntare, pentru a 2-a victorie la Cluj din 4 meciuri şi pentru un 3-0 care ducea România în barajul pentru Grupa Mondială. Zis şi făcut.

Irina nu i-a mai ţinut pe jar pe cei prezenţi în Sala Polivalentă şi a reuşit un game la 0. A reuşit victoria, calificarea la al 4-lea baraj pentru Grupa Mondială, în 2015 era Canada-România 2-3 la Montreal, în 2016 era România – Germania 1-4 la Cluj iar în 2017 România – Marea Britanie 3-2 la Constanţa. La finalul partidei dintre Irina Begu şi Katerine Sebov, au fost prezentaţi toţi cei din echipă iar aceştia au făcut hora bucuriei iar Irina a declarat la conferinţa de presă aferentă partidei că doreşte să facă această horă după fiecare victorie. Victorie Irina Begu după o oră şi 26 de minute.

Pentru ca publicul să se mai bucure un pic de jucătoare, de atmosferă, de tot ceea ce înseamnă Fed Cup, ca de fiecare dată, s-a disputat şi partida de dublu. În pauza dinainte de începerea meciului, Sorana a fost vedeta publicului şi a fost în central atenţiei mai mult ca orice altă jucătoare, fiind asaltată de fani pentru poze şi autografe, întorcându-se de câteva ori după mici prinţese care o strigau. Cel mai dulce moment al pauzei, a fost atunci când un puşti de câţiva anişori era în tribună şi i-a cerut Soranei să vină la poză iar ea s-a conformat şi a fost luată în braţe de micul copilaş care i-a adresat şi câteva cuvinte dulci care au topit-o pe Sori. Ana Bogdan-564 Wta la dublu şi Raluca Olaru-45 Wta la dublu, au evoluat pentru prima dată împreună contra jucătoarelor Carol Zhao-201 Wta la dublu şi Gabriela Dabrowski- 11 Wta la dublu. Ana Bogdan, debutantă în echipa de Fed Cup a României iar Raluca Olaru care avea 3 victorii şi 7 înfrângeri la dublu în evoluţiile de la Fed Cup. Gabriela Dabrowski are un turneu Wta câştigat în 2018. În primul set s-a mers cap la cap cu game-uri câştigate pe propriul serviciu până la 3-2 pentru canadience, când româncele şi-au pierdut pentru prima dată serviciul şi s-a făcut 4-2 pentru jucătoarele din Canada. De la acel punct, româncele au evoluat ca niciodată şi parcă jucau de 10 ani împreună. Au făcut break la 15 şi mai apoi şi-au câştigat propriul serviciu la 0 şi scorul devenea 4-4. O minge de break fructificată ducea scorul la 5-4 pentru românce şi după 3 mingi de set, româncele câştigau setul cu 6-4. Un prim set cu 3 aşi pentru adversare, cu câte 11 winneruri pentru fiecare echipă şi cu 6 erori neforţate pentru românce şi 15 pentru canadience. Setul 2 a fost de tristă amintire pentru Bogdan şi Olaru. Primele 2 game-uri au fost normale, 1-1 dar de acolo, canadiencele au arătat ele un tenis de clasă şi de mare anvergură. Un brek câştigat la mare luptă după 5 mingi de break, un game la 15, 3 mingi de break pentru game-ul 5 iar serviciul de 6 reuşit la 15. Gabriela şi Zhao câştigă setul 2 la 1 şi urma decisivul.

DSC 0533

Decisivul a început cu 2 puncte pentru canadience, au urmat 3 ale româncelor iar mai apoi au urmat 5 puncte ale canadiencelor care în proporţie de 90%, au decis câştigătoarea meciului. Româncele au mai câştigat 4 puncte dar nu au fost suficiente, canadiencele reuşind să câştige meciul şi primul punct. 6-4,1-6,10-6. Canadiencele au mai jucat o partidă în această formulă, contra celor de la Belarus, meci pierdut.  Marţi se vor trage la sorţi meciurile din barajul pentru Grupa Mondială, posibilele adversare ale româncelor fiind: Belarus, Elveţia, Olanda, Belgia, echipa noastră naţională nefiind cap de serie. Tragerea va avea loc mâine în jurul orei 10. Această confruntare a fost cea mai uşoară a României ca şi scor. Antrenorul nejucător Florin Segărceanu prin calmitatea lui, prin sfaturile lui, prin gândirea lui şi ceea ce le-a rugat pe fete, a făcut ca acesta să fie iubit de toate componentele lotului naţional.

 

Conferința de presă a Irinei Begu (11.02.2018):

„Mă simt foarte bine, au fost două meciuri importante, grele în același timp, însă sunt obișnuită (…) nu a fost nicio problemă.”

„Nu, sincer, nu! Pentru mine este importantă victoria. Este important ca echipa României să câștige și ori de câte ori am ocazia, încerc să-mi câștig meciurile, indiferent de simplu/dublu, dar încerc să câștig și să ajut echipa”.


„Ieri a fost cea mai emoționantă și cea mai stresantă zi, pentru că, de fiecare dată, noi așa începem, cu imnul, cu deschiderea și ulterior este meciul. Momentul acela este un moment special pentru noi, unic și emoțiile sunt foarte mari, după care, într-adevăr, vine meciul, iar apoi începi să-ți vezi de treaba ta.”

„Iar astăzi m-am trezit okay, m-am simțit mult mai bine, nu am avut presiune. Astăzi am simțit că este un meci absolut normal.”

„Nu, nu, am aflat cu o oră și ceva înainte, dar după a venit momentul meu.”


„Sincer, în primul rând, nu știu ce echipe sunt, spre rușinea mea, nu știu cu cine ne putem întâlni, însă până la urmă este decizia căpitanului, nu este echipa. De câte ori am fost întrebată, eu am acceptat, și același lucru se va întâmpla și data viitoare. N-aș putea să vă dau un răspuns, este decizia dânsului.”

„Da, am aflat cu cine joc în primul tur. Sincer, totul a fost pe fugă și imediat cum am terminat meciul, m-am schimbat, am venit aici. În seara asta plec la București, după care, mâine plec la Doha. Este un meci greu, mare, adversare puternice, dar voi încerca să fiu cât mai activă, cât mai concentrată pe ceea ce am eu de făcut și până la urmă, vom vedea ce se întâmplă”.

 

„Și noi am vrea dacă se poate juca doar aici, eu sunt de acord, eu sunt pentru”.

„Da, am în plan turneul de la București, în principiu este în programul meu competițional, însă până atunci se pot schimba multe. Sper să fiu sănătoasă, dar sigur să joc acel turneu, să-mi apăr titlul.”

„Este mai greu pentru că nu le cunosc și automat tactica, practic o abordez și încerc să fac mai mult în timpul meciului. Din punctul acesta de vedere este mai greu, însă ca și experiență cred că este un pic mai ușor. Meciul trebuie tratat cu seriozitate și multă muncă, pentru că ați văzut, Bianca este o jucătoare tânără, cu potențial și n-a fost un meci ușor. Eu cred că are un viitor foarte bun”.

„Îi țin pumnii lui Marius, îi doresc să câștige titlul ATP, multă baftă” Acesta a fost mesajul transmis de către Irina Begu pentru Marius Copil.

Prima zi de Fed Cup la Cluj


Articol realizat de Flavia Pripon si Daniel Gîgă



Lasă un răspuns

Site creat de