Studentie, Important

Dragă studenție, ești… faină

studentie

Momentul în care ai intrat pe poarta facultății, devenind student este unul dintre cele mai palpitante capitole ale vieții, unul care ar trebui să fie captivant și memorabil. Este momentul crucial când, practic, mai urci o treaptă spre maturizarea ta, spre viața de adult, dar și spre viitoarea carieră. Este un moment care îți trasează și îți definește drumul în viață.

Unii dintre studenți aleg să facă un pas în plus, schimbând orașul sau țara în care studiază, devenind astfel mai independenți față de părinți. Fac o alegere diferită. Însă, indiferent de locul în care un viitor student alege să trăiască anii de facultate, este important să nu uite că de aici începe un nou drum. Această perioadă frumoasă este privită din unghiuri opuse de către studenți, care au parte de experiențe diferite.

Pe baza a ceea ce am aflat de la ei, portretizăm modul în care aceștia simt și percep studenția.

Bogdana a preferat să urmeze facultatea la Cluj pentru că este de părere că ar fi fost aiurea să dea banii pe cămin, considerând că nicăieri nu este precum acasă. Spune cu inima deschisă despre experiența studenției sale că a fost frumoasă, dar că se putea și mai bine, având colegi ok, profii – unii ok și alții nu prea, materiile – unele folositoare și altele de umplutură, iar dacă ar fi să dea o notă acestei experiențe, ar fi 8.

Oana descrie experiența studenției sale precum o adevărată aventură, chiar dacă a stat acasă, și nu a ales altă facultate. A considerat că orașul ei natal are multe de oferit și nu ar putea pleca fără să guste din viața studențească în orașul care a evoluat în ultimii ani cât altele în 20, spune ea. A ales să urmeze cursurile facultății de Geografie a Turismului după o încercare la admiterea ramurei Radiologie de la UMF. Îi pare foarte bine acum că drumul spre această carieră a purtat-o până aici, ajutând-o cu pași mici să devină omul de astăzi. Ea consideră că experiențele studenției din Cluj nu se puteau compara cu niciun alt oraș din România. În opinia ei, Clujul are efervescență, și spune că: „te trezești cu câte un eveniment nou la care să participi, cu câte o activitate interesantă pe care să o practici și de ce nu, cu câte un local nou unde ai ocazia să te distrezi”. Activitățile ei preferate sunt festivalurile verii: Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, Alandala, Retro Party, dar și localurile de pe Piezişă. Bineînțeles că nu exclude posibilitatea de a închiria biciclete, pentru a se plimba prin Cluj, considerând-o a fi o activitate pentru iubitorii de aventură.

untold festival activitati zi

Călin spune că a ales Clujul ca și oraș Universitar fiindcă a avut ocazia să-l viziteze, rămânând astfel cu o impresie plăcută, chiar dacă vizita a fost scurtă. De asemenea, el a ales Clujul la sugestiile prietenilor care au avut ocazia să termine la facultățile din Cluj. Despre experiența lui ca și student, Călin mărturisește că a fost una fantastică, având ocazia să învețe lucruri noi, să cunoască oameni noi, și mai ales să experimenteze lucruri despre care spune că nu ar fi avut ocazia la el în oraș.
În opinia lui, modalitățile de a te distra în Cluj sunt: plimbările prin Parcul Central și prin Grădina Botanică, dar și Târgul de Crăciun.

Parcul Central 1

Andreea spune că a ales Clujul datorită mie, iar apoi a început să caute informații despre FSPAC, despre oraș și a spus că este un oraș fain, așa că merită încercarea. Ea mărturisește că n-a ieșit foarte mult prin oraș, dar a luat parte la multe ateliere și activități studențești faine. Cu toate acestea, este de părere că ieșitul în club, cititul în Parcul Central, și statul pe iarbă cu prietenii reprezintă modalitățile ideale de petrecere a timpului liber. Spune că FSPAC-ul este o facultate minunată, fiind locul unde și-a cunoscut cea mai bună prietenă și a avut parte de experiențe marca Cluj.

dialog cluj fspac

Roxana nu este studentă în Cluj, ci în Timișoara, dar spune că studenția reprezintă pentru ea o perioadă încărcată, plină cu încercări. A reușit în cele din urmă să se adapteze noului sistem, considerând că nu sunt diferențe mari față de liceu, exceptând forma de organizare. În rest, spune că studenția este o perioadă frumoasă care te marchează ca și om. Dacă nu ar fi ales Timișoara, Roxana ar fi ales Clujul pentru că acesta este un mare centrul universitar, și în viziunea ei, ar fi fost cel mai potrivit pentru ea, în afară de Timișoara. Știe că orașul nostru este un centru universitar foarte apreciat atât în țară, cât și peste hotare, și că în Cluj, tinerii au parte de foarte multă perspectivă pentru perioada facultății, dar și pentru un viitor loc de muncă.


Articol realizat de Flavia Pripon1 Comment

Lasă un răspuns

Site creat de