Timp liber, Important

Expoziţie inedită la Cluj: Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului

Expoziţie inedită la Cluj: Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului

În luna februarie, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă aduce niște evenimente în ton cu principalele sărbători ale lunii.

O nouă expoziție în incinta Iulius Mall   – Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului, o serie de ateliere de realizare parfumuri așa cum făceau farmaciștii în vechime – Parfumul dragostei, plus un eveniment cu totul special: spectacolul ALEGEREA, prezentat de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, ce are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960, la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, și va cuprinde două reprezentații.

Afrodiziace și anti-afrodiziace de-a lungul timpului

În trecut, controlul libidoului era o chestiune cât de poate de serioasă, legată în primul rând de asigurarea urmașilor, în număr cât mai mare (datorită mortalității infantile ridicate). Existența și supraviețuirea urmașilor asigura transmiterea averilor familiale, a valorilor și amintirii părinților, și chiar mântuirea acestora, prin servicii religioase. Înfrânarea libidoului era și ea importantă în contextul controlului strict al comportamentului sexual în societățile tradiționale, în special al femeilor și al preoților/călugărilor celibatari. Afrodiziace și anti-afrodiziace se găseau și la farmacii, unele bazate pe ingrediente bizare, exotice, uneori de origine animală. Despre toate acestea, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei pregătește o expoziție în incinta Iulius Mall (la etaj), începând chiar din 14 februarie și până la sfârșitul lunii, al cărei curator este Ana-Maria Gruia.

Parfumul dragostei – istoria parfumurilor

Pentru a completa expoziția cu afrodiziace, MNIT a conceput și o serie de ateliere de realizare parfumuri, așa cum erau realizate și altădată, din diverse ingrediente precum scorţişoară, cuişoare, nucşoară, cardamom, boabe de cacao, boabe de piper lung, boabe piper mix, anason stelat, condimente de vin fiert, coajă de portocală, trandafiri uscați. Mirosul joacă un rol important în seducție, iar farmaciștii realizau și parfumuri. În cadrul atelierul se va explica modalitatea de realizare a parfumurilor (pe bază de ulei vs. alcool), iar participanții vor experimenta propriile parfumuri cu ajutorul uleiurilor esențiale și a diverselor alte ingrediente. Fiecare participant va putea pleca acasă cu propria sticluță de parfum. Atelierele se vor desfășura în prezența specialistului MNIT, dar la Iulius Mall, pe pasarelă, în data de 23 februarie, de la orele 16.00, 17.00 și 18.00, iar participarea este gratuită, dar pe bază de programare. Programările se pot face la Centrul Info din incinta Iulius Mall, până la data de 21 februarie. Locurile sunt limitate, fiecare atelier desfășurându-se cu maxim 15 participanți.

Spectacolul Alegerea: o invitație la reflecție, o cutremurătoare piesă despre om și locul său în univers, despre spiritul, pasiunile și ispitele ființei umane, scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana

Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, va prezenta, spectacolul Alegerea. Acesta are la bază piesa într-un act, scrisă în 1960, la Versoix, de către Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Evenimentul va avea loc luni, 20 februarie 2023, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, și va cuprinde două reprezentații, de la 18.00 și de la 20.00.

Spectacolul este regizat de Alexandru Boureanu și Raluca Păun, scenografia poartă semnătura Liei Dogaru, muzica live este compusă și interpretată live de către AG Weinberger, Florin Constantinescu semnează video design-ul iar distribuția spectacolului este alcătuită din actorii Naționalului craiovean: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

În volumul Un război, un exil, o viață, Majestatea sa Regina Ana mărturisea:

În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace.

Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa Alegerea. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.

Alegerea pe care o face echipa creativă a spectacolului este una pe cât de simplă, pe atât de profundă. Fiecare dintre noi, sub forme diferite, reflectăm la condiția, la rolul și locul pe care le avem în existența noastră. Unii își exprimă aceste gânduri, în vreme ce alții le țin închise în cufărul minții. De la această idee, regia se folosește de mijloacele tehnologice pentru a-i da spectatorului senzația că această meditație este chiar în mintea lui. Într-un decor simplu, cu tușe discrete de video design, actorii rostesc replicile acompaniați de muzica omniprezentă, ce funcționează ca o conștiință a spectacolului.

Piesa este încărcată de semnificații și ridică probleme de natură filosofică, într-o lume prinsă în lupta dintre două ideologii opuse. Aici se distinge și lupta interioară a omului prins între slăbiciunile și virtuțile sale. Binele în opoziție cu Răul. Întunericul cu Lumina. Și alegerea, salvarea noastră, nu poate fi decât Iubirea.

Detalii  spectacol se pot găsi și aici: https://tncms.ro/spectacole/alegerea

Spectacolul se desfășoară cu un număr limitat de participanți, cel mult 50 de spectatori/reprezentație, fiecare având în dotare un set de căști oferite de organizatori. Biletele se pot achiziționa de pe site-ul www.eventbook.ro sau de la casieria de bilete a MNIT, iar prețul unui bilet este de 30 lei. Cu biletul achiziționat, orice spectator poate vizita expozițiile MNIT până la finalul lunii februarie.

Spectacolul ALEGEREA face parte din programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ, ce se va desfășura în perioada 2022-2026 și care are drept scop asigurarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor. 



Lasă un răspuns

Site creat de