De Vazut, Important

Fenomenul vizual al Clujului – arta murală

DSC 0112

Dacă te decizi să iei Clujul la pas, vei avea ocazia să vezi cum pereții vorbesc..prin cuvinte sau simboluri. Și aici fac referire la arta murală, sau, cum este cunoscută printre cetățeni, arta stradală, care transformă clădirile cenușii ale orașului în adevărate opere de artă.

 În ultimii 20 de ani, arta stradală a început să prindă din ce în ce mai mult contur, începând să se organizeze concursuri pe această temă, care premiază cea mai bună pictură.

            Aceasta este întâlnită sub poduri, în spatele blocurilor, pe vagoanele de tren care nu mai sunt puse în funcțiune și, în general, acolo unde există spațiu care să le permită artiștilor să se desfășoare, iar cetățenii și chiar turiștii rămân surprinși la vederea acestora.

            Dacă ești printre cei care vede arta stradală ca o manifestare a creativității și nu ca un vandalism, iată câteva locuri de prin Cluj preferate de artiștii rebeli.

                Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale”, lansat în 2021, a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale.

Lucru fain la acest perete este iluminatul pe timp de noapte, astfel că artiștii își pot desfășura munca fără a fi priviți de ochii trecătorilor.

bugetare participativa perete legal 2 0
Fenomenul vizual al Clujului - arta murală 5

Dacă circuli mult cu trenul sau frecventezi zona gării, sigur ai observat câteva vagoane de tren viu colorate, fiecare pictură purtând cu sine o poveste aparte.

E drept că unele vagoane și-au pierdut din culoare, din cauza ruginii, dar artiștii veterani ai zonei au grijă ca acest lucru să nu se distrugă prea curând.

DSC 0117
Fenomenul vizual al Clujului - arta murală 6

Sub podul din cartierul Mărăști se găsesc ziduri aduse la viață cu ocazia evenimentului „Între graffiti și street art” din cadrul TiMAF, din 2014. Pe acestea le mai ajustează artiștii Clujului sau le completează cu propriile povești, lăsându-și amprenta pe fiecare centimetru de beton.

DSC 0137
Fenomenul vizual al Clujului - arta murală 7

Nu puține sunt locurile atinse de graffiti-ul artiștilor, iar în ziua de azi consider că arta stradală ar trebui încurajată din ce în ce mai mult, deoarece aceasta nu doar aduce o pată de culoare orașului, ci ne dă ocazia să aflăm poveștile nespuse ale artiștilor contemporani.

În același timp, aceasta poate fi privită ca un mod de relaxare, la fel cum este cititul, ascultatul unei melodii clasice sau dansul. Fiecare avem modul nostru de relaxare și exprimare și fiecare are dreptul să și-l manifesteze.

Articol realizat de Marina Iulia Temle



Site creat de