Timp liber, Important

Festivalul Filmului Francez are loc între 17 și 19 martie la Cluj-Napoca

Festivalul Filmului Francez

În perioada 15-26 martie, peste 110 proiecții de filme vor avea loc în cinematografe și spații culturale alternative din 13 orașe din țară: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Craiova, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.

La Cluj-Napoca, proiecțiile vor avea loc la cinematografele Victoria și Arta între 17 și 19 martie. Biletele au preț unic de 20 de lei și sunt disponibile pe paginile celor două cinematografe și direct la casieriile lor.

La Cluj, festivalul prezintă 16 lungmetraje și se deschide oficial pe 17 martie la cinema Victoria cu comedia polițistă L’Innocent de Louis Garrel, prezentată în cadrul secțiunii emblematice a festivalului, Panorama, care cuprinde cele mai îndrăgite filme franceze recente. Din această secțiune vor face parte și alte filme apreciate de critici, filme care vor avea premiera națională în România, precum La Nuit du 12 de Dominik Moll, recent recompensat cu premiul César pentru cel mai bun film, care ne invită să urmărim ancheta poliției judiciare, lansată după uciderea unei tinere. În cadrul aceleiași secțiuni vor fi prezentate Les Enfants des Autres de Rebecca Zlotowski, un lungmetraj dulce-amărui despre familie și dorința de a avea copii și La Syndicaliste de Jean-Paul Salomé, un thriller captivant bazat pe fapte reale, cu Isabelle Huppert în rol principal.

Publicul tânăr este așteptaț la filmele Stejarul, o adevărată odă adusă naturii și la comedia Le Nouveau Jouet de James Huth, cu Jamel Debbouze și Daniel Auteuil, iar clasele de elevi pot viziona gratuit filmul La Petite Bande, de Pierre Salvadori în baza înscrierii prin acest formular.

În contextul aniversării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, o secțiune specială intitulată Pépites francophones va prezenta filme premiate la festivaluri internaționale. Pe lângă filmul La Ligne de Ursula Meier, publicul clujean va putea descoperi la cinema Arta filmul Dalva, al regizoarei belgiene Emmanuelle Nicot, care a obținut premiul Fipresci la Semaine de la Critique de la Cannes în 2022 și care spune cu delicatețe povestea unei tinere care încearcă să-și reconstruiască viața după ce a fost victima unui incest.

Competiția Tinere Talente – Lungmetraj va prezenta regizori debutanți talentați care concurează pentru Premiul Publicului. Clément Cogitore, cu filmul său Goutte d’or, oferă o viziune mistică și întunecată a unui cartier muncitoresc din Paris, în timp ce Héloïse Pelloquet prezintă La Passagère, un lungmetraj despre dragoste și dorință, în care rolul principal este interpretat remarcabil de Cécile de France.

În cadrul Focus Jean Eustache, una dintre capodoperele regizorului Mes Petites Amoureuses va fi prezentată pentru prima dată publicului clujean în versiune restaurată. Aceasta va fi o ocazie de a descoperi sau redescoperi opera renumitului regizor francez, cunoscut pentru abordarea sa realistă și intimă a cinematografiei.

Festivalul se va bucura, la București, de prezența unor invitați speciali precum Françoise Lebrun pentru prezentarea inedită a capodoperei lui Jean Eustache, La Maman et la Putain, Clément Cogitore, regizor și artist contemporan pentru proiecția filmului său Goutte d’or, Jean-Paul Salomé, regizorul filmului La Syndicaliste, precum și scriitoarea Marie NDiaye, laureată a premiului Goncourt în 2009 pentru romanul „Trei femei puternice”, care a co-scris scenariul filmului Saint Omer de Alice Diop.

În fine, la București, cinematograful Elvire Popesco va găzdui pe 22 martie o dezbatere publică despre viitorul cinematografelor din România, organizată în parteneriat cu revista Films in Frame. Pe 23 martie, Carte blanche à la Fémis va prezenta cele mai bune scurtmetraje realizate de studenții uneia dintre cele mai renumite școli de film franceze.Site creat de