Timp liber, Important

Festivalul Opera Aperta transformă Parcul Operei din Cluj într-o galerie de artă în aer liber

Festivalul Opera Aperta transformă Parcul Operei din Cluj într-o galerie de artă în aer liber

Asociația Polyhedron aduce arta vizuală la Festivalul Internațional Opera Aperta Cluj-Napoca, ediția 2023.

Asociația Polyhedron, o organizație dedicată promovării artei vizuale în spațiul public, se bucură să anunțe implicarea sa alături de partenerii de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca în a insera arta vizuală în cadrul Festivalului Internațional Opera Aperta din Cluj-Napoca, între 21 și 27 mai 2023.

Polyhedron va expune trei instalații de artă în Parcul Operei din Cluj-Napoca, care vor fi accesibile publicului pe toată durata festivalului. Aceste instalații au fost create de artiștii Liviu Bulea, Tudor Costin și Ștefana Hatnean și vor fi amplasate în Parcul Ștefan cel Mare (Parcul Operei) și în Lounge-ul din Piața Unirii.

Liviu Bulea – The Earth Underneath the Grey Dust – Instalația artistului aduce publicul clujean într-un dialog despre natură și poluare în mediul urban și despre importanța creșterii numărului de spații verzi. Lucrarea pornește din rememorarea de către artist a copilăriei sale în apropierea fabricii de ciment din Turda și a interacțiunii dintre plante și praful din jur, ducând conversația înspre subiectul general al impactului spațiilor industriale asupra peisajului natural.

Ștefana Hatnean – Aproape Adelocosa – Luându-și numele de la micul păianjen-lup originar din regiunea Kauaʻi din Insulele Hawaii, instalația Ștefanei Hatnean combină elementele artei vizuale cu ingineria și tehnologia pentru a stimula contemplarea identității și senzorialității proprii, creând un dialog între trauma personală, evoluția și individualitatea fiecărui membru al publicului său. Instalația a fost realizată cu intervenția de mare ajutor a prof. dr. ing. Sebastian Muntean de la Universitatea ,,Politehnica” din Timișoara.

Tudor Costin – Facing the Human – Instalația compusă din lumini, oglinzi și jucării a artistului ascunde interesul pentru violență în jurul căruia acesta își construiește practica. Publicul este adus într-un cadru vesel care atrage, însă, atenția asupra faptului că dincolo de distrugeri, de pierderi economice, de statistici, războiul și conflictul, de orice fel, afectează prezentul și viitorul copiilor din aceste regiuni.

Sculpting Soundscapes – A Visual Response to Opera – instalația new media realizată de către Polyhedron cu implicarea Operei Naționale din Cluj-Napoca implică tehnologii de captare a mișcării mâinilor Maestrului David Crescenzi, directorul artistic al operei clujene, pentru a realiza o explorare vizuală a forței și importanței dirijorului în cadrul spectacolului de operă ce va fi redată în timp real în Lounge-ul Festivalului. Înregistrarea va fi de asemenea prelucrată ulterior de echipa Polyhedron.

Asociația Polyhedron este recunoscătoare pentru sprijinul primit din partea companiilor Ecolor și Emerson România, care au făcut posibilă această inițiativă. Aceste companii au recunoscut importanța artei în societate și au sprijinit prezența și promovarea acesteia în comunitate.

Festivalul Internațional Opera Aperta de la Cluj-Napoca este un eveniment important în calendarul cultural al orașului, iar adăugarea artei vizuale în programul său va contribui la îmbogățirea experienței publicului, facilitând accesul gratuit în spațiul artei.



Lasă un răspuns

Site creat de