Liceu, Studentie

Forumul Național de Dezbateri Academice – Cea mai bună echipă de dezbateri pentru liceu din România se va decide la UBB Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai și ARDOR Transilvania anunță desfășurarea, în perioada 24-29 august, a Forumului Național de Dezbateri Academice 2016, competiția care decide deținatoarea titlului de cea mai bună echipă de dezbateri pentru liceu din România.

Forumul Național de Dezbateri Academice, organizat prin rotație de cele mai mari centre de profil, este cea mai importantă competiție de dezbateri pentru elevii de liceu din țara noastră. Echipa câștigătoare primește titlul de campioană națională, aici stabilindu-se ierarhia în dezbaterile preuniversitare din România. Dezbaterile au loc în limba română, în formatul World Schools, formatul-standard la nivel mondial pentru dezbaterile de liceu.

Forumul Național de Dezbateri Academice 2016 este una dintre cele mai mari competiții de profil din Europa, reunind la Cluj peste 200 de elevi de liceu reprezentanți ai celor mai valoroase instituții de învățământ preuniversitar din Romania și peste 100 de arbitri și voluntari, în cadrul unui veritabil festival al dezbaterilor și oratoriei.

Desfășurarea  unui turneu de o  asemenea amploare la Cluj nu ar fi fost posibilă fără sprijinul principalului susținător al acestui Forum, Universitatea Babeș-Bolyai. Astfel, o bună parte din acest turneu se va desfășura in spațiile Universității, oferindu-le elevilor de liceu participanți oportunitatea de a trăi “live” experiența competiției  într-un spațiu academic studențesc de cel mai înalt nivel.

Cea mai mare universitate din România a susținut permanent dezbaterile cu începere din 1998 când a avut loc primul eveniment de dezbateri publice realizat sub înaltul său patronaj. De atunci implicarea Universității Babeș-Bolyai a devenit tot mai amplă, rezultând în parteneriatul unic în țara noastră cu ARDOR Transilvania, destinat dezvoltării programului de dezbateri pentru studenți din România. Anul 2013 a marcat un punct de cotitură în istoria acestei colaborări, Universitatea Babeș-Bolyai ajungând pe locul 24 în World Debate Rankings.

Ceremonia de deschidere a avut loc miercuri, 24 august, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, unde se desfăsoară joi și vineri cele 8 runde preliminare iar sâmbătă rundele eliminatorii. Cele mai bune două echipe se vor califica în finala care va avea loc duminică, de la ora 17.00, în Auditorium Maximum al Universității Babeș-Bolyai.

Finala de duminică va fi un eveniment organizat după modelul Oxford Debates, o dezbatere publică în care finaliștii din echipele Guvernului și Opoziției discută în fața membrilor marcanți ai comunității pe o temă de larg interes și impact pentru societate.

Tema finalei va fi “Acest Parlament crede că democrațiile liberale ar trebui să sprijine tehnic și financiar cetățenii din statele opresive care practică cenzura să își exercite nestingheriți libertatea de exprimare și dreptul de acces la informație.”.Lasă un răspuns

Site creat de