De Vazut, Important

FOTO | Cum va arăta Piaţa Avram Iancu din Cluj în această iarnă | Concursul Lights ON şi-a desemnat câştigătorii

Cum va arăta Piaţa Avram Iancu din Cluj în această iarnă

Lights ON, singurul concurs de concepte și idei pentru iluminatul festiv din România a fost câștigat de Eszter Szoke și Katalin Tanczos, creatorii proiectului “SWING WITH LIGHT”.

Premiul constă în acordarea sumei de 1.000 de euro și în implementarea soluției propuse de aceștia. Aceeași echipă de arhitecți a câștigat competiția și în 2016 cu proiectul Forest Spirits implementat în 2016 pe strada Mihail Kogălniceanu cu rezultate spectaculoase.

Organizată de Asociația Daisler, alături de Daisler Print House și Primăria Municipiului Cluj-Napoca, competiția a avut scopul de a găsi soluții pentru iluminatul festiv al Pieței Avram Iancu din municipiu, tema acestei ediții fiind Centenarul.

Loc de importantă încărcătură religioasă, culturală și civică, acesta i s-a dat ocazia să beneficieze de soluții „out of the box” în privința iluminatului festiv din partea comunității creative care a furnizat până în prezent soluții unice pentru spațiile publice din oraș.

Concursul a fost lansat în 20 august, iar înscrierile s-au făcut până în 17 septembrie 2018, zi în care a fost ales și câștigătorul.

Concursul Lights ON şi-a desemnat câştigătorii

 

Juriul care a desemnat soluția câștigătoare a fost alcătuit din Daniela Maier (președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania și fondatorul Scenei Urbane), Denisa Curte (artist vizual – sculptor), Daniel Dranca (șeful biroului “Iluminat Public și Eficiență Energetică” al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca), Eugen Pănescu (arhitect și co-fondator al biroului Planwerk), Vlad Cupșa (fotograf) și Andi Daiszler . Aceștia au luat în calcul toate planșele depuse, nici una nefiind descalificată, și au apreciat, în primul rând, caracterul original, sustenabilitatea proiectelor tradusă în posibilitatea nu doar de replicare în anii următori, ci și de reutilizare în alt spațiu, precum și fezabilitatea din punct de vedere tehnic.

Astfel, dintre cele 5 proiecte depuse, s-au ales două finaliste, “Vârtejuri în timp” – propus de Alexandru Pomazan și ”Swing with light”, ulterior declarat câștigător.

Soluția câștigătoare se încadrează în bugetul de implementare de 150.000 lei + TVA, implementare de care se va ocupa ulterior autoritatea publică.

Apreciem calitatea proiectelor, sesizată încă de la prima vedere a planșelor, care este superioară celor propuse în anii trecuți și suntem impresionați și de poveștile din spatele schițelor. Oricare dintre idei constituie o soluție binevenită pentru iluminarea pieței Avram Iancu, o apreciem pe fiecare și le mulțumim tuturor participanților pentru munca depusă. Însă, a trebuit ales un câștigător, alegere pe care am făcut-o pe baza originalității, fezabilității și posibilității de refolosire, inclusiv în alte spații, a instalației.”, declară jurații.

“Swing with light” scoate în evidență caracterul jucăuș al sărbătorilor de iarnă ca motiv principal al unirii între oameni, atât ca simbolistică a Centenarului, cât și ca simbolistică a unității familiei. Într-un cadru cunoscut tuturor joaca își poate face loc spre deliciul celor mici și celor mari deopotrivă atrași de familiaritatea unui element cunoscut tuturor, leagănul, dar și de modernitatea implementării (folosind lumina ca simbol).

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca – unul dintre locurile cu cele mai multe denumiri de-a lungul timpului (FOTO)

Amintim că în anii trecuți soluțiile câștigătoare alese de juriu au fost Snowballs – 2015 – Piața Mihai Viteazu, Forest Spirits – 2016 – strada Mihail Kogălniceanu și Beatrix – 2017 – bulevardul Eroilor.

De asemenea, amintim faptul că Lights ON este încă în desfășurare în Timișoara, oraș în care este pusă la dispoziție pentru iluminarea festivă alternativă strada Mărășești, înscrierile făcându-se până în 5 octombrie.Lasă un răspuns

Site creat de