A fost rând pe rând pășune, câmp de instrucție pentru soldați, târg pentru vite, iar azi se numără printre cele mai importante locuri de promenadă din oraș.
Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca a trecut prin multe schimbări reușind de fiecare dată să îmbine vechiul cu noul.
În perioada Belle Epoque piața reprezenta zona nordică a fostei piețe Trencin, iar la sud era Piața Hunyadi sau Ștefan cel Mare cum o știm acum.
De-a lungul timpului piața a avut mai multe denumiri multe dintre ele fiind influențate de personalitățile de la vremea respectivă sau de regimul politic. Astfel, după separarea de zona de sud piața s-a numit EMKE, abreviere a Asociației Culturale a Maghiarilor din Transilvania, similară societății românești ASTRA.
Apoi, a fost redenumită în Piața Bocskai după principele transilvănean Ștefan Bocskai, iar în 1923 a primi numele de Cuza Vodă.
Cel de-al doilea război mondial și-a lăsat amprenta asupra pieței, autoritățile fasciste ungare schimbând denumirea în Piața Adolf Hitler, iar după război s-a numit Piața Malinovski în cinstea lui Rodion Malinovski, mareșalul sovietic învingător în bătălia de la Stalingrad, unde au fost încercuite deopotrivă trupele germane, ungare, române, italiene și croate.
În timpul regimului Nicolae Ceaușescu, numele Malinovski a fost înlocuit în Piața Victoriei ca urmare a dorinței tovarășului de aduce la viață identitatea națională. Din 1993 poartă actuala denumire concomitent cu ridicarea statuii.
Piața Avram Iancu este una dintre cele mai mari piețe ale orașului de pe Someș, înconjurată de o serie de clădiri istorice cum ar fi Catedrala Mitropolitană, Palatul de Finanțe, Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, Palatul Regionalei de Căi Ferate, clădirea Institutului Teologic Protestant, Palatul Prefecturii și clădirea Cercului Militar, vegheate de statuia marelui erou național, revoluționarul Avram Iancu.
- Catedrala Mitropolitană
Construcția a început imediat după Marea Unire și a durat aproximativ 10 ani. Stilul arhitectural este bizantin regăsindu-se și câteva modele din arhitectura brâncovenească. Lăcașul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală din 1973, iar hramul catedralei este ”Adormirea Maicii Domnului”. În prezent este a treia catedrală din România ca înălțime, după cea ortodoxă din Timișoara și cea evanghelică din Sibiu.
- Palatul de Finanțe și Palatul Regionalei de Căi Ferate Cluj
Clădirea Palatului de Finanțe a fost construit în anul 1880 după planurile arhitectului Friedrich Mätz. Se numără printre puținele clădiri care și-au păstrat destinația.
Palatul Regionalei de Căi Ferate este clădirea în care își are sediul Regionala CFR Cluj. Înainte de naționalizare în clădire a funcționat Asociația pentru Cultura Maghiară din Transilvania.
- Palatul Arhiepiscopiei Ortodoxe
Clădirea a fost ridicată în 1887 și a fost sediul Administrației Domeniilor Forestiere. După finalizarea lucrărilor de construcție a Catedralei Ortodoxe a Clujului, edificiul a fost donat de statul român Bisericii Ortodoxe Române. Clădirea adăpostește din 1952 Seminarul Teologic Ortodox și un paraclis (capelă). La etajul II al clădirii se află muzeul Episcopiei Ortodoxe a Clujului.
- Institutul Teologic Protestant
Institutul Teologic Protestant din Cluj funcționează din 15 septembrie 1895, dată la care Academia Protestantă din Transilvania și-a mutat sediul de la Aiud la Cluj. Institutul Protestant este coordonat de cinci episcopate: una unitariană, două luterane și două calvine (Episcopia reformată de Piatra Craiului și Episcopia Reformată de Transilvania). Sediul său din Cluj adăpostește Facultatea Reformată-Evanghelică și Facultatea Unitariană.
- Palatul Prefecturii din Cluj
Palatul Prefecturii a fost construit la începutul secolului XX, de către arhitectul Joseph Huber. Clădirea impresionează printr-un stil arhitectural aparte, ce îmbină stilul francez cu elemente gotice, renascentiste și de inspirație populară. Edificiul a fost înainte sediul Camerei de Comerț și Industrie.
- Cercul Militar
În prezent Cercul Militar găzduiește numeroase evenimente și activități culturale. La parterul clădirii funcționează cinematograful Victoria (fostul Royal, Corvin și Popular). De câțiva ani cinema Victoria se numără printre locațiile unde au loc proiecții marca TIFF.
Pe lângă aceste obiective turistice în piața Avram Iancu regăsim și Monumentul Glorie Ostașului Român. Monumentul a fost amplasat pe locul unde în trecut a existat „monumentul tanchiștilor sovietici” și este închinat memoriei celor care s-au jertfit pentru apărarea patriei.
În jurul statuii lui Avram Iancu a fost amenajată singura fântână muzicală din oraș în locul unei fântâni mai vechi. Pe timpul verii e o adevărată oază pentru trecători, muzica te relaxează, iar gândurile îți zboară, reușind să evadezi puțin din cotidian. Din când în când piața capătă un aer medieval datorită târgurilor meșteșugărești unde găsim ii românești, vase din ceramic și alte lucruri tradiționale. Pe timpul iernii piața intră în spiritul sărbătorilor și este decorată cu lumini și obiecte de Crăciun.
Vă invităm la o plimbare prin Piața Avram Iancu, fie vară, fie iarnă. Suntem siguri că veți descoperi lucruri noi de fiecare dată.