Social & Cultura, Important

Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca – una din piețele cu cele mai impunătoare clădiri din Belle Epoque (FOTO)

Piața Ștefan cel Mare cluj

Fie că te-ai născut în orașul de pe Someș sau te-ai mutat recent nu poți să treci pe lângă Teatrul Național sau Palatul de Justiție și să nu admiri arhitectura perfect simetrică a celor două clădiri.

Oare cum s-au simțit clujenii de la începutul secolului XX când au pășit pentru prima dată pe scările clădirii teatrului unde înainte erau pășuni? Ne putem imagina că au fost copleșiți de măreția construcțiilor și cu siguranță și-au dat seama că realizarea lor este un moment important pentru dezvoltarea orașului.

Haideți să descoperim împreună o parte din istoria orașului nostru

Inițial, era o singură piață formată din Piața Avram Iancu în nord și Piața Stefan cel Mare în sud, numită Piața Trencin, după numele ofițerului Trencseni Ferenc. La sfârșitul secolului al XIX-lea, autoritățile locale au hotărât formarea celor două piețe.  Abia în 1923 zona sudică a fostei piețe Trencin a primit denumirea de Piața Ștefan cel Mare, având mai multe denumiri cum ar fi Piața Hunyadi, iar apoi Piața Iancu de Hunedoara.

Aflată într-o zonă mai vulnerabilă a Clujului Piața Ștefan cel Mare era destinată instruirii soldaților, construindu-se la începutul secolulul al XIX-lea cazarma Sf. Gheorghe, care a devenit ulterior drept comandament al regimentului de linie IR 51 din armata austro-ungară.

La Belle Epoque

Clădirile cuprinse în perimetrul pieței poartă amprenta perioadei celor aproximativ treizeci de ani de dinaintea Primului Război Mondial numită La Belle Epoque.

Teatrul Național și Opera Română

Clădirea Teatrului Național și a Operei Române, vegheată de statuile celor doi mari artiști, Mihai Eminescu și Lucian Blaga, este construită în stil eclectic, combinând elemente decorative preluate din stilul renascentist, baroc şi elemente de inspiraţie secession. Prima reprezentație în limba română în clădirea Teatrului Național din Cluj a avut loc la 14 mai 1919, iar primul spectacol al companiei de limba română din Cluj a avut loc 1 decembrie 1919, marcând un an de la Marea Unire.

Clădirea adăpostește atât compania Teatrului Național, cât și Opera Română, iar artiștii ne surprind plăcut în fiecare stagiune, iar la fiecare reprezentație sălile de spectacol sunt pline de spectatori mici și mari.

la opera cluj 2016
photo credit: Nicu Cherciu

Inspectoratul Școlar Cluj

În ”clădirea roșie”, așa cum unii clujeni o mai numesc, a funcționat un cămin pentru elevii școlii de învățători și pentru studenții care erau copii de învățători. Pe perioada primului război mondial în clădire a funcționat un spital militar, iar după al doilea război mondial aici a fost unul dintre sediile Facultății de Științe Economice. Din 1990 clădire este sediul Inspectoratului Școlar Cluj.

20394277 1395957923830116 4129719455783583744 n
foto credit: Costinas Adrian

Palatul de Justiție

Clădirea Palatului de Justiție are forma unui patrulater neregulat și conține 13 curți interioare gândite pentru a asigura ventilarea și iluminarea încăperilor existente. Frizele au fost ornamentate extrem de pretențios, cu motive vegetale, ghirlande, console și figuri rondo-bosso. Arcele, ancadramentele ferestrelor și cornișele sunt decorate cu figuri umane sculptate în piatră, de o excepțională valoare artistică. Elementele decorative au fost realizate din teracotă și piatră de Viștea, a cărei carieră se afla la doar 20 km depărtare de Cluj. În prezent, în clădire funcționează Curtea de Apel Cluj.

tribunal cluj
photo credit: Adriana Leanca

Parcul cu Mere

Parcul din spatele clădirii Operei a fost amenajat încă din anul 1885, iar locuitorii Clujului îl cunoșteau sub numele de Mica Promenadă. De câțiva ani, mica oază de aer proaspăt a primit o denumire mai atipică, Parcul cu Mere. Nu, nu sunt meri plantați, dimpotrivă, majoritatea copacilor sunt castani. Dar în fiecare iarnă parcul este decorat cu luminițe în formă de mere, iar clujenii l-au botezat așa.

parcul cu mere

La următoarea plimbare vă recomandăm să priviți mai atent clădirile și vă asigurăm că veți descoperi câteva detalii interesante.

Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca – unul dintre locurile cu cele mai multe denumiri de-a lungul timpului (FOTO)



Lasă un răspuns

Site creat de