Social & Cultura, Important

Gabriel Galgoczy – tânărul din Cluj care lucrează în singurul centru de reabilitare pentru urşi din Europa (VIDEO)

gabriel galgoczy

Gabriel Galgoczy, un tânăr de 28 de ani din Gherla, judeţul Cluj, va începe munca în singurul centru de reabilitare pentru urşi din Europa, situat în Munţii Hăşmaşului din România.

Responsabilitatea gherleanului este cea de a prezenta viaţa urşilor din centru prin fotografii şi filmuleţe. Prin urmare, începând de săptămâna viitoare, Gabriel Galgoczy se va deplasa în Munţii Hăşmaşului unde va filma mai multe vlog-uri cu Leo (fondatorul centrului) şi ursuleţii pe care îi îngrijeşte.

Gabriel Galgoczy este fiul lui Ioan Galgoczy, cunoscutul sculptor din Gherla care a impresionat juriul Romanii au Talent.

Centrul are acum 20 hectare și găzduiește 10 pui de urs orfani. „Preconizăm că acest număr de pui orfani se va dubla în următorii 10 ani”, spune Leo Bereczky, fondatorul Centrului pentru Reabilitarea Urșilor Orfani. Costurile totale pentru un pui de urs se ridică la 6000 $ anual, din care aproape 4000 $ reprezintă doar hrana.

De mai bine de 10 ani, în județul Harghita, în Munții Hășmaș, funcționează Centrul pentru Reabilitarea Urșilor Orfani sau, pe scurt, orfelinatul pentru urși. Fondat de Leo Bereczky din pasiune pentru specia emblematică a țării noastre, Centrul a reușit să readucă în sălbăticie mai mult de 100 de urși altfel pierduți într-un destin batjocuritor. Este singurul orfelinat de acest gen din Europa, unde puii de urs sunt îngrijiți, hrăniți și monitorizați. Principiul de bază al orfelinatului este interacțiunea minimă cu omul, dar monitorizarea este realizată continuu de către un expert.

Am conceput și am dezvoltat metoda noastră de reabilitare care, practic, înseamnă copierea cât mai fidelă a naturii. Puii de urs sunt plasați în niște țarcuri care oferă un cadru totalmente natural. Mărimea acestor țarcuri pornește de la una mică,  în care puii pot socializa unii cu alții, se pot învăța unii cu altii, și vor forma un grup al aceleiași generații, după care sunt plasați în țarcuri din ce în ce mai mari, în funcție de necesitățile lor ecologice”, a mai adăugat Bereczky. Puii sunt hrăniți prin plasarea de mâncare în diferite zone din țarc, pentru a fi o experiență cât mai apropiată de cea din natură. Astfel, unele tipuri de hrană apar ocazional în anumite perioade și foarte abundent în altele. Pe lângă hrană și protecție, în orfelinat puii de urs au parte de un mediu sigur și ingrijire veterinară. Odată ce părăsesc Centrul, sunt monitorizați prin colare pentru a urmări evoluția lor ca animale reintegrate în sălbăticie.

România este țara în care trăiește aproape 40% din întreaga populație de urs de pe tot continentul, în condițiile în care Ungaria, Cehia, Germania sau Belgia nu mai au deloc urși în sălbăticie. Ursul este o specie strict protejată la nivel național și european prin Directiva Habitate (Natura 2000), dar valoarea ridicată a trofeelor de urs, între 4.000-15.000 Euro/exemplar, menține populația de urs brun din recensămintele naționale oficiale nerealist de mare.



Lasă un răspuns

Site creat de