Examenul de bacalaureat a trecut şi-a fost floare la ureche. Ai ales facultatea la care studiezi acum fie din pasiune pentru domeniu, fie din cauza insistenţelor părinţilor.
Crezi că greul a trecut dar … SURPRIZĂ! Te-ai trezit într-o cameră de cămin atât de mică încât ţi-e teamă ca nu cumva să rămâi fără aer în timpul somnului. Cu puţin noroc, mai ai încă patru colegi de cameră. La fel de încântaţi.
Cluju.ro ţi-a pregătit o listă cu cele mai importante sfaturi de care să ţii cont în timpul minunatei şederi în cămin.
- Pentru unii dintre noi e chiar nasol dacă au ghinionul să fie repartizaţi într-o cameră cu paturi supraetajate. Pentru alţii însă nu pare tocmai o tragedie. Dacă te afli în prima categorie, încearcă să negociezi cu colegii de cameră, poate chiar ai norocul ca unul dintre ei să fie dispus să faceţi schimb de locuri. În caz contrar, poţi apela la:
- şantaj: atât emoţional cât şi alt gen
- poţi propune o ofertă: de obicei borcanele cu zacuscă de acasă fac minuni
- Spaţiile de depozitare sunt atât de mici încât nu-ţi permiţi luxul de a avea două jachete iar iarna e şi mai nasol când vorbim despre paltoane. Limitează-te la strictul necesar şi înţelege că zona campusului nu e podiumul pe care trebuie să defilezi. E absolut în regulă dacă porţi zi de zi aceeaşi jachetă – cu toţii sunt în aceeaşi situaţie. Fii sincer! Chiar ai nevoie de atâtea perechi de pantofi?
- La capitolul „mâncare” este necesară o instruire riguroasă. Ideal ar fi să beneficiezi în cameră de un frigider, fie el și antic. În caz contrar. sunt mulți studenți care vând astfel de electrocasnice așa că poți da un search rapid pe grupurile studențești.
Must-have-urile acestui capitol sunt evident „zacusca” și „gemul sau dulceața”. Dacă ești sigur că deții un stoc impresionant de zacuscă și gem/dulceață, nu-ți face griji în privința banilor. Evident, păstrează mereu în locuri ascunse suma de care ai nevoie pentru a te întoarce acasă atunci când ai nevoie.
Atenție! Atât cele două alimente menționate anterior cât și cartofii sunt monede de schimb în cămin. Chiar și tigăile sau oalele pot fi închiriate contra unei sume frumușele. Poți cumpăra orice cu ele. Bine…. aproape orice.
Mâncarea ta poate să fie și mâncarea colegilor tăi. Și viceversa. Te sfătuim să fii darnic. Cu siguranța ți se va întâmpla și ție să rămâi fără mâncare.
Evită să lași mâncarea pe foc și să pleci din bucătărie. Poți avea ghinionul ca un coleg să considere că e rândul său să folosească bucătăria sau poți avea ghinionul de a uita că gătești în timp ce-ți ocupi timpul cu altceva. Nu credem că te satisface o masă ușor carbonizată.
În cantinele pentru studenți se mănâncă destul de bine și la prețuri foarte accesibile (mai ales dacă beneficiezi de reduceri cu cardul de student). Așa că ține cont și de această opțiune.
- Evită să folosești prea des toaletele și dușurile în timpul weekend-ului. În general, în această perioadă, în majoritatea căminelor nu se face curățenie, motiv pentru care toaletele pot să arate groaznic.
Se întâmplă deseori ca la dușuri apa să nu vină cu presiune și asta se datorează faptului că în orele de vârf, foarte mulți studenți folosesc dușurile. Încearcă să identifici care sunt aceste ore și să le eviți.
Încearcă să nu uiți produse precum șamponul, gelul de duș sau săpunul la duș. Acestea dispar ca prin minune și nu, nu se-ntorc mai pline.
Se întâmplă deoseori, chiar și pentru câteva secunde, să îți scape din privire produsele și apoi acestea să dispară. Dacă te-ai hotărât să folosești tehnica „Lasă un mesaj printr-un afiș” în speranța că îți vei recupera produsele și că vinovatul va avea mustrări de conștiință, ai mare grijă la felul în care formulezi mesajul. Ai grijă și la gramatică!
- Petrecerile din cămine sunt cu adevărat memorabile. Asta susțin toți studenții. E important însă să înțelegi că atunci când are loc o petrecere în cămin, dopurile de urechi nu te ajută să dormi sau să înveți fiindca în general, nu reușesc să formeze o barieră suficient de puternică între boxele celor din camera petrecăreață și timpanul tău. Cea mai bună variantă e să te alături și tu grupului și să încerci să te distrezi. La cămin nu se doarme iar de învățat… se-nvață în sesiune.
- Dacă ți se pare că nu ești foarte comunicativ și ai puțini prieteni cu care să îți petreci timpul liber, avem un sfat pentru tine: cei mai mulți prieteni se fac la țigară sau la petreceri (ar trebui să le numim „chefuri”, că „petrecerile”-s pentru liceeni?).
- Dacă ești grăbit sau pur și simplu neatent, ai mari șanse să ratezi numărul camerei și să le faci o vizită vecinilor. Uneori ai noroc….alteori nu.
- În cazul în care ai fost norocos iar căminul în care locuieşti este unul mixt, te informăm că există concursuri cu replici de agăţat extraordinar de competitive. Ce-i drept, premiile sunt substanţiale.
- Te sfătuim să fii prietenos cu personalul care se ocupă de paza sau administrarea căminului. Este foarte important să poți apela la aceștia atunci când întâmpini o problemă.
- Perioada studenției este una extrem de frumoasă. Ne maturizăm, cunoaștem lucruri și mai ales trăim împreuna. Alege să tratezi cu optimism situațiile neplăcute, să eviți conflictele și să spui „Da” de câte ori ai ocazia să ieși, sa te distrezi și să cunoști oameni noi.
Unul dintre cele mai mari campusuri studențești din Cluj-Napoca, cel denumit „Hașdeu” este în apropierea străzii „Piezișa”. Aici, studenții se simt mereu ca acasă și tot aici poți cunoaște oameni noi, ce-ți pot deveni ulterior prieteni. Atunci când alegi să completezi lista „TO DO” a studenției tale nu uita să notezi și:
- vizitează Piezișa
- Fă-ți cel puțin un prieten aici
- Creează-ți cel putin 10 amintiri frumoase în camin
- Fii mândru de ele!
Enoy your student life!