De Vazut

Gingivita – o problema stomatologică tot mai întâlnită la români! Vezi care este tratamentul

tratament gingivita

Gingivita este o formă obișnuită și ușoară de boală a gingiilor (boală parodontală) care provoacă iritații, roșeață și umflături (inflamații) ale gingiei. Este important să luați în serios gingivita și să o tratați cu promptitudine. Gingivita poate duce la o boală a gingiilor mult mai gravă numită parodontită și pierderea dinților.

Care sunt semnele?

În cazurile ușoare de gingivită, este posibil să nu existe disconfort sau simptome vizibile.

Semnele și simptomele gingivitei pot include:

  • gingii roșu aprins sau violet
  • gingii fragede care pot fi dureroase la atingere
  • sângerarea gingiilor la periaj sau folosirea aței dentare
  • respirație urât mirositoare
  • inflamație sau gingii umflate
  • retragerea gingiilor
  • gingii moi

Cea mai frecventă cauză a gingivitei este igiena orală deficitară. Obiceiuri bune de sănătate orală, cum ar fi periajul cel puțin de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea controalelor dentare regulate, pot ajuta la prevenirea și inversarea gingivitei.

Dacă observați orice semne și simptome de gingivită, programați o întâlnire cu medicul dentist în cabinet stomatologic. Cu cât căutați mai repede îngrijire, cu atât mai mari sunt șansele de a inversa daunele cauzate de gingivită și de a preveni progresia acesteia în parodontită.

Gingivita este frecventă și oricine o poate dezvolta.

Factorii care vă pot crește riscul de gingivită includ:

  • Obiceiuri slabe de îngrijire orală
  • Fumatul
  • Nutriție slabă, inclusiv deficit de vitamina C
  • Modificări hormonale, cum ar fi cele legate de sarcină, ciclul menstrual sau utilizarea pilulelor contraceptive

S-a considerat că inflamația cronică a gingiei este asociată cu unele boli sistemice, cum ar fi bolile respiratorii, diabetul, boala coronariană, accidentul vascular cerebral și artrita reumatoidă. Unele cercetări sugerează că bacteriile responsabile de parodontită pot pătrunde în fluxul sanguin prin țesutul gingival, afectându-vă posibil inima, plămânii și alte părți ale corpului.

Prevenirea

Bună igienă orală

Asta înseamnă să vă spălați dinții timp de două minute cel puțin de două ori pe zi – dimineața și înainte de culcare – și să folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Mai bine, spălați-vă după fiecare masă sau gustare sau așa cum vă recomandă medicul dentist. Ața dentară înainte de periaj vă permite să curățați particulele de alimente.

Vizite dentare regulate.

Consultați-vă periodic medicul dentist sau igienistul dentar pentru curățări, de obicei la fiecare șase până la 12 luni. Dacă aveți factori de risc care vă cresc șansele de a dezvolta parodontită – cum ar fi gura uscată, administrarea anumitor medicamente sau fumatul – este posibil să aveți nevoie de curățare profesională mai des. Radiografiile dentare anuale pot ajuta la identificarea bolilor care nu sunt văzute de o examinare dentară vizuală și monitorizează modificările sănătății dentare.

Bune practici de sănătate

Practici precum alimentația sănătoasă și gestionarea zahărului din sânge dacă aveți diabet sunt, de asemenea, importante pentru a menține sănătatea gingiilor.

Dacă diagnosticul are loc devreme și dacă tratamentul este prompt și adecvat, gingivita poate fi inversată cu succes.

Tratamentul implică îngrijirea de către un medic stomatolog și procedurile de urmărire efectuate de pacient la domiciliu.

Imagine de Darko Stojanovic de la Pixabay



Lasă un răspuns

Site creat de