Pentru prima dată în Cluj-Napoca, zece persoane si-au petrecut noaptea într-un muzeu.
Seara a început cu un circuit personalizat prin incinta Parcului Etnografic, alături de Cristian Micu, șeful lucrărilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Preț de mai bine de o oră și jumătate cei nouă participanți la program s-au lăsat fascinat de poveștile exponatelor din primul muzeu al satului din România și al șaselea al Europei.
A urmat cina, servită de specialiștii Carmangeriei Moldovan. Meniul a fost diversificat și apreciat de toți cei care l-au servit. Povestitorii Sebastian Paic, Gheorghe Căpușan și Alex Damaschin, au întreținut apoi atmosfera cu fabule și legende folclorice românești.
Nu în ultimul rând astronomii Societății Astronomice Andromeda au pus la dispoziția vizitatorilor două telescoape. Iar cerul senin a făcut posibilă observarea lunii, planetei Saturn ori unei nebuloase.
„O experiență unică, ar trebui repetată în acest muzeu și în alte muzee din Cluj-Napoca„, a fost răspunsul cel mai des auzit la această întrebare. Primul grup de vizitatori care a petrecut noaptea în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (Muzeul Satului) au părăsit în această dimineață incinta muzeală cu amintiri prețioase.
„Un eveniment reușit pe care ne dorim să îl repetăm în viitor„, a conchis istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
„O experiență frumoasă de reconstituire culturală care dă posibilitatea celor care n-au avut legătură cu satul să atingă sau să experimenteze o mică parte din ceea ce însemna viața la țară. De asemenea, ideea cu momentul astronomic a fost extrem de bine văzut pentru că a dat oportunitatea celor prezenți să vadă cerul din perspectiva oamenilor de știință, dar și din perspectiva populară„, a spus și Sebastian Paic, reprezentantul Asociației Culturale Zestrea, cel care a întreținut grupul cu poveștile sale.
„Ne bucurăm că am putut aduce la Cluj-Napoca un concept existent deja în marile orașe ale lumii. Mulțumim reprezentanților Muzeului Etnografic pentru deschidere, publicului pentru participare și ne dorim să ducem mai departe acest concept în alte muzee clujene„, a spus și Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.
Evenimentul inițiat de Asociația Cluj-Napoca 2021 Capitală Culturală Europeană este inspirat din conceptul de mare succes care este implementat de zeci de ani în marile muzee ale lumii, printre care Musée du Louvre din Paris, Museum of Modern Art din New York, Smithsonian din Washington D.C. ori American Museum of Natural History din New York, unde s-a filmat și celebrul film „A Night at the Museum”. Conceptul „O Noapte în Muzeu” se desfășoară în România doar în Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București, Cluj-Napoca fiind astfel cel de-al doilea oraș al țării care îl adoptă.
O Noapte în Muzeu este o inițiativă a Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii și face parte din campania de comunicare lansată în acest an de asociației. Proiectul este o premieră pentru municipiul Cluj-Napoca.