De Vazut, Important

In/Out Transilvania Photo Festival a pregătit 15 expoziții pentru iubitorii de fotografie (Galerie FOTO)

In/Out Transilvania Photo Festival

A doua ediție a primului festival de fotografie documentară din România (In/Out Transilvania Photo Festival) a adunat laolată lucrări și proiecte fotografice ale artiștiștilor români și străini, organizând 15  expoziții în diferite locuri din Cluj–Napoca.

Tema de anul acesta a fost intitulată „Povești de acasă” și reprezintă dorința organizatorilor de a descoperi, prin intermediul fotografiilor, locuri apropiate, ale fotografului, fie că vorbim despre țara de origine, o țară adoptivă sau un altă  zonă geografică.

Organizatorii au pregătit, în perioada 5-15 octombrie, o serie de evemimente, proiecții, vernisaje și discuții pe această temă, în cadrul a 15 expoziții dedicate fotorafiei documentare.

În weekend și în timpul săptămânii viitoare, clujenii, și nu numai, pot vizita unele dintre cele mai apreciate expoziții din cadrul festivalului, având desigur, intrarea liberă. Cluju.ro vă prezintă câte o descriere a fiecărei expoziţii în parte:

Handful of earth – Andrei Becheru

Această expoziție vizează o explorare a omului cu locul în care trăiește și a vieții sale de zi cu zi, din zonele montane izolate din România. În opinia fotografului Andrei Becheru, un anumit loc poate avea un anumit sunet, motiv pentru care el încearcă să transpună în imagini emoții generate de muzică. Handful of earth reprezintă prima parte a acestui proiect și titlul unui album, care combină muzica tradițională și cea contemporană, precum genurile muzicale ambiental, electroacustic și experimental. Expoziția poate fi vizitată zilnic la White Cuib, strada F. D. Roosevelt nr.2/1.

 

Reflexii despre casă – Documentaria.ro

Expoziția de grup Reflexii despre casă a adunat cinci fotografi documentariști din cadrul publicației Documentaria.ro: Andrei Pungovschi, Adrian Câtu, Ioana Moldovan, George Popescu și Mircea Reștea. Aceștia au abordat în fotografiile lor tema casei, oferindu-i acesteia numeroase interpretări: pierderea casei de către refugiații din Lesbos, casa unei comunități de romi de succes, cuvântul acasă înțeles diferit de locuitorii din România, Madagascar, Iran și Burkina Faso, casa centrată în jurul copiilor, a intimității și explorarea caselor locuitorilor din Pirita, o comunitate devastată social, care trăiește în vecinătatea haldelor sterile de la Meda. Expoziția se află la Galeriile Minerva, strada Napoca nr. 16.

 

Genius Loci – Gabriel Amza

Forografiile abordează problema Văii Jiului, odată inima minieră a cărbunelui din România. După Revoluția din anul 1989 și răsturnarea comunismului, minele au început să-i dea afară pe muncitori, relațiile și comunitățiile începând să se schimbe. Acum, cu ulyimele mine care trebuie închise până în 2025, zona trebuie să se redescopere. Genius Luci este un proiect în derulare început în anul 2014, despre căutarea drumui în acest moment unic în istoria Văii Jiului. Expoziția se găsește la Galeriile Minerva.

 

Periferia B – Petruț Călinescu

Periferia B este un proiect în derulare, început în anul 2006, care are la bază dorința mea de a mă focaliza și de a observa lucrurile din proximitatea locului în care trăiesc. Fac un tur al periferiilor Bucureștiului, orașul în care locuiesc, și colecționez poveștile oamenilor și observ modul de a se dezvolta orașul. Acest proiect va fi finalizat în luna noiebrie a acestui an, când voi publica Ziarul Periferia Bun singur număr care va cuprinde 16-24 de pagini de includ imagini și texte de dimenziuni mari.” a mărturisit fotograful documentarist Petruț Călinescu în descrierea pozelor pentru festival. Expoziția este deschisă publicului, desemenea, la Galeriile Minerva.

 

Ancore – Yulia Artemyeva

În cadrul acestui proiect am încercat să aflu care sunt motivele pentru care oamenii aleg să stea în pat, în timp ce societatea se așteaptă de la ei să fie activi de dimineața până seara, cu excepția situațiilor în care sunt bolnavi fizic sau emoțional.Toate personajele pe care le-am fotografiat sunt persobaje active social; cu toate astea ,locul lor de relaxare este cel în care înțelesurile sacre își găsesc cel mai bine locul.” spune fotografa despre proiectul său în cadrul In/Out Photo Festival. Puteți vedea fotografiile, zilnic, la Platinia Shopping Center.

 

Lustruitorii de pantofi – Federico Estol

Fotograful uruguaian adiuce în fața publicului român viața suburbiilor din La Paz și El Așto, unde se alfă peste 3000 de lustruitori de pantofi, care ies în stradă zilnic, în căutare de clienți. Ei sunt de toate vârstele și, în ultimii ani, au devenit un adevărat fenomen în capitala boliviană. Ei utilizează măști de schi pentru a nu fi recunoscuți;  la școală, în cartierele de unde vin  sau chiar în cadrul familiei, ei ascund adevărata ocupație, confruntându-se cu distriminarea. Expoziția poate fi vizitată la Platinia Shopping Center.

 

Alessandra Sanguinetti – În ziua a șasea

În fotografiile sale, americancadezvoltă interacțiunea și interdependența dintre om și animale. Realizate în zona rurală a provinciei Buenos Aires, capitala Argentinei, cadrele surprind un tărâm unde viețile animalelor și existența fermierilor se îmbină într-un spațiu parctic. Scenele au loc lângă ogoare, drumuri de țară sau păduri apropiate de locul unde traiesc fermierii. Pui, rațe, cai, porci, gâște, câini, vaci, miei și iepuri sunt prezente în imagini. Expoziția a fost amplasată pa panouri mari în Parcul Central Simion Bărnuțiu.

 

Expozițiile pot fi vizitate în fiecare zi, între orele 12:00-20:00, până în data de 15 octombrie, când se încheie festivalul.



Lasă un răspuns

Site creat de