De Vazut

Inspiraţie pentru Cluj. Cum am putea „masca” şantierele din oraş

gradina verticala oras

În ultima perioadă, Clujul este comparat tot mai des cu Bucureștiul. Fără îndoială, municipiul se modernizează văzând cu ochii. Dezvoltarea promițătoare a infrastructurii, investițiile care îl preferă în defavoarea capitalei deschid un viitor prosper pentru oraș.

Totuși, Clujul este într-o perioadă de tranziție. Din Clujul secolului XIX răsar fortărețe din sticlă și piatră. Într-un perimetru restrâns vedem numeroase șantiere care promit a se transforma în ceva utilitar. Însă, aceast lucru poate dura ani întergi, perioadă în care şantierul este tot ce ne răsfață.

Suedezii au implementat o idee inedită pentru a face verde și atractiv un bloc, sediu, oficiu, aflat în construcție – perete verde. Compania Green Fortune – cunoscută pentru dragostea ei față de natură, propune șantierelor grădini verzi care pot crește chiar pe schelele construcțiilor. Este o instalație simplă, pentru care se folosesc plante rezistente la diferite condiții de trai, care și mai mult, absorb praful și este ca un izolator de sunet natural pentru ca acestea să nu ajungă în stradă.

Cea mai recentă grădină verticală a fost instalată în inima Londrei unde se reconstruiește o biserică. Pe un perimetru de 80 de metri pătraţi se întinde o frumusețe ce nu lasă pe mine indiferent. Chiar dacă această invenție este una constisitoare, nu permite muncitorilor libertatea de a se deplasa pe instalație şi este o idee nemaipomenită pentru aspectul unui oraș.

Dacă ești antreprenor și vrei să-ți construiești sediul, dă un search și găsește exemple de astfel de proiecte; și cine știe, poate în acestă vară vei contribui la imaginea celui mai frumos oraș din România şi te vei alege cu o grădină verticală.


Articol realizat de Iuliana Popa



Lasă un răspuns

Site creat de