O prezență încântătoare, cu un zâmbet timid și o vestimentație impecabilă.
Asta a fost prima impresie când am întâlnit-o pe Gabriela Victoria Țepuș, o tânără care la doar 25 de ani ne demonstrează că poți să ai o carieră de succes aici în România și, în același timp, să găsești echilibrul între viața profesională și cea personală.
Gabriela este din județul Bihor, a absolvit Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca, urmând cursurile de master la aceeași facultate, iar în prezent este doctorand în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
Gabriela se numără printre studenții care a preferat să își dedice o parte din timpul liber dezvoltării personale.
Astfel, încă din 2014 practică voluntariatul, în prezent fiind cel de-al 5-lea președinte al Asociației Business Ladies Club, reprezentând cu mândrie asociația care ajută tinerele studente să își dezvolte abilități multiple, acele soft skills pe care tot mai mulți angajatori le caută.
Noi am dorit să aflăm mai multe detalii despre viața de student, carieră, dacă mai are timp de alte activități și de ce a hotărât să rămână în țară.
- Mulțumim pentru că ai acceptat să ne împărtășești câteva dintre experiențele tale. Sperăm să fie o inspirație pentru cititorii noștri. Cum e viața de student în Cluj? Ce te-a determinat să alegi să studiezi la FSE?
„Provin de pe meleagurile beiușene, locuind la sat, cel mai aproape centru universitar este Oradea, dar am considerat că nu mi-aș putea găsi locul potrivit acolo și am ales cu încredere Clujul. De ce am ales FSE? Sincer, nu am aplicat doar la FSE. Eu am terminat un liceu cu profil real, mate-info, așa că am aplicat atât la Facultatea de Matematică și Informatică, cât și la Studii Europene. Am intrat la amândouă facultățile. Evident că de aici au pornit indecizia și nedumerirea, dar și convingerea că orice variantă aș alegere am de muncit. Am considerat la momentul respectiv că balanța se înclină spre Studii Europene, fiind și singura facultate din țară de această natură, viitorul suna bine.„
- Cum de ai hotărât să rămâi în țară să studiezi aici, dar și să lucrezi?
„Nu am avut gânduri de a pleca din țară, am încercat mereu să văd partea bună din toate situațiile cu care m-am confruntat. Sunt o fire care simte mereu nevoia de stabilitate, iar oriunde în România mă simt acasă. De ce să rămân în țară? Pentru că și noi putem. Putem să facem ceea ce trebuie, și aici putem înregistra succese profesionale sau performanțe internaționale. Țara noastră este una autentică, românii trăiesc așa cum le place lor, aproape de natură, familie, mâncare gătită și mulți oameni apropiați. Schimbarea nu trebuie solicitată doar la nivel macro, pretinzând că la nivel micro toate lucrurile decurg conform unei normalități perfecte.
Experiențele mele în Cluj au fost dintre cele mai variate, cert este că orașul este unul extrem de prietenos care îți pune la dispoziție oportunități vaste, acesta fiind motivul pentru care am ales să lucrez aici.”
- Ești printre puținii studenți care după absolvire reușesc să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit. Consultant în fonduri europene sună bine, dar ceva îmi spune că nu e atât de ușor pe cât cred cei din jur. Ne poți da câteva detalii?
„Se pare că pentru mine lucrurile s-au așezat așa cum trebuia, job-ul de consultant fiind primul meu job full-time. Timid, am pășit în primul an al meu la firmă, mi-am dat seama cât de importante sunt deadline-urile, to do list-urile și simțul acut al răspunderii. De atunci, îmi stabilesc programele pe care doresc să scriu proiecte, proiectele pe care trebuie să le elaborez și clienții cărora trebuie să le ofer consultanță în implementarea proiectelor deja câștigate. Chiar dacă nu identific în prezent un job mai antrenant și mai competitiv, nu pot să spun că lucrurile sunt simple, deloc. Ce fac eu concret? Ajut persoanele juridice să își îndeplinească obiectivele cu ajutorul fondurilor nerambursabile, ajut spiritul antreprenorial să se autodepășească în țara noastră.
Poate sunt cuvinte mari, dar soluțiile complete pe care le propunem antreprenorilor, îi ajută să să dezvolte financiar, să se redreseze pe piață, să își dezvolte forța de muncă și evident, ajută la creșterea capitalului și sprijină competitivitatea eficientă la nivel de business. ”
- Foarte mulți oameni reușesc să ajungă într-o poziție de conducere abia după 30 de ani, dar tu ai reușit la 25 de ani. Ce înseamnă pentru tine această poziție?
„Poziția de coordonator înseamnă răsplătirea muncii și implicării mele active în proiectele la care am lucrat, dar în același timp și un nou început. Sunt conștientă de resursa umană într-o companie, dar și de importanța menținerii unui mediu plăcut care să asigure în același timp potențialul complet al angajaților. Această poziție pentru mine reprezintă o oportunitate de a inspira prin determinarea mea și de a pune în practică anumite metode eficiente de organizare și motivare a persoanelor cu care voi lucra.
Puterea exemplului în viziunea mea reprezintă un element esențial pentru motivarea individuală. Cu entuziasm îmi doresc să acționez ca o parte a echipei, fiind dispusă să ascult și să formez pentru a ajunge la cheia unor rezultate prolifice.
Consider că trebuie să acorzi un cel puțin minimul de interes oricărei oportunități care ți se ivește, pentru că cel de lângă tine nu poate să vadă în tine, ce nici măcar tu nu vezi. „
- Știu că studiezi, ești doctorand, lucrezi și faci și voluntariat, ba chiar, ești președintele unui ONG studențesc. Foarte multă lume încă nu cunoaște noțiunea de voluntariat și cu ce se ocupă asociațiile studențești. Ce înseamnă voluntariatul, în general, pentru tine și ce faceți voi, ladies, la BLC?
„Ce înseamnă voluntariat? Hmm..păi muncă pe gratis, dar nu degeaba (glumesc!). Pentru mine a însemnat și înseamnă o sursă de motivație continuă. Este cert că voluntariatul este expresia cetăţeniei active, a solidarităţii şi responsabilităţii sociale, precum şi valoarea profesională ca expresie a dezvoltării personale, profesionale, interculturale a persoanelor care practică respectivele activități. Voluntariatul în accepțiunea mea reprezintă spiritul civic pe care îl manifești pentru ceilalți, desfășori activități în beneficiul altora, dar indirect te ajuți pe tine.
Studenții se implică în multe activități de voluntariat pentru a se dezvolta și pentru a ajuta comunitatea. După finalizarea studiilor pot afirma cu tărie că au acumulat cunoștințe și experiență în diferite domenii, au învățat să lucreze în echipă, cum să implementezi anumite idei, să coordoneze oameni și proiecte.
Voluntariatul nu e o obligație, e mai mult dorință și o responsabilitate pe care ți-o asumi, e o învățare continuă, muncă fără a aștepta laude, ci rezultatele muncii tale. Cum îmi place să le spun și fetelor mele: Voluntarii nu sunt plătiți nu pentru că nu au nicio valoare, ci pentru că sunt de neprețuit.
Scopul asociației noastre este de a ajuta tinerele studente să se orienteze spre mediul antreprenorial, aducem în atenția lor modele demne de urmat, creăm oportunități de dezvoltare și le demonstrăm că visurile se pot transforma în povești de succes. Pentru ca toate acestea să se concretizeze, organizăm evenimente, training-uri și workshop-uri tematice. „
- Ești o persoană foarte dedicată activităților în care ești implicată. Cred că pentru foarte multe persoane din jur e aproape imposibil să facă atât de multe lucruri. Cum reușești să faci față provocărilor și stresului de la muncă, de la facultate și asociație?
„Cine a zis că fac față? (râde).
„Mereu există loc de mai bine! Sunt mereu întrebat acest lucru, dar acesta este stilul meu de viață, pentru mine o activitate solicitantă este mai mult decât necesar pentru a funcționa în cel mai optim mod. Nu pot să nu recunosc că sunt stresată de multe ori, deși majoritatea apropiaților cred că sunt prea degajată și îmi păstrez prea bine calmul în situațiile critice, dar asta doar pentru că știu mereu că vom identifica cea mai potrivită soluție pentru problema noastră.
Cum fac față? E simplu, mă hrănesc cu obiective atinse, nimic nu este mai satisfăcător decât îndeplinirea tuturor task-urilor propuse.”
- Mai ai timp liber pentru tine? Ce pasiuni sau hobby-uri ai?
„Deși prietenii mei nu ar spune asta, da, îmi fac timp și pentru mine. Pasiunile le identific cu țintirea spre fericire, dar eu identific fericirea și cu alte lucruri care nu țin neapărat de activitățile din timpul liber sau de hobby-uri. De aceea, mă simt bine, împlinită când știu că am realizat ce mi-am propus în ziua respectivă. În timpul liber cel mai des merg la shopping, să văd noutăți, mă plimb, ies cu prietenii, îmi plac și activități care implică sporturi extreme. Ador marea, dar îmi place la nebunie și muntele, natura. Îmi place să călătoresc, sunt atâtea locuri frumoase de vizitat și sunt extrem de recunoscătoare că am reușit să ajung să vizitez o bună parte din America.”
- Ce proiecte pregătește Business Ladies Club?
„Acum, spre fericirea noastră și a multor tinere, avem un proiect intern, recrutările, vrem să ne mărim echipa. Ne dorim să avem mai mulți membri, dar ne axăm în primul rând pe calitate. Știm că unde-s mulți puterea crește, dar vrem să fim sigure că putem lucra cu persoanele recrutate, că sunt de încredere și că își doresc cu adevărat să se dezvolte prin implicarea constantă. După această sesiune de recrutări vom avea o conferință cu tradiție, Business Ladies Conference, ediția a VI-a pe data de 23 noiembrie. Aducem în prim plan doamne care au reușit să își dezvolte o afacere sau s-au făcut remarcate într-un anumit domeniu. Vă așteptăm la eveniment și vă invităm să ne urmăriți activitatea pe canalele noastre de social media!
În curând va începe și Festivalul Unifest, cel mai mare festival dedicat studenților din România și vom avea și noi un eveniment cultural în cadrul festivalului: Seara de lectură. Este tot un eveniment cu tradiție și sperăm că îl vom avea alături de noi și de data aceasta pe Victor Miron, un promotor al lecturii. Sperăm ca evenimentul să fie de impact, noi promovăm și încurajăm cititul. Mai pregătim un eveniment caritabil undeva aproape de sărbătorile de iarnă, vom oferi o masă caldă oamenilor nevoiași. Proiectul este desfășurat împreună cu organizatorii proiectului ”O masă caldă pe zi” și noi vom cumpăra cele necesare pentru pregătirea mesei și vrem să lansăm provocarea și către alte asociații din Cluj.”
- Ce le transmiți tinerelor studente care de multe ori și-au pus întrebarea ”Ei și acum ce fac cu viața mea?” sau care simt că nu și-au găsit facultatea sau jobul potrivit?
„Le-aș transmite în primul rând că este cel mai normal lucru să se confrunte în unele etape din viață cu aceste stări. Pe urmă, că este vital ca mereu să fie motivate de dorința, ambiția și optimismul de a se autodepăși. Cred cu tărie că un scop bine definit, la care se adaugă un plan concret, va reuși să dea roade inevitabil.
Consider că dedicarea pentru fiecare activitate din viața noastră, va pune bazele pentru succesul la care aspirăm, iar dacă nu vedem reușitele mici, nu vom fi niciodată pregătiți să ne bucurăm de cele mari. „