Brandul Monom apărut în anul 2016 în Cluj-Napoca a ajuns să fie cunoscut şi apreciat şi în străinătate în ţări din Europa, dar şi de peste ocean.
Bijuteriile realizate de arhitectul Georgiana Ciceo au un design unic şi inedit, motiv pentru care au atras rapid atenţia celor care îşi doresc inele, cercei, lănţişoare, brăţări deosebite. Reporterul cluju.ro a stat de vorbă cu Georgiana pentru a afla mai multe despre povestea Monom, noile colecţii, dar şi planurile de viitor.
Georgiana Ciceo despre conceptul Monom:
- Ne poţi povesti cum a apărut conceptul Monom?
„Monom a apărut în 2016, dintr-o încercare. Eu sunt arhitect, eram în perioada în care îmi făceam stagiatura și organizam, în afara jobului, festivalul ZAIN-design expressions. În cadrul festivalului aveam un proiect numit Meșteșug (în) Contemporan, în care designerii colaborează cu meșteșugarii locali pentru a dezvolta o colecție de produse cu design contemporan, lucrate prin tehnici tradiționale. Eu cochetam cu ideea de a face, la un moment dat, bijuterii, însă nu o vedeam ca pe o afacere, ci mai degrabă, aveam un gând de a reveni la o veche pasiune din liceu, când îmi cream propriile accesorii – era o idee mai mult pornită din faptul că nu găseam bijuterii care să fie pe gustul meu.
Cu o lună înainte de festival, unul dintre designeri a renunțat la proiect și, în criză de timp, am decis să încerc eu sa creez niște piese. Am colaborat cu Nádudvary László György pentru primele piese, cu care am devenit între timp buni prieteni. Nu mi-am setat multe așteptări, am decis ca, dacă bijuteriile expuse sunt bine primite, să încerc mai departe să dezvolt conceptul. Am descoperit cu bucurie că ele au fost foarte bine primite, iar apoi am a început dezvoltarea brandului și lansarea a 4-a colecții – un drum foarte lung care ne-a adus până unde suntem azi.
Monom e acum un brand cunoscut și în țară, dar și în afară.„
- Ce te-a împins să deschizi acest business?
„Am făcut întotdeauna parte dintre cei ce și-au dorit să schimbe ceva, să facă ceva de la zero, să “go the extra mile”. Faptul că bijuteriile au avut succes, m-a făcut să mă gândesc că e ceva în care merită să investesc timp și bani, iar contextul Clujului ca hub creativ în dezvoltare m-a convins că aici e momentul și locul în care să pornești o afacere (eu sunt clujeancă, deci sunt oricum subiectivă 🙂 ). Nu spun că e ușor să pornești un business la Cluj. Nu e ușor deloc și e și mai greu să îl crești, dar interesul oamenilor pentru produsele locale crește, iar asta e un suport considerabil pentru noi.„
- Cum se împacă activitatea la Monom cu meseria ta?
„Amândouă fiind profesii liberale, am descoperit că e chiar sănătos să poți glisa între cele două. Nu te plictisești niciodată! Mai mult decât atât, consider că pregătirea mea ca arhitect m-a ajutat extrem de mult în dezvoltarea Monom, nu doar pe partea de inspirație, cât și pe partea de dezvoltare și producție.„
- Ce te inspiră să creezi bijuterii atât de neobişnuite?
„Cele mai multe dintre bijuteriile noastre sunt inspirate chiar din arhitectură și din forme geometrice, fiecare având în spate și un concept sau o idee care și transmite ceva. Ultima colecție, de exemplu – LABYRINTH – este inspirată, deopotrivă, de ideea de labirint, și de felul în care fiecare dintre noi își creează propriile labirinturi (prin gândurile noastre, prin mecanismele proprii sau uneori prin deciziile pe care le facem), dar și din curentul art-deco, care mă pasionează de foarte mulți ani.
Cele mai multe dintre ele au forme simple, sculpturale, despre care sunt convinsă că, purtate cu atitudinea potrivită, au un efect foarte puternic.„
- Cui se adresează bijuteriile tale?
„Oricui își dorește o bijuterie deosebită de cele cu care suntem obișnuite pe piață, așa cum căutam și eu la început. În general, persoanele care poartă monom sunt persoane care stiu ce își doresc de la o bijuterie, femei care aleg piese despre care știu că le reprezintă, fie că sunt dintre piesele noastre statement, sau dintre piesele discrete si fine.„
- Cum este realizată fiecare piesă?
„Toate piesele sunt lucrate în atelierul nostru, manual. La ultima colecție am introdus niște tehnici mai noi, prototiparea prin printare 3D și taiere la laser, ceea ce ne-a permis să ne jucăm cu forme mai îndrăznețe și mai complicate, cele anterioare erau realizate exclusiv prin turnarea si profilarea metalului, iar, ulterior, modelarea sa.
O parte din piesele ultimei colecții sunt realizate prin turnare, procedeu care durează cel mai mult dintre tehnicile pe care le-am folosit de pana acum, astfel, de la realizarea piesei în ceară și până la finisarea ei, pot trece chiar 2 săptămâni.„
- Care sunt planurile de viitor?
„Lucrăm intens la promovarea monom și în afara tării, momentan vindem online peste tot în lume, dar suntem prezenți și in magazine din SUA, Germania și Anglia. Sperăm ca anul viitor să ne extindem și în alte țări din Europa.
În ceea ce privește creațiile, mi-am propus dezvoltarea unei linii care să cuprindă și inele de logodnă și verighete aparte, dar și o linie de bijuterii destinată bărbaților.”
- Unde pot fi găsite bijuteriile Monom?
„Bijuteriile Monom pot fi gasite pe shop-ul nostru online monom.studio/ro/.
Cei care doresc să vadă produsele noastre live ne găsesc luna aceasta, în data de 7 decembrie la Room, pe Daicoviciu 11.
Cu ocazia aniversării a 3 ani, pe care îi sărbătorim sâmbătă, vom organiza un pop-up shop împreună cu prieteni și colaboratori din sfera de design local – Crina Bulprich, Andreea Bogdan, NordaShop și UNDRESS. Ne gasiti acolo intre orele 12 si 19. Evenimentul îl găsiţi aici.
În București produsele monom pot fi găsite la Molecule F și la AlbAlb, iar în Sibiu la Jujube Atelier.„