Social & Cultura, Important

INTERVIU cu Leila Sandra Coroian – autoarea romanelor „Aviatoarea” și „I.R.En”

Leila Sandra Coroian

V-ați gândit vreodată cum este viața unui autor? V-ați dorit să scrieți povești cu zâne și regate împărătești? Aceste lucruri sunt posibile prin multă muncă, multă dăruire, dar mai ales, mult talent și mult devotament. Când decizi că dorești să iei în mână stiloul și să scrii povești noi, atunci trebuie să nu-ți lipsească cel mai important ingredient: dragostea pentru scris.

Dacă-ți dorești ca din condeiul tău să iasă adevărate povești care să ungă oamenii pe suflet, atunci ai nevoie de dăruire. De iubire față de cărți. Iubește-ți personajele și devin-o un medic de suflete care salvează sufletele prin munca sa.

Astăzi, cluju.ro stă de vorbă cu Leila Sandra Coroian, autoarea romanelor „Aviatoarea” și „I.R.En”, un om care a înțeles ce înseamnă munca de autor, și oferă câte o părticică din sufletul ei cititorilor în fiecare roman pe care îl scrie.

  • Cum a început povestea cărților tale?

Dacă te referi la cele două pe care le-am publicat până în prezent, pot spune doar că totul a pornit din ambiție. Prin I.R.En. am vrut să demonstrez de ceea ce sunt în stare în calitate de scriitoare, iar Aviatoarea este o reflecție a pasiunii mele față de aviație.

  • Știu că te pasionează SF-ul; îți dorești să continui pe acest gen?

Nu mi-am propus niciodată să scriu pe această nișă, dar se pare că spre asta înclin. Pe viitor… vreau să iau o pauză de la genul SF (nu pentru că nu îl iubesc), dar cred că după ce voi termina de scris M.O.O.N. va trebui să resuscitez câțiva neuroni.

  • De unde te-ai inspirat pentru numele romanului I.R.En?

De nicăieri. Nu îmi place să mă ”inspir”. Îmi place să creez totul. Originile titlului pleacă de la un proiect început cu o foarte bună prietenă a mea, Irina, unde personajele noastre se numeau Iris și Len. Titlul era IREN. Prietena mea nu a vrut să mai continuăm și atunci am reinterpretat titlul, astfel luând viață romanul SF/Psihologic I.R.En.

  • Cine te inspiră când gândești povestea unui roman?

Nimeni. Viața. Trăirile de zi cu zi. Felul în care mă simt în momentul respectiv. Aceasta este inspirația mea.

22237245 1624776204251579 1373487229 n

  • Cum alegi numele personajelor?

Le inventez de obicei sau le caut în limbi uitate, nevorbite.

  • Există o anumită conexiune între personajele cărților tale și viața reală?

Nu în cele două cărți publicate. Sau poate doar în Aviatoarea? Aceași pasiune? Avioanele.

  •  Știu că ți-au cerut cititorii cărțile în varianta PDF. Ai în plan să le pui la dispoziție?

Din fericire, cartea mea nu au cerut-o în format .PDF, poate din respect, poate din bun simț, în schimb nu sunt de acord cu cei care au pretenția ca autorii români să-și ofere munca pe gratis. Nu, cărțile nu vor fi oferite gratis în format digital, deoarece prin vânzare, editurile și noi autorii putem continua să publicăm. Da, cărțile Quantum se află în procesul de publicare sub format e-book și deja câteva dintre ele se pot achiziționa de pe elefant.ro, Amazon.com, Barnes&Noble etc.

  • Știu că îți plac finalurile deschise în cazul unui roman scris de tine. Te rog să îți motivezi alegerea în legătură cu asta.

Da pentru că dau libertate cititorului să își aleagă singur finalul. Din păcate/fericire, la I.R.En. cititorii au refuzat acest gen de final și uite-mă acum că scriu la continuare.

  • Ce părere ai despre lecturile din programa școlară? Sunt vechi și nu reprezintă interes asupra copiiiilor sau sunt interesante?

Dacă mă întrebi din punct de vedere strict personal, aș spune că unele sunt mult depășite, greoaie și îndepărtează tinerii de literatură. Cât eram în liceu uram să citesc și uram literatura pentru că mă plictiseau lecturile obligatorii. Nu cred că literatura veche îi mai poate ajuta pe cei tineri, întrucât nici modul învechit de vorbire, nu putem spune că le mai dezvoltă vocabularul. Sincer să fiu, dar din nou strict personal, aș păstra Bacovia și Ion Creangă, și aș introduce Edgar Allan Poe, Shakespeare și Jung. — poate sunt nume grele, dar cred că ar trezi măcar un pic de interes. Desigur, nu aș exclude măcar câteva titluri contemporane din categoria ficțiune: Aristotel și Dante descoperă secretele universului, Micul Prinț și de ce nu unul dintre autorii noștri contemporani. Pentru adolescenți cred că ar fi perfecta din cele două: Eu împotriva mea de Daniel Botea și Ziua în care am învățat să zbor de Alina Șerban.

22236281 1624776750918191 1075672013 n

  • Crezi ca ar trebui să se axeze mai mult pe lecturile moderne?

Cum spuneam mai sus, nu în totalitate. Cred că dacă ar reuși să le îmbine, ar avea un succes real în rândul tinerilor, făcându-i astfel să se simtă mai înțeleși.

  •  Ce mesaj de încurajare le transmiți tinerilor cititori?

Să citească în continuare, indiferent de genul sau autorul preferat. De asemenea să dea o șansă autorilor contemporani români pentru că avem adevărați artiști în ale literaturii și ar fi păcat să îi ocolească.

  •  Ce sfat i-ai oferi unui tânăr pasionat de lectură care își dorește să scrie o carte?

Să citească mult, să scrie FOARTE mult, să încerce pe cât posibil să aducă ceva nou și să nu se dea bătut până nu i se spune „DA” din partea unei edituri.



Lasă un răspuns

Site creat de