Oana Chioreanu, tânără absolventă a Facultății de Artă și Design din Cluj-Napoca, ne mărturisește într-un scurt interviu ce alegeri a făcut și ce a motivat-o de-a lungul timpului, ce o inspiră și cum reușește să îmbine design-ul atipic cu utilul. Lumina nu numai că este vitală în viața cotidiană, dar aceasta reușește să inducă anumite stări de spirit, să creeze o atmosferă aparte.
Deși pentru unii dintre noi aceasta pare să reprezinte pur și simplu un aspect necesar desfășurării activităților în timpul nopții sau spații în care lumina naturală nu pătrunde, pentru mulți dintre specialiști, lumina artificială reprezintă o provocare ce merită o atenție sportiă.
Nu doar designerii sunt preocupați de către aceasta ci și medicii specialiști care au descoperit că fototerapia, terapia prin lumină, ajută persoanele depresive. Pentru designeri, lumina artificială poate pune în evidență piesele de mobilier dintr-o încăpere, poate crea jocuri de lumină ce ajută la evidențierea anumitor unghiuri ale camerei sau pot masca imperfecțiuni. Pentru Oana însă, lumina a reprezentat mult mai mult decât un subiect pentru lucrarea de licență. Este o pasiune pe care a descoperit-o nu de mult și pe care dorește să o exploateze.
Oana vorbește într-un interviu pentru cluju.ro despre proiectele sale spunând că vrea să crească alături de ele și mărturisește că nu le-a tratat niciodată ca pe o afacere ci ca pe o pasiune în care investește timp și multă informație.
Care au fost principalele motive care au stat la baza alegerii tale? De ce ai ales Facultatea de Artă și Design?
- Unul dintre motivele pentru care am ales Facultatea de Artă și Design a fost dorința de a învăța un domeniu practic care lucrează cu vizualul. Îmi doream de mică să învăț mai multe despre designul interior și cred că asta a fost ceea ce m-a motivat să mă pregatesc pentru admiterea la aceasta facultate, eu terminând un profil real.
În urmă cu un an, în cadrul lucrării de licență, ai realizat o serie de corpuri de iluminat care au atras atenția presei și a iubitorilor de artă. Cum au evoluat lucrurile din acel moment?
- Nu știu dacă am atras neapărat atenția presei și a iubitorilor de artă dar fiind primul meu proiect a fost apreciat de suficient de multă lume care mi-a dat încredere în mine și m-au asigurat ca sunt pe drumul cel bun, în funcție de reacțiile lor. După licență m-am înscris la masterat și evoluția mea din ultima vreme cred ca s-a datorat celor 4 luni petrecute într-un studio de design din Atena, în cadrul unui internship.
De ce corpuri de iluminat și nu orice altceva? Spune-ne mai multe despre fascinația ta pentru lumină.
- Am ales corpurile de iluminat ca lucrare de licență deoarce mi s-a părut o oportunitate bună să continui un proiect pe care l-am primit ca temă în timpul facultății. Fascinația pentru lumină a apărut atunci cand am început sa experimentez și să mă joc cu ea. Consider că lumina ne influențează destul de tare de aceea am vrut să înțeleg mai mult rolul ei în viața noastră.
Ce anume te inspiră și cât de mult contează pasiunea pentru un designer?
- Încerc să găsesc inspirație peste tot în jurul meu, fie că e vorba de oameni, locuri sau natură. Cred că pasiunea este cea care însoțește constant viața unui designer și se poate simți în munca acestuia.
A existat vreodata un ritual al tău înainte să creezi? O cafea, un desen poate…
- Depinde de situație, dar în cele mai multe cazuri, totul începe cu o schiță sau o machetă. Cafeaua cred ca face parte din ritualul majorității studenților de la arte. 😊
Care consideri că sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină un designer atunci când apare în lumina reflectoarelor?
- Cred ca una dintre cele mai mari provocări este să te menții în lumina lor. Sper să ajung și eu acolo în viata aceasta și să-ți spun mai multe.
Ai planuri viitoare referitoare la acest proiect/această pasiune? În ce stadiu vezi proiectul tău peste 5 ani? Dar peste 10?
- Sper ca proiectul meu să fie startul unei cariere în acest domeniu. Aș vrea să cresc alături de proiectele mele într-un cadru creativ și să pot schimba în bine viața oamenilor care intră în contact cu ele.
Dacă mâine ți-ai dori să vinzi creațiile tale, cărui tip de „client” te-ai adresa? Ce fel de personalitate crezi că va înțelege povestea din spatele creației și cum ai vedea integrarea creațiilor tale pe piață?
- Contează foarte mult tipul obiectului pe care vrei să îl vinzi. Nu-mi place să pun limite, m-aș adresa tuturor oamenilor iubitori de frumos care sunt interesați de conceptul designului și se pot regăsi mai mult sau mai puțin în acesta.
În ochii Oanei, pasiunea îmbinată cu dorință și aromă de cafea, poate reprezenta un start important într-o carieră. Stagiul de internship pe care l-a efectuat în Atena, capitala Greciei, țara cu o cultură și o înclinare aparte pentru artă a reprezentat pentru aceasta un pas foarte important în carieră. Nu numai că a cunoscut oameni noi, cu perspective diferite dar a învățat lucruri interesante care se vor reflecta probabil în lucrările ei viitoare.