Uncategorized

Jazz in the Park organizează o ediție specială în comuna mureșeană Bogata

parcul central

După ce rapperul Snoop Dogg a confundat pe rețelele de socializare comuna Bogata din județul Mureș cu Bogota columbiană, localitatea mureșeană a devenit celebră în presa românească și internațională. În acest context, organizatorii festivalul Jazz in the Park, de două ori finalist la European Festival Awards, anunță o ediție specială în 3 aprilie la Bogata, județul Mureș.

Participanții vor avea parte de concerte și pot dona pentru amenajarea unui parc în comună, în condițiile în care localitatea nu are niciun parc în prezent.

Duminică, 3 aprilie, după slujba de la biserică, pe terenul de fotbal

Jazz in the Park, festivalul născut la Cluj în 2013 și ajuns repede o emblemă a orașului, a făcut un anunț surprinzător: Maria Răducanu, Jazzybirds, Les Nuages și Danaga vor concerta la Bogata duminică, 3 aprilie, într-o ediție specială a festivalului.

Era păcat ca această întâmplare să rămână numai un prilej de discuții și de glume pe internet. Comuna Bogata are un mare capital de imagine acum și îl poate fructifica dacă se adună suficienți oameni care vor acest lucru. Noi am fost acolo, am văzut locurile: satul e înconjurat din trei părți de râul Mureș, e de o liniște ancestrală și de o mare frumusețe, iar oamenii sunt primitori și creativi. Dacă administrația, comunitatea și românii în general se mobilizează, se prea poate ca Snoop să schimbe, dintr-o mare întâmplare, soarta localității”, ne spune Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park.

Cum poate un eveniment schimba viața unei comunități

jazzEvenimentele pe care le organizăm noi nu sunt un scop în sine. Ele sunt un pretext, un loc de întâlnire pentru oameni care cred în idei comune, care împărtășesc bucuria de a-și redescoperi comunitatea, de a o vedea cu alți ochi. În Cluj am reușit, de exemplu, să redăm clujenilor câteva locuri uitate ale orașului: Parcul Central, în care nu era voie să calci pe iarbă și care a devenit, între timp, principalul loc de întâlnire și evenimente din oraș, și malul Someșului, un spațiu nebăgat în seamă până de curând. Am reușit să aducem împreună muzica, artele vizuale și performative, cartea, sportul, generând o colaborare-pionierat între organizații din domenii variate. Și am introdus conceptul de „bilet neobligatoriu”: accesul la festival este gratuit, dar participanții pot opta pentru a plăti un astfel de bilet, care e de fapt o donație, iar banii astfel adunați merg în Fondul Jazz in the Park, care se întoarce integral în comunitate. Anul trecut am finanțat prin Fond trei intervenții culturale în spațiul public și trei burse pentru tineri muzicieni, iar în 2016 plănuim să strângem din biletele neobligatorii 15.000 de euro pentru finanțarea artiștilor”, declară Alin Vaida.

Ideea de bilet neobligatoriu va fi pusă în practică și la Bogata, participanții la eveniment sunt încurajați să doneze pentru ca localitatea să beneficieze de un parc.

Într-o comunitate mică precum Bogata, un eveniment de asemenea anvergură poate avea urmări cu atât mai mari: organizatorii și-au propus să aducă turiști la ediția Bogata a Jazz in the Park și să strângă fondurile necesare amenajării unui parc în centrul comunei. „Avem credința că prin Jazz in the Park putem da un exemplu bun atât comunității locale, ai cărei tineri sperăm să fie inspirați de posibilitățile noi pe care le vor vedea aici, cât și altor operatori culturali și organizatori de evenimente, care sperăm să facă, la rândul lor, proiecte în Bogata. Nu în ultimul rând, poate și alte localități mici din România vor realiza, din exemplul Bogata, că pot fi și ele gazdele unor „întâmplări” care le pot schimba destinele. Sperăm ca la eveniment să participe atât locuitori din județul Mureș, cât și din alte orașe din țară, precum Cluj-Napoca, Reghin, Zalău, Bistrița, Sibiu, Alba Iulia ”, spun organizatorii Jazz in the Park.

Programul zilei la Jazz in the Park, ediția Bogata

Jazz in the Park începe la Bogata după slujbele organizate la cele două biserici, ortodoxă și protestantă, din centrul comunei. La ora 12, pe fostul teren de fotbal dintre cele două biserici, 1.000 de participanți sunt așteptați să se adune pentru concerte, tururi ale satului și experiențe culinare locale. „Amenajăm o parcare în apropiere, ca să poată veni oameni de oriunde din țară care vor să petreacă o după-amiază de duminică însorită la Bogata. Le-am pregătit o mulțime de activități interesante: tururi ale satului, activități pentru copii, întâlniri cu bogătenii. Concertele pe care le propunem sunt un mix surprinzător de jazz, electro, muzică clasică și ritmuri de rock. Se anunță vreme bună, spre 20 de grade”, precizează Alin Vaida.

Primarul comunei Bogata, László Barta, se arată încântat de propunerea organizatorilor Jazz in Park: „Este o onoare pentru comuna Bogata să contribuie la un eveniment cultural precum Jazz in the Park. Toți locuitorii comunei sunt invitați să participe la o după-masă de concerte și activități, iar pe această cale doresc să lansez o invitație și locuitorilor din comunele și orașele învecinate să participe la eveniment și să descopere locurile de aici. Bogata este renumită pentru bunătățile gastronomice, iar în 3 aprilie vom face o demonstrație culinară, așadar vă invităm la degustare”.

Fenomenul Bogata

Bogata este o comună cu 2.000 de locuitori, devenită celebră după ce rapperul american Snoop Dogg și-a dat din greșeală check-in pe Facebook în județul Mureș, în timp ce încerca să dea check-in în capitala Columbiei, Bogota. Românii s-au entuziasmat repede pe internet, au creat grupuri și evenimente pe Facebook în care îi cer artistului să vină în Bogata, ba chiar au creat și un site pentru micuța localitate mureșeană: www.visitbogata.com.

Valul viral a ajuns în toată presa din România și în publicații importante din străinătate și s-a întors repede la Snoop, care a publicat zilele trecute o nouă postare pe Facebook. El a declarat că ia în considerare să vină în România și le-a recomandat urmăritorilor săi să viziteze Bogata.

Restul poveștii

Jazz in the Park, ediția Bogata, este un eveniment organizat de Asociația Fapte, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bogata și al partenerilor BCR și Staropramen.

Mai multe informații despre festival, noutăți în timp real de la ediția Bogata a festivalului, precum și detalii despre participarea la eveniment și despre procedura de donații pentru amenajarea parcului din Bogata pot fi găsite pe www.jazzinthepark.ro și pe pagina www.facebook.com/jazzintheparkromania.Lasă un răspuns

Site creat de