Uncategorized

Noutățile Jazz in the Park: primele trupe confirmate și un fond dedicat artei experimentale

jazz in the park
  • Sunt confirmate primele 6 trupe care vor concerta la Jazz in the Park, una dintre ele vine în premieră în România, alta pentru prima dată la Cluj
  • Se dă startul apelului către artiștii care vor să intre în competiție pentru finanțare în cadrul Fondului Jazz in the Park

Jazz in the Park, primul festival din România care aduce muzica bună în parcurile orașului, anunță primele trupe care vor concerta la ediția a patra a evenimentului, care va avea loc în 27 iunie-3 iulie. Din primele 6 trupe confirmate până acum, trupa olandeză Kovacs vine pentru prima dată în România, în timp ce sârbii de la Naked vor cânta în premieră la Cluj-Napoca.

Kovacs este unul din headlinerii acestei ediții Jazz in the Park. Trupa olandeză s-a remarcat încă de la primul EP lansat, „My Love” care are în prezent peste 7.000.000 de vizualizări online. Kovacs a câștigat în 2014 premiul Best Soul & Jazz Talent acordat de Dutch NPO Radio 6, iar anul acesta a fost desemnată a patra câștigătoare a premiului European Border Breakers. Kovacs va cânta pentru prima dată în România la Jazz in the Park în 1 iulie.

Trupa Naked este reprezentanta Serbiei din acest an, iar muzica lor este o combinație de free-jazz, world music și funk cu influențe balcanice. Blazzaj este muzică jazz îmbinată cu poveste: au stil unic, redat de o linie melodică energică, originală, peste care sunt presărate versuri încărcate de mesaj. Muzica celor de la Platonic Band este la intersecția dintre jazz, funk, blues și rock, iar Jazzybirds aduce adaptări jazzy ale unor piese rock celebre, compoziții proprii și interpretări variate. Hot Club de Cluj este trupa care a câștigat concursul Jazz in the Park 2015 și va deschide a patra ediție direct de pe scena principală.

E o provocare să alegi trupele la Jazz in the Park. În fiecare an încercăm să avem o varietate de genuri și influențe, să avem atât trupe românești, cât și artiști străini. Primele șase trupe anunțate vor aduce la festival jazz cu influențe dintre cele mai variate, de la manouche la rock și de la balcanice la soul-pop. Avem multe surprize pentru această ediție”, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Una dintre surprize se referă la spațiul în care va avea loc evenimentul: Parcul Central rămâne inima festivalului, iar anul acesta aici vor fi amplasate două scene majore. „La fiecare ediție a festivalului ne extindem în interiorul Parcului Central, iar în acest an reușim, pentru prima dată, să ne bucurăm de întreg parcul. În acest an propunem două scene majore, una la fiecare intrare principală în parc. Acestea ne vor permite să găzduim mai multe concerte și vor fi centrele unor zone cu activități variate în timpul festivalului. În viitorul apropiat vom anunța parteneriate și activități despre care credem că vor face din această ediție cea mai bună de până acum”, afirmă Alin Vaida.

Fondul Jazz in the Park finanțează arta experimentală

După reușita Fondului Jazz in the Park de anul trecut – când 5.000 de persoane au donat în total peste 9.000 de euro pentru a susține tineri talentați și proiecte culturale pentru comunitatea clujeană – la ediția din această vară organizatorii festivalului vor să strângă 15.000 de euro.

Donațiile vor merge spre finanțarea a minim 3 proiecte ale artiștilor clujeni care dau dovadă de excelență în activitatea lor, care demonstrează un angajament pe termen lung față de cariera lor artistică și față de comunitatea artistică locală și care doresc să dezvolte un proiect artistic experimental. Artiștii se pot înscrie online până în 30 aprilie.

Proiectele propuse pot să atingă orice domeniu artistic și sunt încurajate proiectele interdisciplinare. Regulamentul concursului și formularul de înscriere sunt disponibile pe http://jazzinthepark.ro/ro/fond/

În acest an fondul Jazz in the Park abordează o temă îndrăzneață și foarte importantă pentru orice comunitate. Am remarcat că sunt puține oportunități care încurajează procesul creativ în sine, așa că ne-am hotărât să oferim noi acest gen de finanțare, iar dacă publicul participant la festival va susține inițiativa noastră la fel ca anul trecut, povestea finală va fi una frumoasă: Comunitatea clujeană se adună în jurul unui proiect cultural și își susține artiștii locali. Sper să avem acest titlu de ziar peste câteva luni”, precizează directorul festivalului Jazz in the Park.

Proiectele selectate vor fi anunțate la Picnic in the Park, în 14 mai, când va începe campania de donații.

Jazz in the Park este un proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Partener instituțional: Primăria municipiului Cluj-Napoca. Parteneri: BCR, Staropramen.

Jazz in the Park este organizat de Fapte. Activitatea Fapte a început în 2006 cu organizarea de evenimente de carieră și a continuat cu dezvoltarea mai multor evenimente culturale și de tineret menite să ofere comunităților perspective noi. Alături de Jazz in the Park, Fapte organizează Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de carieră din România și Republica Moldova.

Informații despre trupe

Kovacs este unul din headlinerii acestei ediții Jazz in the Park. Trupa olandeză s-a remarcat încă de la primul EP lansat, „My Love” care are în prezent peste 7.000.000 de vizualizări online. Kovacs se remarcă printr-o voce gravă, plină de emoție, iar primul album al trupei se bucură de mare succes la nivel internațional. Kovacs va cânta pentru prima dată în România la Jazz in the Park în 1 iulie.

Trupa Naked este reprezentanta Serbiei din acest an, iar muzica lor este o combinație de free-jazz, world music și funk cu influențe balcanice. Concertul Naked va fi o premieră în Cluj- Napoca.

Blazzaj este muzica jazz îmbinată cu poveste: au stil unic, redat de o linie melodică energică, originală, peste care sunt presărate versuri încărcate de mesaj.

Platonic Band este o formație activă de la mijlocul anilor 90, alcătuită din nume cunoscute ale industriei muzicale românești: Nicu Pătoi, Berti Barbera, Adrian Ciuplea și Răzvan Lupu. Muzica lor este la intersecția dintre jazz, funk, blues și rock.

Jazzybirds este singura trupă prezentă până acum la toate edițiile festivalului Jazz in the Park. Proiectul lor a început în 2011, cu adaptări jazzy ale unor piese rock celebre, iar între timp a crescut la compoziții proprii și interpretări variate.

Hot Club de Cluj a câștigat concursul Jazz in the Park 2015 și va deschide a patra ediție direct de pe scena principală; este una din cele mai bune trupe tinere de jazz din România.

 



Lasă un răspuns

Site creat de