Important, IT

La Cluj se fabrică componente pentru navele spațiale ale Agenției Spațiale Europene

La Cluj se fabrică componente pentru navele spațiale ale Agenției Spațiale Europene

La Cluj se fabrică componente pentru navele spațiale ale Agenției Spațiale Europene

Piese produse în România ar putea ajunge în spațiu, datorită unei echipe de cercetători din Cluj-Napoca. Este vorba depre componente pentru motoarele electrice ale navetelor Agenției Spațiale Europene, relatează stirileprotv.ro.

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a obținut un contract de finanțare de la Agenția Spațială Europeană.

Iar o echipa de doctoranzi s-a angajat să realizeze piese ce ar putea fi folosite pentru navete spațiale. A fost nevoie de multă muncă pentru a ajunge la un produs care să îndeplinească standardele impuse de experți.

Nicolae Bâlc, prof. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „Trebuie în așa fel să optimizăm parametrii acestui proces nou de tipărire 3D, astfel încât și dacă vă fi o astfel de imprimantă pe o navetă spațială, unde, dacă se rupe o astfel de balama, atunci trebuie să poată fi fabricată atunci, pe loc pe naveta spațială.”

Aparatura utilizată de specialiștii de la noi valorează aproximativ o jumătate de milion de euro.

Nicolae Bâlc, prof. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „Piesa se fabrică prin topire selectivă cu laser pe o astfel de placă de bază, masivă. Este puternic sudată aici pentru a o ține să nu se deformeze în timpul fabricației.”

Iar un kilogram de materie primă costă 400 de euro.

Cosmin Cosma, șef lucrări Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca: „În acest proiect eu m-am ocupat de partea de optimizare a tehnologiei pentru cele două aliaje: de titan și aluminiu cu siliciu și magneziu. E o idee fantastică ca și noi în România reușim să dezvoltăm astfel de tehnologii”.

În condițiile date, printre cercetători este loc numai de optimism.

Eugen Guțiu, doctorand: „Cred că putem fabrica mult mai mult în România decât piese pentru navete spațiale. O să fim poate pionieri în trimiterea pieselor noi în spațiu”.

Cele mai multe piese pentru navete spațiale sunt produse în Statele Unite ale Americii.

În Europa, țări precum Franța, Germania sau Italia sunt recunoscute în domeniu.

sursa: stirileprotv.ro

Image by freepik
Lasă un răspuns

Site creat de