Din Zona, Important

Lângă Cluj se construiește primul complex rezidențial destinat exclusiv seniorilor din România. O țară cu realități paralele

Lângă Cluj se construiește primul complex rezidențial destinat exclusiv seniorilor din România

A venit momentul acela în care ai vrea să ai părinții cât mai aproape, să le poți supraveghea mai lesne sănătatea și să le poți fi de ajutor atunci când au nevoie? Și cum tu nu poți părăsi orașul în care ai prins rădăcini, unde ai familie, job, poate că o idee bună e să-i aduci pe ei lângă tine. Dacă ești în Cluj sau împrejurimi, iată o veste bună pentru tine. Lângă Cluj se construiește un complex rezidențial destinat exclusiv seniorilor.

Sigur, o variantă ar fi să le găsești un apartament în chirie în Cluj. Trebuie să ai însă în vedere că nu vei găsi apartament de trei camere, de exemplu, sub 300 de euro. Iar limita superioară este și de 680 de euro.

Chiar și apartamentele de 2 camere sar de pragul de 300 de euro. Și nici garsornierele nu sunt prea departe de 300 de euro, ofertele fiind de 280, chiar 295 de euro.

Acces gratuit la masaj și kinetoterapie

În acest context, a cumpăra un apartament într-un complex rezidențial destinat exclusiv seniorilor pare o idee bună, mai cu seamă că viitorii proprietari vor avea acces gratuit la spații comune precum: cofetărie, sală de mese, bibliotecă, salon, atelier de pictură, masaj, parc, dar și cabinet de kinetoterapie.

Concret, Cluj Senior Village, primul complex rezidențial din România destinat persoanelor de peste 55 de ani, va fi inaugurat anul viitor si va oferi spre vânzare 64 de apartamente, cu prețuri cuprinse între 41.000 euro și 94.000 de euro, arată wall-street.ro.

Complexul, care se întinde pe un teren privat de 11.000 mp, amenajat sub formă de parc, se află în comuna Apahida, la 10 km de Cluj și la 8 km de Aeroportul Avram Iancu. Nimeni din exterior nu va avea acces la facilități, astfel că locatarii vor fi în deplină siguranță și nestingheriți.

Apartamentele vor avea suprafețe cuprinse între 27 și 57 mp: 50 de apartamente de tip Studio de 27 de mp (o cameră, chicinetă, hol, baie), 10 apartamente tip Condo de 34 mp (două camere cu chicinetă, hol, baie) și 4 apartamente tip Grand Condo de 57 mp (două camere cu chicinetă, hol, baie).

Apartamentul achiziționat poate fi revândut sau închiriat oricând, arată dezvoltatorul.

Pot beneficia, la cerere, de o serie întreagă de servicii

Fiind vorba despre vârstnici, cele aproximativ 100 de persoane care vor locui în complex pot beneficia, la cerere, de servicii de menaj, asistență și îngrijire, precum: pregătirea mesei, măsurarea parametrilor vitali de către un asistent medical calificat, procurarea și administrarea medicamentelor, supraveghere de stare, asistență la activitățile zilnice, transport și însoțire la destinații externe, tuns, coafor, manichiură etc.

Cum s-a născut acest proiect, de care cu siguranță era nevoie? „În 2012 bunicul meu a trecut printr-o operaţie şi a avut nevoie de îngrijire permanentă, timp de cel puţin o lună, pentru a se recupera. Ne-am dat seama atunci de lipsa unor astfel de servicii de asistenţă în România, ceea ce ne-a făcut să lansăm doi ani mai târziu Valea Izvoarelor Senior Living (un alt proiect, deja finalizat – n. red.).

Acum, în 2021, fiind conştienţi de faptul că ponderea seniorilor continuă să crească, facem încă un pas şi construim Cluj Senior Village, primul complex rezidenţial din România destinat exclusiv persoanelor cu vârste peste 55 de ani.

De această dată vorbim despre un concept diferit de rezidenţa de la Valea Izvoarelor, o rezidenţă axată pe îngrijire. Prin Cluj Senior Village ne adresăm seniorilor activi şi punem accentul pe comunitate”, a explicat Călin Sarchiz, fondator & CEO Valea Izvoarelor Senior Living.

Două Românii

Un proiect într-adevăr frumos, care sugerează normalitate. Pe de altă parte, așa cum știm deja, România e o țară a realităților paralele. Iar realitatea opusă celei sugerate de complexul pentru seniori e cea în care, așa după cum arată statisticile, anul trecut un sfert din casele noi ridicate la țară erau fără canalizare.

Un raport al Institutului Național de Statistică, consultat de HotNews.ro, arată că la nivel general (urban+rural) ponderea locuințelor noi fără canalizare este de 15%, în scădere de la 20% câte erau cu un an înainte. Un pas înainte, însă mult prea lent. Inutil de spus că suntem pe ultimul loc în Europa din acest punct de vedere, după cum arată datele Eurostat.

Una din 10 locuințe noi nu are apă curentă, mai arată datele INS. Față de acum 25 de ani, am evoluat mult, dar viteza cu care ne apropiem de media europeană e încă una foarte lentă.

Același raport vine însă și cu o veste bună: mărimea locuinţelor a crescut în toate regiunile de dezvoltare. Cea mai mare suprafaţă medie locuibilă s-a înregistrat în regiunile Vest (51,3 m2) şi Bucureşti – Ilfov (50,7 m2), iar cea mai mică în regiunea Sud – Vest Oltenia (45,0 m2). Cele mai mici suprafeţe medii locuibile pe o cameră se află în regiunile de dezvoltare: Sud – Est (16,3 m2), Sud – Vest Oltenia şi Sud – Muntenia (15,6 m2 fiecare), mai relevă raportul.

În ceea ce privește gradul de dotare cu utilităţi a locuinţelor terminate în anul 2020, faţă de anul 2019, iată cum stau lucrurile: numărul locuinţelor care au instalaţie electrică din total locuinţe este de 99,5% (99,9% a fost procentul în anul 2019), 93,9% au apă curentă (94,1% în anul 2019), 85,7% au canalizare (85,0% în anul 2019), 98,9% dispun de baie (98,7% anul trecut) şi 94,1% sunt racordate la sistemul de încălzire prin termoficare şi dispun de încălzire centrală (92,6% în anul 2019).

Cea mai mare discrepanţă între mediile de rezidenţă, în anul 2020, în ceea ce privește utilităţile prezentate anterior, se înregistrează la dotarea cu canalizare (93,9% din locuinţele noi situate în mediul urban au canalizare, faţă de 72,0% în mediul rural).



Lasă un răspuns

Site creat de