Timp liber

Lopez, Estefan și Crescenzi vor susţine un recital de lieduri la Biserica Reformată din Cluj-Napoca

recital lied

Eveniment de trecut în agenda melomanilor clujeni: recital extraordinar de lieduri compuse de Gustav Mahler la Biserica Reformată din Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu nr. 16), în 28 aprilie.

Îl susțin tenorul Hector Lopez și baritonul Florin Estefan, acompaniați la pian de maestrul David Crescenzi. Concertul va începe la ora 20, iar intrarea este liberă.

Trei prieteni, un reprezentant de seamă al romantismului târziu și un cadru special, cu o acustică excelentă – aceasta este propunerea pe care le-o adresăm melomanilor pentru vinerea de 28 aprilie.

Prin acest eveniment muzical dorim să aducem mai aproape de clujeni o parte a creației lui Mahler mai rar întâlnită pe scenă – liedurile, în care compozitorul austriac a integrat teme legate de problemele fundamentale ale destinului uman, dovedind o capacitate extraordinară în a recepta sensurile poeziei.

Recitalul le va oferi ascultătorilor prilejul de a admira cea mai adâncă fuziune a două sfere artistice distincte și totuși asemănătoare – muzica și poezia”, spune Florin Estefan.

Programul de lieduri pregătit de cei trei interpreți pentru seara de 28 aprilie include ciclurile de lieduri scrise pe renumitele texte populare germane din culegerea de poezii Des Knaben Wunderhorn (,,Cornul fermecat al băiatului”) alcătuită de Achim Arnim și Klemens Brentano – Lieder un Gesänge volumul III, cele care au la bază versurile poetului Friedrich Rückert – Rückert Lieder și Kindertotenlieder (,,Cântecele copiilor care au murit”) – și Lieder eines fahrenden Gesellen (,,Cântecele calfei drumețe”), pe textele compozitorului. Complexitatea emoțională prezentă la nivelul fiecărei serii de lieduri, al căror mesaj poate fi pus în legătură directă cu parcursul biografic al lui Mahler, presupune o largă paletă expresivă acoperită prin intermediul mijloacelor vocal-instrumentale. În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. Gabriel Banciu, Președintele Senatului  Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, va face o introducere a programului muzical care va fi interpretat.

Repertoriul serii de 28 aprilie a fost ales de cei trei muzicieni, pasionați de muzicalitatea specială a acestor lieduri și de starea de spirit unică pe care o creează.

Baritonul Florin Estefan a absolvit cursurile Facultății de Muzică din Oradea și cursurile de masterat la Cardiff International Academy of Voice, unde l-a avut ca profesor de canto pe celebrul tenor Dennis O’Neill. Anul trecut a devenit doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și tot în 2016 a câștigat titlul de „Cel mai bun solist liric” la Gala Premiilor Operelor Naționale, pentru rolul Evgheni Oneghin. A câștigat premii la numeroase competiții internaționale și a interpretat roluri principale pe scene din România, Grecia, Austria, Italia, Belgia, Cehia, Irlanda, Japonia, SUA, Australia și Marea Britanie. Repertoriul său include atât lucrări de operă, cât și vocal simfonice, semnate de Beethoven, Haydn, Mozart, Rossini, Verdi, Puccini, Ceaikovski, Donizetti, Orff și alții. Din 2015 este directorul general al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

Tenorul Hector Lopez și-a început studiile de violoncel, saxofon, dirijat și canto la Conservatorul Național de Muzică din Mexico City, apoi, în calitate de câștigător al competiției naționale de canto „Carlo Morelli”, a beneficiat de o bursă la Portland Opera Performance Institute, perfecționându-se la Accademia Teatro alla Scala. De-a lungul carierei sale artistice, a cântat pe scene din Mexic, SUA, Spania și Italia, iar în ultimii ani a colaborat cu Opera Națională București, Teatrul național de operă și balet „Maria Bieșu” din Chișinău, Opera na Zamku din Szczecin (Polonia), Filarmonica „George Enescu”, Opera Națională Română din Cluj-Napoca. Repertoriul său este amplu și variat din punct de vedere stilistic, incluzând roluri importante în opere semnate de Bizet, Puccini, Verdi, Donizetti, Gounod, Ceaikovski, Berlioz, Haydn.

Pianist și dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în instrumente de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. A colaborat cu Teatrul Operei din Cairo, teatrul „Carlo Felice” din Genova, teatrul „St. Carlo” din Napoli, Bergisch Symphoniker Orchestra din Koln, operele din Timișoara, București, Iași și Brașov, iar din 2008 este dirijor oaspete al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Din 2014 este directorul artistic și dirijor permanent la Cairo Opera House din Egipt.

Recitalul „Gustav Mahler – Lieder” din 28 aprilie este prezentat de asociația Victor Babeș 172 Cluj. Lighting design-ul este realizat de Alina Nistor, iar evenimentul se desfășoară cu sprijinul Ro Swed Cham, Darian, Adelle Design, Vitrina Advertising și PMA Invest.

 

 



Lasă un răspuns

Site creat de