AIESEC, cea mai mare organizație internațională de tineret, deschide uși către experiențe multiculturale prin intermediul programelor sale de schimb de experiență. Aceste programe nu sunt doar călătorii, ci adevărate aventuri care oferă participanților șansa de a-și lărgi orizonturile, de a învăța dintr-o perspectivă globală și de a contribui la comunități diverse în jurul lumii.
Explorand noi culturi și perspective:
Pentru Arda și Ege, studenți în anul 1 la Limba și literatura engleză în Turcia la Universitatea Akdeniz, experiența aceasta le-a oferit un nou mediu de explorat, cât și o nouă perspectivă. Proiectul lor, numit Fingerprint, care se concentrează în mod general pe dezvoltarea capacităților cognitive prin artă, iar în cazul de față, pe educarea copiilor despre egalitate, libertate și valori culturale, într-un mod distractiv. AIESEC pune accent pe învățarea interculturală, iar prin acest proiect, atât tinerii voluntari, cât și copiii pe care i-au avut în grijă au dezvoltat abilități de comunicare într-un mediu global, dar au și avut ocazia de a se adapta unei noi experiențe pe tot parcursul celor 6 săptămâni petrecute aici. ”Proiectul nostru a fost despre a le oferi copiilor șanse egale în educație, fie prin puțină artă sau prin a învăța despre diferite culturi, ori prin a învăța limbă engleză.”
Arda și Ege din Turcia au ajuns în România la începutul verii și au ales această țară împreună, aceștia fiind prieteni de la facultate, datorită culturii care li se părea asemănătoare cu cea turcească, dar și datorită diversității pe care o oferă: “Este destul de diversă pentru mine încât să experimentez lucruri noi, dar destul de similară încât să nu mă sperie.” Ca participanți în acest program, cei doi au avut ocazia de a trăi într-un alt mediu cultural, învățând să se adapteze și să înțeleagă valorile, obiceiurile și perspectivele diferite, dar mai ales să-și dezvolte și abilitățile de lucru în echipă, adaptabilitate și toleranță.
Dezvoltare personală și profesională:
Experiențele acestea, nu doar că schimbă perspectiva participanților asupra lumii, dar și aduc schimbări semnificative în dezvoltarea lor personală și profesională. Pentru Arda, care își dorește să ajungă profesor și să schimbe lumea prin educație, proiectul i-a oferit experiența de a lucra cu copiii, de a vedea cum este mediul în care își dorește să activeze în viitor.
Deși pentru Ege lucrul cu copiii nu era o năutate, având alte experiențe asemănătoare în trecut, pentru Arda a fost mai diferit: “Proiectul m-a ajutat cu siguranță când vine vorba de răbdare, iar în afară de aceasta m-a ajutat cu gestionarea simultană a sarcinilor și situațiilor într-un grup numeros de copii. Faptul că acest grup era atat de divers în varste, m-a ajutat să învăț cum să mă adaptez mai ușor circumstanțelor noi.” – ne-a spus acesta la finalul proiectului. Experiențele într-un mediu internațional stimulează gândirea creativă și rezolvarea problemelor, în condițiile în care se lucrează cu resurse și contexte diferite.
Arda nu se aștepta ca persoanele cu care a lucrat să fie atat de flexibile în munca pe care o avea de facut. “Directorul școlii cât și profesorii de acolo au fost neașteptat de deschiși cu mine și a fost plăcut să lucrez cu ei.”
Impactul asupra comunității locale:
Impactul pe care studenții din Turcia l-au avut asupra comunității s-a reflectat și asupra lor, deoarece aceasta a fost o experiență care i-a schimbat și pe ei. “Așa cum am mai spus, a fost o experiență destul de liniștită astfel încât să mă simt confortabil, dar destul de diversă încât să găsesc ceva nou pentru mine, chiar și noi perspective.”
”M-am simțit ca acasă aici și totuși încă găseam lucruri care să mă uimească și să mă învețe ceva nou.” – ne-a spus Ege – ”Pentru moment îmi doresc să devin cea mai bună versiune a mea, deci o să continui să mă dezvolt pe mine și pe cei din jurul meu prin diferitele oportunități care îmi vor ieși în cale.”
Au reușit să se implice în educația a 20 de copii de vârste diferite, care într-un timp scurt au reușit să devină mai activi, mai creativi și cu o nouă viziune asupra lumii. Și-au găsit niște modele pozitive în participanții care au venit la ei să le ofere noi perspective, motivație chiar: să învețe și să-și urmeze propriile vise și aspirații. ”Experiența mea a fost plină de entuziasm și distracție cu copiii și toți cei care au fost prezenți pe parcursul experienței. M-am simțit puțin anxios la început, dar cu ajutorul celor din jur am reușit sa las sentimentul acesta deoparte și să mă bucur de fiecare zi.”
Prieteni pentru o viață:
Legăturile pe care le formezi cu oamenii din întreaga lume, pot deveni prietenii pentru o viață întreagă. Arda și Ege au creat încă de la început o conexiune cu voluntarii AIESEC cu care au împărtășit mai multe momente de-a lungul experienței lor. “Sunt foarte recunoscător pentru oamenii pe care i-am întâlnit în România. A fost prima mea întâlnire și primele mele conversatii pe care le-am avut cu persoane străine, dar a fost o experiență grozavă care m-a încurajat să îmi doresc sa cunosc mulți alți oameni noi de acum.” a afirmat Arda, iar Ege ne-a spus că ”Nu mă așteptam ca oamenii sa fie atât de primitoari cu străinii. A fost minunat să vedem că suntem acceptați de ei, iar așteptările mele au fost întrecute.”
De asemenea, Arda a mai afirmat că își dorește să mai experimenteze și alte programe AIESEC, iar Ege chiar își dorește să devină voluntar în organizație în Turcia. Datorită interacțiunilor care îi ajută să se dezvolte personal și profesional, înțelegerii diferitelor domenii și culturi, și legăturii cu o rețea internațională de tineret, le pot fi deschise multe uși în carieră sau în alte proiecte viitoare.
“În România mi-am făcut cele mai minunate amintiri atât cu oamenii de la AIESEC, cât și cu ceilalți participanți ai proiectelor de voluntariat, pe care am ajuns sa îi ador și de care o să-mi fie dor.” – Arda
”Pentru mine România a fost mai similară cu Turcia decât am crezut la început și m-am simțit ca acasă. Am întâlnit niște oameni minunați cu care încă sunt prieten și astăzi. România, și Timișoara în particular, sunt atât de pline de cultură și regret că nu am reușit să vizitez mai mult.” – Ege
Programele de schimb de experiență AIESEC reprezintă oportunitatea de a-ți transforma viața într-un mod cu totul special. Prin explorarea culturilor, dezvoltarea abilităților și contribuția la comunități, participanții se angajează într-un proces de creștere și învățare continuă. AIESEC nu doar deschide uși către lume, ci și oferă instrumentele necesare pentru a face din această lume un loc mai bun pentru toți.
Arda și Ege ne-au lăsat și cu mesaje la final pentru toți participanții în proiectele AIESEC:
“Încercați să întâlniți și să petreceți timpul cu cât de mulți oameni puteți, și bucurați-vă de timpul pe care îl aveți într-o altă țară și experimentați tot ce are de oferit o nouă cultură. Acestea pot fi amintirile pe care le veți lua cu voi mereu.”
”Sunt recunoscător pentru toți cei care ne-au fost alături în experiența aceasta până în ultima noastră zi în România. Singurul meu regret ar fi ca nu voi mai putea să petrec timpul aici cu oamenii de care m-am apropiat într-un timp scurt. Aș recomanda oricui o astfel de experiență deoarece te dezvoltă mai mult decât crezi: pe mine, deși pare ceva simplu, m-a ajutat să-mi dezvolt limba engleză mai mult, abilitățile de comunicare și mi-a arătat modul în care pot să fiu un lider și să-mi plănuiesc propriile acțiuni viitoare.”
Articolul a fost scris de Alexandra Popescu