Timp liber, Important

Muzeul Apei – un altfel de muzeu în Cluj-Napoca (FOTO)

muzeul apei din cluj

Muzeele, cunoscute drept instituții care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea și punerea în valoare a unor obiecte care prezintă interes istoric, științific, artistic etc., par să urmeze de multe ori același traseu organizațional și estetic. Cei ce sunt pasionați de lumea muzeelor vor susține însă contariul aducând argumente concrete care să ne dovedească faptul că fiecare muzeu este unic în felul său.

În cadrul acestui articol, echipa cluju.ro dorește să vă prezinte un muzeu atipic, spunem noi, care nu și-a îndreptat atenția nici asupra artei, nici asupra istoriei, nici asupra științei și totuși, le înglobează pe toate acestea. Muzeul apei din Cluj-Napoca, primul și singurul astfel de muzeu din România și unul dintre puținele de acest gen din întreaga lume pune la un loc latura științifică și latura istorică a apei și a întreg sistemului care aduce apa în casele noastre, într-o manieră artistică.

Muzeul se naște în anul 1992 iar inaugurarea acestuia are loc în data de 14 octombrie. Cei ce au contribuit la crearea acestuia prin stângerea de exponate precum hărți, fotografii, planuri tehnice, registre, unelte și utilaje și-au dorit să aducă un omagiu celor care vreme multă au servit comunitatea străduindu-se să aducă apa în casele tuturor.

muzeul apei 7

În contextul risipei de apă, o problemă tot mai gravă la nivel mondial, acest locaș ne amintește și cât de importantă este pentru noi toți apa. Întregul efort care s-a depus ani la rând pentru a ajunge azi să putem avea apa la îndemână trebuie răsplătit și respectat iar cel mai bun mod prin care o putem face este prin utilizarea apei responsabil.

Fântâna arteziană ornamentală ce ne întâmpină la intrare ilustrează deviza de la care s-a pornit și anume „Apa este viață”. Totodată, această deviză ne obligă prin înțelesurile sale profunde să respectăm această facilitate și să le-o oferim urmașilor noștri așa cum ne-a fost oferită și nouă.

muzeul apei 8

Pe parcursul anilor de existență, exponatele s-au înmulțit considerabil iar acestea au venit nu doar de pe întreg teritoriul României ci și de peste granițe. Această preocupare, de a aduna cât mai multe exponate este și astăzi o prioritate pentru administratorii muzeului și cu siguranță va fi și în viitor. Cartea de onoare a muzeului păstrează mulțumirile și aprecierile scrise de către turiștii din întreaga lume, toate acestea, dedicate celor ce au depus efortul de a crea și menține acest muzeu diferit.

Pompa pentru stins incendii de la Cojocna

muzeul apei 5

Muzeul Apei „Leonida Truță” vă așteaptă să vă bucurați de exponate precum: capace de canalizare din întreaga țară dar și din Franța, Cehia, Austria, Coreea de Sud, Norvegia, Ungaria, Danemarca etc., pompa de stins incendii de la Cojocna (fabricată între anii 1930 – 1940), unica pompă cu pistoane și doi cilindri gemeni care a ma rămas și care a fost fabricată la fabrica Schiel din Brașov  în 1934 (inițal au fost trei astfel de pompe însă celelalte două nu au supraviețuit comunismului), hărți, unelte și fotografii.

Un alt exponat care atrage mereu atenția vizitatorilor este un mandat de pedeapsă expus în muzeu. Acesta reprezenta sancțiunea pe care a primit-o un cetățean care făcea risipă de apă în anul 1922. Acesta trebuia să plătească o amendă de 50 de lei sau, în cazul imposibilității de a plăti, o zi de închisoare.

muzeul apei 2

Muzeul de apă se poate vizita oricând cu condiția de a trimite înainte un e-mail la adresa cassa@casomes.ro, în care să menționați data, ora și numărul de persoane care doresc să viziteze muzeul.

Muzeul „Leonida Truţă” poate fi găsit la iesire din Cluj-Napoca spre Floresti, pe strada Avram Iancu.

Intrarea este liberă!

sursă imagine reprezentativă: Rotea Dan / epicstudio.ro

(Re)Descoperă Clujul printr-un tur al muzeelor | FOTO



Site creat de